26
apr
Seneste opdatering: 26/4-05 kl. 0152
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

En ledande multikultur föresprĂ„kare begrunder varför just hennes barn inte skal gĂ„ i “svarta skolor”. Margrethe Vestager Ă€r “coming lady” i De Radikale Venstre (danska Centern):
intervijuet pÄ dansk:
http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload0/Not_in_my_backyard.doc
anledningen Ă€r Lars Olsens bok “Det kluvna Landet” – se postering hĂ€r
pÄ svenska:
http://dansk-svensk.blogspot.com/2005/04/det-kluvna-landet.html


Der er vel bare at tilfĂžje, at den Classenske Legatskole, som hun foretrĂŠkker, ligger lĂŠngere fra hendes hjem end Christiansborg. AltsĂ„ en omvej. De Radikale – ikke i en nĂžddeskal – men pĂ„ en 80-90 linjer:
Intervju: *»FörÀldrar ska inte ge sig in i politiska experiment med sina barn«*
Politiken 24 april 2005, sektion 3,
Enligt [partiet] De radikales ordförande i utbildningsfrÄgor, Margrethe Vestager, Àr det upp till det offentliga att se till att det blir en bÀttre fördelning av invandrarelever i folkskolan. Det fÄr aldrig bli en uppgift för den enskilda vita familjen.
Av Hans Davidsen-Nielsen
Politiken: Varför gÄr inte dina barn i den lokala grundskolan, Amager Enhets Skola?
Margrethe Vestager: »För att den Àr sÄ stor«.
Politiken: Har det ocksÄ nÄgot att göra med att det Àr en folkskola med sociala problem och mÄnga invandrarelever- knappt 60 procent.
Margrethe Vestager: »Det har inte haft nÄgon betydelse nÀr det gÀller vÄra skolval. Vi valde ut ifrÄn skolstorlek, och för att Den Classenska Legatskole (knappt 15 procent invandrare, red.) ligger bra till i förhÄllande till Christiansborg«. [motsvarar Rosenbad]
Politiken: Tycker du att det Àr en bra idé att det finns grundskolor dÀr över 80 procent av eleverna har invandrarbakgrund?
Margrethe Vestager: »Det beror pÄ skolan. En del skolor mÀktar inte se till att man har en skolkultur som gör att det Àr en bra skola. PÄ andra hÄll blir andelen invandrarelever inget problem nÀr det gÀller Àmneskunskaper eller det sociala klimatet«.
Politiken: Men tycker du inte att det finns tillrÀckligt med problem för att slÄ fast att en massiv koncentration av invandrarelever pÄ enskilda grundskolor inte Àr nÄgon bra ide?
Margrethe Vestager: »Det skulle vara idealiskt om alla skolor hade en blandning av elever – bĂ„de i Hellerup, Gentofte, Amager, Ishöj och VĂ€stjylland, dĂ€r jag kommer frĂ„n. Men sĂ„ som bostadspolitiken Ă€r i Danmark blir det nog inte sĂ„ nĂ„gonsin«.
Politiken: SÄ som du ser det kan man inte riktigt göra nÄgot Ät att en del grundskolor har mÄnga invandrarelever och andra nÀstan inga?
Margrethe Vestager: »Det tycker jag att man ska. Och jag tror att det kan göras ganska mycket för att Ă€ndra pĂ„ det. Men förutsĂ€ttningen Ă€r att kommunen tar ansvar för sin samlade skolstruktur och skolutveckling … Det kan ocksĂ„ vara nödvĂ€ndigt att riva skolor och börja om nĂ„gon annanstans, om skolkulturen har blivit helt förpestad av dĂ„ligt klimat. Samtidigt mĂ„ste man se pĂ„ undervisningens innehĂ„ll och hur undervisningen kan bli bĂ€ttre. Det Ă€r en illusion att tro att skolan automatiskt blir bĂ€ttre om det Ă€r fĂ€rre invandrarelever«.
Politiken: Kan danska förĂ€ldrar göra mer genom att vĂ€lja en grundskola med mĂ„nga invandrarelever framför att sĂ€tta dem i friskolor eller vita folkskolor?Margrethe Vestager: »Jag gillar inte att man privatiserar ansvaret – att nu mĂ„ste du vara litet altruistisk och sĂ€tta ditt barn i den eller den skolan. Det hĂ€r Ă€r en gemensam uppgift …«.
Politiken: Men om ingen vill gÄ före, hur ska situationen förÀndras?
Margrethe Vestager: »Det Àr en frÄga om politiskt ledarskap. Vill kommunen ta pÄ sig att det hÀr ska bli annorlunda? Annars kan man frÄn politisk sida fortsÀtta att avsvÀra sig ansvaret och sÀga att det Àr bara de oansvariga förÀldrarnas fel«.
Politiken: SÄ du tycker inte att det Àr förÀldrarnas ansvar?
