1
maj
Seneste opdatering: 1/5-05 kl. 0118
1 kommentar - Tryk for at kommentere!


Jan Milld och John JĂ€rvenpÀÀ inbjöds vĂ„ren 2005 att tala vid ett möte i Köpenhamn den 28 april. För inbjudan stod den nybildade danska organisationen Trykkefrihedselskabet af 2004″. Temat för mötet var “FINNS DET YTTRANDEFRIHET I SVERIGE?”.
Jan Millds tal finns i menyn till höger, John JÀrvenpÀÀs tal och en del annat material nedan.

http://www.bgf.nu/y2005
“Millds tal var ocksĂ„ belysande för en dansk publik. Det Ă€r egentligen skrĂ€mmande. De exempel pĂ„ brutala inskrĂ€nkningar i mötes-, förenings- och yttrandefriheten som en person som Milld blivit utsatt för, Ă€r rent för mĂ„nga för att hinna tĂ€ckas in i ett vanligt seminarium.”
Svensk, tilstede i forsamlingen
Update: BGF i JP:

artiklen pÄ dansk:
http://www.jp.dk/ssmorgenavisen:aid=3024194
Den svenska korrektheten
Av NIELS LILLELUND
Trykkefrihedsselskabet af 2004 [Tryckfrihetsföreningen frÄn 2004] hade bjudit in svenska gÀster, som tecknade en dyster bild av förhÄllandena pÄ andra sidan av sundet. Den efterföljande diskussionen visade att det Àr lÀttare att vara eniga om principer Àn om det konkreta.
Det var fyllt till bristningspunkten i Dansk Forfatterforenings [Danska Författarföreningens] beskedliga lokal pÄ Strandgatan i Köpenhamn, vilket vÀl kan tyda pÄ att arrangörerna hade undervÀrderat intresset för dagens Àmne: Yttrandefriheten i Sverige.
Bakom arrangemanget stod den nybildade Tryckfrihetsföreningen frÄn 2004, en förening bildad som direkt konsekvens av att journalisten och historikern Lars Hedegaard drog tillbaka sin ansökan till Danska PEN efter att ha blivit beskylld för sÄ kallat hate speech.
Att yttrandefriheten i Sverige överhuvudtaget skulle vara nÄgonting som det finns behov av att diskutera kommer vÀl som en överraskning för de flesta, men de tvÄ svenska gÀsterna lade inte fingrarna emellan i sin kritik av förhÄllandena.
SammentĂžmret begrepp
John JĂ€rvenpÀÀ, författare till boken “Invandring och Demokrati”, inledde med en analys av begreppet politisk korrekthet och en illustration av hur Ă„siktsförtrycket fungerar i Sverige, bl.a. via en konsekvent vĂ€gran av tillgĂ„ng till medierna för partier och personer som Ă€r kritiska mot den förda invandringspolitiken.Den politiska klassen, ansĂ„g han, sluter konsekvent upp om ett sammanlĂ€nkat begrepp om vad som Ă€r gott, sant och moraliskt rĂ€tt, och denna enighet om Ă€ndamĂ„let helgar varje medel i riktning av förtryck.Han citerade dĂ„varande utrikesminister Pierre Schori (s) för att ha sagt i riksdagen att »Rasism och frĂ€mlingsfientlighet ska kriminaliseras och jagas. Det gĂ„r inte att i en demokrati hitta nĂ„gra ursĂ€kter, t.ex. att det Ă€r fel pĂ„ invandrar- och flyktingpolitiken.«PĂ„ detta sĂ€tt jĂ€mstĂ€lls kritik av invandrarpolitik med rasism, och det demokratiska görs liktydigt med det goda och det sanna snarare Ă€n att betyda folkstyre, sade John JĂ€rvenpÀÀ.
Förföljd och förtryckt
Jan Milld, garvad politiker med erfarenheter frÄn mÄnga partier och nu medlem av Sverigedemokraterna, en pendang till Dansk Folkeparti, följde upp med exempel pÄ att invandrarkritiska partier blev förföljda och förtryckta, i en del fall t o m med vÄld.Han poÀngterade att det i den svenska befolkningen under mÄnga Är har funnits massiv majoritet mot den förda politiken.
