18
apr
Seneste opdatering: 18/4-05 kl. 1556
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Man kan ikke skrive i en dansk avis, at der er censur i Sverige. Det er for langt ude. Ingen vil tro andet end at skribenten er lidt halvparanoid. Redaktionen vil erstatte ordet med et andet. Jeg har selv oplevet det med JP. I Danmark er det halvpsykiatriske tilfĂŠlde der fĂžler sig censureret.
Der er mange mĂ„der at sminke et mediebillede pĂ„. BRÅ®s “faceliftede” statistik. SVT, som aldrig kunne drĂžmme om at lukke en middelalderlig Mullah ind i et studie, men nĂžje hĂ„ndplukker deres indvandrere, sĂ„ der ikke “gĂždes for racisme og fremmedfjendlighed” – mao. sĂ„ Riksdagens fremmedpolitik gennem 30 Ă„r, ikke kompromitteres. Van Gogh mordet, som fik et absolut minimum af opmĂŠrksomhed. Minimal dĂŠkning af immigrations-stoffet fra Holland, England, Tyskland eller Frankrig. Eller det seneste lille eksempel: Dronning Margrethes islam-udtalelser- fuldkommen negligerede.
Danske skribenter i svenska aviser ? Carsten Jensen, Suzanne Brögger og Hanne Vibeke Holst, som nÊppe kan kaldes main stream danske. Kort sagt: Nydeligt regisserede Potemkim kulisser.
Mange svenskere har ikke den samme berĂžringsangst overfor ordet “censur”. Og hvorfor ikke kalde en spade for en spade? Her et eksempel fra det fremragende, gamle og hĂŠderkronede tidskrift DSM:GĂ„ ind pĂ„ http://www.dsm.nu artiklerne under “Mediacensuren”


‘All animals are equal, but some animals are more equal than others.’
Varningsflagg för militant islamism
DEN SVENSKA MEDIACENSUREN

exempel 14
DSM nr 6/2003

I 30 Ă„r har Lars Berglund – docent i konstvetenskap med utomeuropeiska kulturer som specialitet – medverkat pĂ„ kultursidan i Sydsvenskan. Men nĂ€r han för nu ganska exakt tvĂ„ Ă„r sedan ville fĂ„ nedanstĂ„ende artikel publicerad blev han refuserad av tidningens kulturredaktör Staffan Söderberg. Och inte nog med det. Sedan dess har han varit en pĂ„ kultursidan i Sydsvenska icke accepterad medarbetare.
Nu i höst har fakta och synpunkter som Lars Berglunds fĂ„tt utrymme bland annat pĂ„ Expressens debattsida – lĂ„t vara tillsammans med ”balanserande” inlĂ€gg frĂ„n militant islamistiskt hĂ„ll. Och nyligen fick frilansjournalisten Lars Åberg möjlighet att pĂ„ Sydsvenskans kultursida anmĂ€la Aje Carlboms avhandling ”The imagined versus the real other”*, som Ă€r en studie av den islamiska separatism som fĂ„tt ett allt starkare fotfĂ€ste i Malmö med RosengĂ„rden som centrum.
Det Ă€r tveksamt om en artikel som Åbergs hade kunnat bli publicerad för tvĂ„ Ă„r sedan. Den censur som de stora tidningarnas kultur- och debattredaktörer upprĂ€tthĂ„llit och fortsatt försöker upprĂ€tthĂ„lla för att frĂ€mja och vĂ€rna ”korrekt Ă„siktsbildning” fĂ„r allt svĂ„rare att stĂ„ emot den verklighet, som nu trĂ€nger sig pĂ„ frĂ„n alla hĂ„ll – en verklighet som tillhör fler och fler ”vanliga mĂ€nniskors” vardag.
Att en artikel som Sydsvenskans kulturredaktör refuserade för tvÄ Är sedan och som DSM nu kan publicera Àr en bra illustration till hur en handfull journalister med för debatt och Äsiktsbildning strategiska positioner genom att agera Äsiktspoliser kvÀser den fria Äsiktsbildningen. DÀrmed utgör de ett allvarligt hot mot demokratin.

