14
apr
Seneste opdatering: 14/4-05 kl. 1821
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

ahlmark

Per Ahlmark om Sveriges nya presidentmakt.
DÀrför vill Persson ha nollor omkring sig
Under nĂ€stan ett halvsekel har jag snabbt lĂ€rt mig vad statsrĂ„den heter i varje svensk regering. Numera kan jag bara hĂ€lften av namnen. Resten av ministrarna Ă€r anonyma, opersonliga, utan profil eller makt. Det enda som lyser om dem Ă€r kraftlösheten.Precis sĂ„ vill Göran Persson ha det. Han har infört ett system som skiljer sig frĂ„n den traditionella parlamentarism dĂ€r parti- och riksdagsgrupper stĂ„r i centrum. Den typ av styrelse som Sverige har i dag kan snarast kallas “presidentiell”. Allting handlar om att ha statsministerns personliga förtroende, vilket dock inte lĂ€ngre betyder att de mĂ„ste ha förtroende nĂ„gon annanstans…………………………………………….
I sjĂ€lva verket Ă€r de politiska sakfrĂ„gornas komplexitet snarast större Ă€n till exempel under 50- och 60-talen. VĂ€ljare och journalister skulle nog kĂ€nna sig tryggare med en ordning dĂ€r statsrĂ„d har bĂ„de kunskaper och överblick samt talets, lyssnandets eller skrivandets gĂ„va……………………………………
Förklaringen till det extrema ja-sĂ€geriet i dag ligger naturligtvis i statsministerns personlighet. Han kan visserligen verka trygg och Ă€r som debattör övertydligt överlĂ€gsen alla andra i riksdagen. Persson satsar ocksĂ„ pĂ„ att uttala sig “statsmannalikt” i de internationella konflikter om vilka han troligen inte lĂ€st mĂ„nga intelligenta analyser. Han nöjer sig med nĂ„gra floskler frĂ„n EU-pratet eller Palme-centret. _http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=619&a=402098&previousRenderType=2


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.