28
apr
Seneste opdatering: 28/4-05 kl. 0407
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

dette er bare den anden fornuftige kommentar jeg har lÊst denne uge. DN og SVD synes at ignorere sagen helt. Og hvor er svenska Kyrkan, nÄr det gÊlder ytringsfrihed? GÄr man op imod konsensus, stÄr man mediemÊssigt alene, bortset fra tabloidhyÊnerne pÄ sidelinjen. Hvem stÞtter DN og SVD den dag det mÄtte blive nÞdvendigt?
Ret mig hvis jeg tar fejl. KWH er cand theol.:
http://www.jp.dk/meninger/ncartikel:aid=3019168
Svensk fatwa mot yttrandefriheten
Af Katrine Winkel Holm, vice ordförande i Tryckfrihetsföreningen frÄn 2004.
Vad skulle man i dag kalla en 53-Ă„ring som gifte sig med en nioĂ„rig flicka? Ytterst fĂ„ skulle vĂ€l vara tveksamma om vilken etikett de skulle sĂ€tta pĂ„ en sĂ„dan bisarr typ. PĂ„ 600-talet var det förmodligen annorlunda, möjligen ocksĂ„ pĂ„ vĂ„ra breddgrader, men Ă€ndĂ„ – vem kan pĂ„ allvar hetsa upp sig över att nĂ„gon kallar en man som gifter sig med en minderĂ„rig, för pedofil?
Det finns det sannerligen en del som kan. Det visar den fÀrska fatwa som den svenske frikyrkopredikanten Runar SÞgaard har tagit emot frÄn den islamistiska rörelsen Al Ansar Shariah. För det var sjÀlva profeten Muhammed som predikanten dristade sig till att omnÀmna som »en förvirrad pedofil«. Och dÄ bröt helvetet lös. T o m trots att predikanten har all vÀrldens barnkonventioner och lag och rÀtt pÄ sin sida.En professor i islamologi förklarade att yttrandet var »oerhört ansvarslöst«, eftersom det skulle kunna stöta muslimer.
Mycket allvarligare var givetvis det dödshot som SĂžgaard fick. PĂ„ internet uppmanar en man som kallar sig Abu Usama el-Swede alla muslimer att slĂ„ ihjĂ€l Runar SĂžgaard: “Det Ă€r en muslimsk plikt att slĂ€cka denne otrognes liv”, skriver han och fortsĂ€tter: “TĂ€nk pĂ„ vĂ„r kĂ€re bror som tog steget i Holland.” (Aftonbladet 25/4)
Det fria ordets fiender
Ja, det Ă€r svĂ„rt att lĂ„ta bli att tĂ€nka pĂ„ den muslimska “broder”, som i höstas tog livet av Theo van Gogh. Och det Ă€r ocksĂ„ svĂ„rt att lĂ„ta bli att tĂ€nka pĂ„ fatwan mot Salman Rushdie, som ocksĂ„ dristade sig till att tala oförskĂ€mt om profeten.Och det Ă€r ocksĂ„ svĂ„rt att lĂ„ta bli att bli djupt allvarligt bekymrad för yttrandefrihetens framtid, nĂ€r det inte behövs mer Ă€n nĂ„gra oförskĂ€mda yttranden innan man plötsligt mĂ„ste se fram emot att leva resten av tillvaron i livsfara.
Enligt islamisterna kan en ursÀkt frÄn predikantens sida nÀmligen inte göra saken bÀttre för honom. Anonymt sÀger de till Expressen att det enda som nu kan rÀdda SÞgaards liv Àr att han konverterar till islam. Man fÄr hoppas att han inte kÀnner sig frestad av detta erbjudande.
Man fÄr ocksÄ hoppas att detta avskyvÀrda hot mot det fria ordet vÀcker genklang och vrede vÀrlden över. För det Àr ju inte bara en pladdrig frikyrkopredikant som islamisterna vill bekÀmpa. Det Àr sjÀlva det fria ordet som de angriper med sina mordhot. DÀrför bör vi alla kÀnna oss drabbade av denna fatwa. Och dÀrför bör den svenska staten sÀtta in alla maktmedel pÄ att skydda Runar SÞgaards liv.
Förhoppningsvis kommer det inte att saknas protestdemonstrationer mot fatwan och för predikantens frihet att yttra sig.I sitt hemland förefaller SĂžgaard ha blivit mer föremĂ„l för fördömande Ă€n för stöd – t o m hans exhustru har kĂ€nt behov av att uttala sitt avstĂ„ndstagande frĂ„n hans uttalanden. RĂ€dslan för att komma med i fatwa-klubben tycks vara stor i Sverige.
Fatwan visar Ànnu en gÄng att yttrandefriheten har fÄtt nya, handlingskraftiga fiender. Nu mÄste man visa att yttrandefriheten har Ànnu starkare vÀnner.
Idag kommer dog en prĂŠst til nogen undsĂŠtning i SvD:

Muhammeds mÄnga kvinnor
Efter Runars predikan NÄgon förvirrad pedofil var knappast profeten Muhammed. Men han Àlskade mÄnga kvinnor samtidigt. Muslimer mÄste tÄla att en teologisk diskussion förs om Muhammeds privatliv Àr ett föredöme, skriver teologie doktor Rune Imberg.
HĂ€r följer en förteckning över de kvinnor Muhammed gifte sig med Ă„ren 623-628 samt, dĂ€r uppgifter finns, brudens Ă„lder nĂ€r Ă€ktenskapet ingicks. (Uppgifterna kommer frĂ„n Jan Opsahl, Lydighetens vei, Oslo, s. 350; jfr JĂžrgen BÆk Simonsen, Islamlexikonet, s. 191 ff.):Aisha (9 Ă„r)Hafsa (18)Umm Salama (29)Zainab I (30)Djuwairiya (20) Zainab II (35?)MariaUmm Habiba (35)Safia (17)Maimuna (27)Raihana

http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_9629077.asp
Eller Corren, som dog har en lidt tvivlsom konklusion:
Mordet i höstas pÄ Theo van Gogh sÀnde chockvÄgor genom Europa. I Sverige fick hÀndelsen jÀmförelsevis liten uppmÀrksamhet. Det beror delvis pÄ att vi inte har samma problem med en islamisk extremism som man har i till exempel NederlÀnderna, Belgien, Tyskland och Frankrike. De muslimska invandrarna smÀlter in vÀl i det svenska demokratiska samhÀllet. De största muslimska grupperna, frÄn Iran och Bosnien, tillhör ocksÄ de bÀst integrerade av alla invandrare.
http://www.corren.se/archive/2005/4/28/i5g0eqw2dexolo2.xml?category1=1097835189-26&category2=1097835189-28


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.