Margrethe Vestager: »Det Ă€r ocksĂ„ förĂ€ldrarnas ansvar, men man kan inte privatisera uppgiften … Om förĂ€ldrarna inte upplever att de blir mötta nĂ€r det gĂ€ller sina bekymmer och den undervisning som deras barn ska fĂ„, sĂ„ kan man inte förvĂ€nta sig att de vill ha sina barn i den skolan. Vi vill alla det bĂ€sta för vĂ„ra barn, oavsett vilken bakgrund vi har«.
Politiken: Skulle du personligen sÀtta dina barn i en skola dÀr det fanns 85 procent invandrarelever?
Margrethe Vestager: »Det beror helt pÄ skolan«.
Politiken: Om det nu var Hillerödgades Skola (94 procent invandrarelever) eller Amager Enhets Skola (56 procent)?
Margrethe Vestager: »Jag kĂ€nner inte till de skolorna eftersom jag inte har funderat pĂ„ att sĂ€tta mina barn i dem … Men det hĂ€r Ă€r inte en diskussion om mitt personliga val. Om du vill göra det till en diskussion om mitt personliga skolval, sĂ„ slutar diskussionen hĂ€r … Det hĂ€r handlar om att man ska ta politiskt ledarskap nĂ€r det gĂ€ller processen …«.
Politiken: Men börjar politiskt ledarskap inte ocksÄ med ens egna personliga val?
Margrethe Vestager: »Jo, men det Ă€r inte mina personliga val som ska diskuteras. Jag tycker inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt att man ska sĂ€ga till förĂ€ldrar att de ska ge sig in i politiska experiment med sina barn … Det handlar inte om procenten invandrarelever, utan om skolans kvalitet, om stöd till skolan och stöd frĂ„n förĂ€ldrarna.
Politiken: Men situationen Àr att det runt omkring i landet ligger en del grundskolor med massiva sociala och kunskapsproblem och 85 procent invandrarelever. NÀr det handlar om en del verkar det nÀrmast som om kommunen har givit upp om dem.
Margrethe Vestager: »Det kan du som förÀlder inte göra nÄgot Ät. Det tror jag inte pÄ. Du kan inte som ensam förÀlder trÀffa valet att nu ska jag med mitt barn som redskap förÀndra en skola«.
Politiken: Men pÄ Nörrebro i Köpenhamn finns det förÀldrar som har samlat sig i nÀtverk och sagt att det kan inte vara rÀtt att vi inte vÄgar ha vÄra barn i den lokala grundskolan?
Margrethe Vestager: »Men de gör det just till en gemensam angelÀgenhet och dÀrmed en offentlig angelÀgenhet. Det Àr hela poÀngen med att vi driver skolor som ett gemensamt projekt. Om förÀldrar, lÀrare, ledning och kommunen ger upp om en skola sÄ har vi en skandal. DÄ kan man kanske inte skapa en skolanda och man mÄste gÄ till ytterligheter och riva skolan och börja om frÄn början nÄgon annanstans«.
Politiken: Men tror du inte att mÄnga danska förÀldrar kommer att ha en tendens att vÀlja bort invandrarskolor, oavsett hur bra undervisningen Àr?Margrethe Vestager: »Det finns mycket fÄ fall dÀr en skola bedöms vara lysande för sin pedagogik, resultat och sociala klimat, och som ocksÄ har en invandrarandel pÄ 85 procent. Jag kÀnner inte till nÄgra exempel«.
Politiken: De flesta hÄller med om att integration av utlÀnningar Àr samhÀllets största problem. Men om alla sÀger att vi Àr för integration, sÄ lÀnge det inte berör oss sjÀlva personligen, hur ska det dÄ bli bÀttre. Ska det bara vara en uppgift för det offentliga?
Margrethe Vestager: »Men nu pĂ„stĂ„r du att det offentliga Ă€r avskilt frĂ„n oss. En serviceorganisation som ska lösa vĂ„ra problem. De lokalpolitiker som vi snart ska vĂ€lja i Köpenhamn, Århus och Ölgod Ă€r vĂ„ra representanter som Ă€r skyldiga att visa politiskt ledarskap. Om de inte gör det privatiserar man ansvaret för den goda skolutvecklingen. Integrationen fungerar inte genom att man offrar det som du tycker Ă€r det bĂ€sta för dina barn, pĂ„ integrationens altare. DĂ„ fĂ„r du helt andra reaktioner. I stĂ€llet för att tvinga igenom en annan fördelning av barn mĂ„ste man fokusera pĂ„ hur skolan ska bli bĂ€ttre. Det finns inga snabba genvĂ€gar«.
hans.davidsen@pol.dk
Lars Hedegaard i Groft Sagt


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.