* (se : Han flyttade til landet annorlunda:http://dansk-svensk.blogspot.com/2000_04_01_dansk-svensk_archive.html)

Varningsflagg för militant islamism
LARS BERGLUND

Leif Karlsson, som i egenskap av imam tagit sig det arabiskklingande namnet Abd Al Haqq Kielan, har i
nÄgra artiklar i Sydsvenskan gett uttryck för sin syn pÄ islams roll i ett bÄde nutida och framtida Sverige (1). Hans retorik och önskemÄl överensstÀmmer ganska vÀl med vad hans arabiska kollegor mer högljutt krÀver i sÄvÀl Köpenhamn som i London, Paris, Köln och Rom.
London Àr i dag
ett centrum för de mest hĂ„rdföra islamisterna, av vilka flera Ă€r efterlysta för mord och terror i sina hemlĂ€nder (2). DĂ€rför Ă€r det inte sĂ€rskilt förvĂ„nande att de muslimska terrorister, som utförde attentaten i USA den 11 september, kan spĂ„ras till Europa. Ett av toppnamnen i terroristorganisationen al Qaida har för övrigt svenskt medborgarskap och “svenskar och danskar” har enligt uppgift fĂ„tt utbildning i Usama bin Ladens trĂ€ningslĂ€ger i Afganistan.


