7
maj
Seneste opdatering: 7/5-05 kl. 0020
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

I ett Är har klass 9 C i Svedalaskolan jobbat för att fÄ ihop pengar till en skolresa. De har samlat tomburkar, bakat kaffebröd och sÄlt, haft basarer, klippt grÀs Ät gamla, bland mycket annat.1) Nu Àr mÄlet snart i sikte. Snart bÀr det ivÀg till London.
2)DÄ kommer en ny pojke, Ahmed, till klassen 3). Han mÄste byta skola för de har varit sÄ taskiga mot honom i hans förra. Rektorn bestÀmmer att alla mÄste vara snÀlla mot Ahmed för att han har haft det sÄ svÄrt 4). Klart att Ahmed ska fÄ följa med pÄ skolresan som alla de andra. Klasskassan rÀcker Ät alla.
5)OK, det finns ÀndÄ en koj ledig pÄ bÄten och en till spelar inte nÄn större roll. 6)Men nu kommer ocksÄ Muhammed till klassen. De har varit stygga mot honom ocksÄ i en annan skola. Klart att Muhammed ocksÄ ska fÄ följa med. 7) Man fÄr trÀnga ihop sig lite bara. NÄgon fÄr sova pÄ en extramadrass. Och i stÀllet för att gÄ pÄ London Zoo fÄr man promenera i Hyde Park. 8)Det Àr ocksÄ trevligt, sÀger fröken. Det viktigaste Àr att vi Àr solidariska! Och tÀnk pÄ barn i andra lÀnder. Ni har det mycket mycket bÀttre Àn de. Barnen i Zimbabwe fÄr minsann aldrig Äka pÄ skolresa! Nu kommer Hassan till klassen. Det Àr Muhammeds bror som ocksÄ ska gÄ i klassen. Man fÄr inte skilja pÄ bröder, det Àr viktigt, sÀger fröken.
9)Hassan ska förstÄs ocksÄ Äka med pÄ skolresan. Nu rÀcker inte kassan till London lÀngre, sÄ man mÄste skÀra ner lite och Äka till Köpenhamn i stÀllet.
10) Det Ă€r ocksĂ„ trevligt sĂ€ger fröken, och tĂ€nk pĂ„ alla barn i Zimbabwe… Men nu börjar de elaka pojkarna Emil Ruda och Allan protestera. – VadĂ„, det Ă€r ju vi som har jobbat ihop pengarna! Ahmed, Muhammed och Hassan har inte gjort ett dugg! sĂ€ger Emil Ruda.
11)- I min brorsas skola gör de inte sÄ hÀr, sÀger Allan. DÀr fÄr bara de som varit med och jobbat vara med och resa. 12) Och de har rÄd att Äka till London! 13) Förresten har de i förra skolan inte alls varit sÄ elaka mot Muhammed och Hassan som de sÀger. Det vet jag för jag kÀnner nÄgra som gÄr i den skolan! De bara sÀger det för att de vill vara med pÄ skolresan. 14)- SÄ fÄr du inte sÀga, sÀger fröken. Det Àr sÄ synd om Ahmed, Muhammed och Hassan. Alla Àr lika mycket vÀrda! Klasskassan rÀcker Ät alla, om vi bara Àr solidariska. Det har rektorn sagt att vi ska vara, sÀger fröken, som bara sneglar en aning pÄ sin karriÀr. 15) Mest Àr hon solidarisk och jÀmför med barnen i Zimbabwe.
Allan blir lite arg. Nu slÄr han till Ahmed sÄ att Ahmed fÄr nÀsblod. Det var inte snÀllt gjort. Emil tar upp sin slangbella och sÀger att man borde skjuta suddgummin pÄ Muhammed. 16)Nu blir fröken verkligen upprörd. Hon och lÀrarna i tre andra klasser bestÀmmer att varje gÄng nÄgon gör nÄgot sÄ styggt som Allan och Emil sÄ ska man hÀnga upp plakat i alla skolorna med bilder pÄ dem och dÀr ska det ocksÄ stÄ om alla elaka saker som de har gjort förut.
