5
maj
Seneste opdatering: 5/5-05 kl. 1028
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Kriminella invandrare rekryteras i ökad utstrÀckning av radikala muslimska grupper i Danmark. PET Àr bekymrat.
‘Talangscouter’ frĂ„n radikala muslimska grupper har börjat att fiska mĂ„linriktat efter nya rekryter bland kriminella ungdomar i invandrargrupper.»Vi har information som sĂ€ger att man bland annat fiskar i kriminella invandrargĂ€ng«, sĂ€ger chefskriminalinspektör Hans JĂžrgen Bonnichsen frĂ„n PET.Han vill inte nĂ€rmare gĂ„ in pĂ„ vilka grupper det handlar om.
Den trygghet de saknar
Upplysningen kom fram under en internationell konferens om terrorns rötter i Europa som Politiets Efterretningstjeneste (PET) [Polisens UnderrĂ€ttelsetjĂ€nst] har stĂ„tt som vĂ€rd för.»Islamisterna ger dem en social trygghet som de inte har kunnat hitta i det vanliga samhĂ€llet: Hellre bli martyr Ă€n usel kriminell«, sade Hans JĂžrgen Bonnichsen under sitt inlĂ€gg pĂ„ konferensen.Ökat samarbete med SSPEn av de nya Ă„tgĂ€rder som PET övervĂ€ger att införa för att komma Ă„t problemet med rekryteringen till Ă€r ett ökat samarbete med SSP i landets skolor och ungdomsklubbar. Samtidigt arbetar PET med andra delar av polisen pĂ„ en gĂ€ngplan – bland annat för att klarlĂ€gga hur stort problemet med rekryteringen Ă€r.
Chefskriminalinspektören kom samtidigt med en höjt pekfinger till den extrema gruppen Hizb-ut-Tahrir som arbetar pĂ„ att införa ett vĂ€rldsomspĂ€nnande kalifat – dvs. stat – enligt muslimska principer.»Vi respekterar givetvis att de Ă€r en laglig organisation. Men de balanserar precis pĂ„ kanten för det tillĂ„tna«.
Åtal mot flygblad
Köpenhamnspolisen undersöker för nÀrvarande om det kan resas Ätal mot Hizb-ut-Tahrir för ett flygblad som uppmanar till heligt krig i Irak.Chefskriminalinspektörens uttalande skapade en del reaktioner bland flera muslimska Ähörare. Bland annat imam Abu Laban frÄn Muslimska Trossamfundet som PET hade inbjudit för att tala om muslimsk radikalisering i Danmark. Abu Laban anser inte att Hizb-ut-Tahrir utgör nÄgot hot mot Danmark.»Jag ger en belöning pÄ en miljon kronor till den som kan hitta en medlem av Hizb-ut-Tahrir som har deltagit i vÀpnad kamp. De finns inte«, sade han.
Samarbete med imamer
PET har under det senaste Äret bjudit in 15 imamer att delta i en grupp som utbyter synpunkter med underrÀttelsetjÀnsten. Chefskriminalinspektör Hans JÞrgen Bonnichsen bjöd ocksÄ in Hizb-ut-Tahrir att trÀffa PET. »Vi vill gÀrna ha en dialog«, sade han.Flera terrorexperter och representanter frÄn utlÀndska underrÀttelsetjÀnster anser att de muslimska organisationerna spelar en central roll för att lösa problemen med muslimsk terrorism i Europa.
»De mer moderata muslimerna mÄste berÀtta för unga mÀnniskor att det finns en annan vÀg Àn terrorismen. Men vi ska ocksÄ lyssna till muslimerna och ta deras problem pÄ allvar«, sade en representant frÄn en central europeisk regering. Mannen vill vara anonym.Folder till polisenPET har just skickat ut en folder till alla landets lokala politistationer med riktlinjer som beskriver hur polisen ska uppföra sig i muslimska miljöer. Det sker för att öka kontakten med lokala moskéer och föreningar i Danmark.»
Vi mÄste ut i lokalsamhÀllena för att hitta de miljöer som gynnar mÀnniskor med terrorÄsikter«, sade Hans JÞrgen Bonnichsen.Personer i kontakt med al QaidaI sin ÄrsberÀttelse skriver PET att flera personer i Danmark har kontakt med grupper som stÄr i kontakt med terrornÀtverket al Qaida. Det gÀller bland annat fallet om bankrÄnet mot en penningtransport pÄ Frederiksberg 2001.Dansk-algeriern Athmane Meheri dömdes förra Äret som medskyldig i bankrÄnet som involverade personer frÄn flera extremistiska islamistiska grupper i Europa. Den rÄndömde Meheri stod ocksÄ för rekryteringen av den nu frislÀppte danska GuantånamofÄngen Slimane Hadj Abderrahmane som Äkte till Afghanistan för att fÄ trÀning för heligt krig.Trots att flera terrorexperter pÄ konferensen uttryckte bekymmer för nya terrorangrepp i Europa anser PET fortfarande att risken för ett konkret angrepp i Danmark Àr förhÄllandevis lÄg.
http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=376601


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.