I Danmark har den muslimska fundamentalismen i landet debatterats öppet och sakligt i samband med det senaste valet till Folketinget. Orsaken till detta var bland annat att mÄnga araber med kopplingar till
terroristorganisationer har verkat eller verkar i landet (3). NĂ„gra av dem Ă€r imamer sĂ„som t ex den kĂ€nde arabiske retorikern Ahmed Abdulaban. Han har hela tiden försvarat talibanstyret i Afganistan och hotat USA med vedergĂ€llningsaktioner. Tidigare bjöd han in muslimska terrorister till Danmark, varav den mest kĂ€nde Ă€r “den blinde shejken”, Omar Abdel Rahman, som dömts till 240 Ă„rs fĂ€ngelse för terrordĂ„d i USA.
Ahmed Abdulaban samlar framför allt invandrade palestinier och somalier i sin moskĂ© i Köpenhamn och Ă€r ökĂ€nd för sina hĂ€ftiga utfall mot bĂ„de danskar, kristna och judar. Andra fundamentalister och fundamentalistiska organisationer i Danmark Ă€r Milli GörĂŒs, Minaj-al Quran, Islamisk Kulturcenter, Habz-ut-Tahrir och De Islamska Förbunden i Danmark.
Drömmar om ny islamisk stormakt
Alla dessa sprider fundamentalistiska drömmar om att skapa en ny islamisk stormakt, Kalifatet. De framhÄller, mer eller mindre aggressivt, att islam Àr oförenligt med moderna vÀstliga demokratier samt att integration skadar muslimska vÀrderingar och intressen. Av den anledningen krÀver de att fler arabiska lÀrda skall fÄ verka i Danmark och att detta i sin tur krÀver fler moskéer och koranskolor i landet.
Ett resultat av de “danska” imamernas hetsiga angrepp pĂ„ vĂ€sterlĂ€ndsk livsstil var bl. a. att mĂ„nga muslimska ungdomar, som trots att de var födda,
uppvuxna och jobbar i Danmark, sjöng “Segern Ă€r vĂ„r” och gjorde V-tecknet efter terrorangreppen mot New York och Washington (4). Men det skall samtidigt göras klart, att sekulariserade muslimer, sĂ€rskilt de som nu sitter i det danska folketinget, inte delar islamisternas militanta vĂ€rderingar! Och jag utgĂ„r ifrĂ„n att de flesta muslimerna i Sverige inte heller gör det.
Trots detta vill Abd Al Haqq Kielan nu att staten Ă€ndĂ„ skall bidra till att muslimska samfund i Sverige ocksĂ„ skall bli undervisade av “lĂ€rda” imamer frĂ„n arablĂ€nderna. Han gör det genom att hĂ€vda att muslimerna i vĂ„rt land Ă€r en andligen förtryckt och utrotninghotad minoritet, som lider av att vi kristna Ă€r sĂ€rskilt benĂ€gna för apartheid, judehat och islamofobi. För att fĂ„ tyst pĂ„ sin kristne debattmotstĂ„ndare i ett TV-program nyligen hĂ€vdade han dessutom att “Hitler var kristen”.
Muhammed och Jihad
Som motbild till den kristna intoleransen gör Abd Al Haqq Kielan gÀllande, att islam Àr den mest upplysta och toleranta av alla religioner. Men i brist pÄ moderna exempel pÄ toleranta muslimska samhÀllen pÄstÄr han, att gamla arabiska feodalsamhÀllen varit mer toleranta Àn nÄgra andra samhÀllen. Men om det verkligen varit pÄ det viset hade vÀl Muhammed rimligtvis inte behövt kÀnna sig tvungen att starta det heliga kriget, jihad, mot alla otrogna och med svÀrdet i hand haft som mÄl att omvÀnda alla andra folk till den enda rÀtta lÀran? Nej, Abd Al Haqq Kielan, din historiebeskrivning och de religiösa drömmerier som du fört till torgs i massmedia Àr inte sÀrskilt vÀl underbyggda och jag kan inte lÄta bli att undra varifrÄn du fÄtt din muslimska vÀgledning.
Islam har aldrig varit sĂ€rskilt tolerant i modern mening. De blodiga erövringar som gjorts i dess namn genom tiderna, inte minst de upprepade försöken att erövra Europa, stĂ„r knappast nĂ„gra andra totalitĂ€ra eller koloniala regimer efter i jakten pĂ„ oliktĂ€nkande. Islams, i det nĂ€rmaste fanatiska, tvĂ„ng att till varje pris omvĂ€nda nya sjĂ€lar pĂ„gĂ„r dessutom fortfarande, sĂ€rskilt i Afrika och Asien. Det som hĂ€nt och hĂ€nder pĂ„ t. ex. Östtimor och Irian Jaya, samt i Sudan och Nigeria, talar sitt tydliga sprĂ„k.
Kielan lockar fÄ
Abd Al Haqq Kielan beklagar sig över att sÄ fÄ kommer pÄ fredagsbönen. Men Àr det sÄ konstigt nÀr han sjÀlv tycks leva i en fantasivÀrld, dÀr den andliga och materiella utvecklingen stÄtt still under de senaste1000 Ären. Hans idealbild för en framtida muslimsk civilisation i Sverige Àr ju kalifatet i Cordoba, den del av södra Spanien som muslimerna erövrade med vÄld pÄ 700-talet och som blomstrade under nÄgra Ärhundraden tack vare god tillgÄng pÄ kristna slavar. Men just den delen av historien undviker Kielan nogsamt att nÀmna nÄgot om.
DÀremot Àr de kristna korstÄgen, som Àgde rum ungefÀr vid samma tid, rykande aktuella för honom och han anvÀnder dem gÄng pÄ gÄng som typexempel pÄ kristen intolerans och grymhet. Men orsakerna till korstÄgen undviker han ocksÄ nogsamt att nÀmna, ty det Àr ju inte för intet som ordet korstÄg har en positiv klang i alla vÀsteuropeiska sprÄk. Idag bedriver vi t ex korstÄg mot ungdomsbrottlighet, korstÄg mot fattigdomen, korstÄg mot knarket och nu senast korstÄg mot terrorismen. Ordet korstÄg har samma positiva klang hos oss i VÀst som ordet jihad har i den muslimska vÀrlden.
Men jag vill bestĂ€mt hĂ€vda att ordet jihad Ă€r betydligt mer flĂ€ckat av blod och tĂ„rar Ă€n vad ordet korstĂ„g varit eller nĂ„gonsin kommer att bli. Den jihad som t ex gjordes mot armenier och andra kristna folk i Turkiet sĂ„ sent som 1915-23 visade knappast prov pĂ„ varken tolerans eller barmhĂ€rtighet. I islams namn massakrerades nĂ€mligen under ohyggliga omstĂ€ndigheter ca 1,5 till 2 miljoner mĂ€nniskor – mĂ€n, kvinnor och barn – utan att vĂ€rldssamfundet reagerade nĂ€mnvĂ€rt. En av de Ă€ldsta kristna kulturerna, som var mycket Ă€ldre Ă€n islam, utplĂ„nades dĂ€rmed pĂ„ nĂ„gra fĂ„ Ă„r. Tystnaden och likgiltigheten nĂ€r det gĂ€ller detta sentida folkmord skall, enligt ett samtida vittnesmĂ„l i tyska Bundesarchiv, ha övertygat Hitler om att det skulle gĂ„ lika lĂ€tt att oförmĂ€rkt utrota judarna.
Men jag skulle knappast göra gÀllande att Hitler för den sakens skull var muslim.


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.