Det fick samtalsledaren, ovannĂ€mnde Lars Hedegaard, att frĂ„ga varför svenskarna dĂ„ fortsatte att rösta pĂ„ de gamla partierna – vĂ€ljarna kunde ju stanna hemma. »Finns det inget uppror alls i det svenska folket,« provocerade han, och ingen lyckades ge ett tillfredsstĂ€llande svar.Debatten blev en aning hĂ€mmad av att inga andra Ă€n de svenska gĂ€sterna besatt tillrĂ€cklig faktakunskap för att diskutera eller nyansera den svenska situationen.
Social slagsida
Upprepade gĂ„nger hotade debatten att kantra i ett allmĂ€nt peka-finger mellan herrarna Simon AmnitzbĂžl frĂ„n Det Radikale Venstre och Martin Henriksen frĂ„n Dansk Folkeparti, som var inkallade som danska inledare.AmnitzbĂžl var – som han sjĂ€lv noterade – absolut pĂ„ bortaplan i sĂ€llskapet, men han hade valt att ta emot inbjudan utifrĂ„n principen att nĂ€r nĂ„gon fann det nödvĂ€ndigt att diskutera yttrandefriheten skulle man stĂ€lla upp.Han lyckades ocksĂ„ komma med ganska sjĂ€lvstĂ€ndiga markeringar under kvĂ€llens lopp Bl.a. varnade han mot den sociala slagsida som ligger i den sĂ„ kallade rasismparagrafen, strafflagens 266B, som han betecknade som varande en klar begrĂ€nsning av yttrandefriheten.»Jag Ă€r sĂ€ker pĂ„ att Jesper (Langballe, MF for Dansk Folkeparti, red.) aldrig kommer att komma i konflikt med den, för han kan formulera sig ur allting.
Men hur gĂ„r det för den outbildade, som i större utstrĂ€ckning bara sĂ€ger vad han eller hon tĂ€nker utan att vakta sina ord sĂ„ noga?«Simon AmnitzbĂžl förklarade sig i samma andetag som klar mostĂ„ndare till hĂ€delseparagrafen, som han fann tĂ€cktes in av 266B.Politikern frĂ„n Det Radikale Venstre anvĂ€nde tillfĂ€llet till att beklaga att de politiska vindarna har vĂ€nt sĂ„ att »det politiskt korrekta i dag Ă€r att stödja en stram invandrarpolitik.«Det medförde ett lĂ€ttare hĂ„nfullt skratt frĂ„n salen, vilket AmnitzbĂžl tog sĂ„ stor anstöt av att han vĂ€djade till samtalsledaren om att kalla folk till ordningen – vilket Lars Hedegaard ocksĂ„ gjorde med en anmĂ€rkning om att hĂ€r behandlade man sina motstĂ„ndare ordentligt och med respekt.
Tonen var pÄ det hela taget hövlig kvÀllen igenom.
Filtret i medierna
FrÄn salen invÀnde teologie kand Katrine Winkel Holm, en av Tryckfrihetsföreningens bildare och vice ordförande i föreningen, att politisk korrekthet (pÄ engelska förkortat PC) inte bara kunde liknas med skiftande stÀmningar. »PC Àr en ideologi enligt vilken allting ska omskrivas, sÄ att en döv inte fÄr vara en döv och en utlÀnning inte fÄr vara en utlÀnning,« sade hon bl.a., utan att AmnitzbÞl dock tog upp den trÄden.Generellt ansÄg han dock att det i ett samhÀlle med yttrandefrihet inte fick finnas nÄgra Äsikter som Àr moraliskt bÀttre Àn andra.
Och att det, Àven om de svenska gÀsternas inlÀgg sÀkert kunde nyanseras, verkligen ocksÄ fanns en del punkter som verkade skrÀmmande för honom.
SÄledes rÄdde det i salen enighet om det principiella och mindre enighet om det konkreta. SÀrskilt om vilka Äsikter som undertrycktes i medierna, som stÀndigt framhÀvdes som det filter som bÄde kunde hÀmma och frÀmja yttrandefriheten.BÄde Jan Millds och John JÀrvenpÀÀs tal kan lÀsas pÄ Trykkefrihedsselskabets hemsida: www.trykkefrihed.dk

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

1 Comment
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Snaphanen om Kph-mötet […]