17)En del lÀrare tycker att Allan och Emil inte ska fÄ gÄ kvar i skolan alls. Det slutar med att Emil fÄr det, men han fÄr inte vara med i schackklubben för det stÄr i reglerna att alla mÄste vara snÀlla mot varandra. Emil kan förstÄs inte rÀkna med nÄgra vidare betyg, sÀrskilt inte i social kompetens, sÄ i gymnasiet kommer han knappast in.
18)MĂ€rkligt nog verkar inte Allan och Emil bli sĂ„ mycket vĂ€nligare stĂ€mda mot Ahmed, Hassan och Muhammed fast fröken satte upp plakaten. De gĂ„r dĂ€r med sina slangbellor och verkar arga. Ännu argare blir de nĂ€r Hassan, Muhammed och Ahmed slĂ€nger stenar pĂ„ dem och fröken inte tycks mĂ€rka det. 19)Lena och Anna tycker inte om brĂ„k. De tycker egentligen inte att Ahmed, Muhammed och Hassan ska fĂ„ resa med som alla andra. Men det vill de inte sĂ€ga högt för dĂ„ fĂ„r de nog dĂ„liga betyg och inte vill de finnas pĂ„ plakaten. Men nĂ€sta termin tĂ€nker de byta till en annan skola.
20)Nu kommer Leyla till klassen. Hon ska ocksĂ„ Ă„ka med pĂ„ resan, sjĂ€lvklart, tycker rektorn (och fröken). Men dĂ„ mĂ„ste hennes pappa ocksĂ„ vara med och se till att inget farligt hĂ€nder med Leyla. – Det Ă€r deras kultur, vi mĂ„ste respektera den, det har rektorn sagt, sĂ€ger fröken.
21)Rektorn bestĂ€mmer att Leylas pappa ska Ă„ka med och att pengarna ska tas ut klasskassan. Nu rĂ€cker inte pengarna ens till Köpenhamn lĂ€ngre. – Vi tar vĂ„ra tĂ€lt och har lĂ€gerskola nere vid Svedalasjön i stĂ€llet, sĂ€ger fröken. Det Ă€r ocksĂ„ trevligt och tĂ€nk pĂ„ barnen i ….. 22)SjĂ€lv Ă„ker rektorn pĂ„ konferens i Helsingfors med 14 andra rektorer. 23) DĂ€r pratar rektorn om hur snĂ€ll han har varit som har infört sĂ„ generösa regler om klasskassan och att alla andra borde göra likadant. Konstigt nog verkar inte de andra rektorerna nappa pĂ„ den idĂ©n. 24)—
— Sens moral: MĂ„nga mĂ€nniskor Ă€r genuint snĂ€lla och delar med sig av sitt överflöd, sĂ€rskilt om de uppfattar att den som tar emot har blivit illa behandlad. Men nĂ€r de som ska ha blir för mĂ„nga sĂ„ att det Ă€r tydligt att det nu blir mindre Ă„t alla, minskar viljan att dela med sig. Det finns ocksĂ„ en folklig uppfattning om att den som arbetat ihop en viss resurs ocksĂ„ ska disponera över det mesta av den. Man kan inte kommendera fram solidaritet.Försök att undertrycka protester kommer att medföra stor risk för att protesten sĂ„ smĂ„ningom tar sig vĂ„ldsamma uttryck.
———————-
1) Analogi för befolkningens samlade arbete som resulterar i BNP/Är

2) Analogi för anvÀndandet av denna produktion för vÀlfÀrdsÀndamÄl.
3) Analogi för flyktingmottagande. Ahmeds förra klass = Ahmeds hemland.
4) Analogi för de sju riksdagspartiernas samt medias samfÀllda syn pÄ asylpolitiken.
5) Analogi för den svenska befolkningens traditionellt solidariska grundinstÀllning.
6) Analogi för att acceptansen Àr stor sÄ lÀnge nivÄn för en resurskrÀvande verksamhet Àr lÄg.
7) Analogi för en ökad asylinströmning.
8) Analogi för framtvingande av nedskÀrningar i vÀlfÀrdssystemen.9) Analogi för principen om familjeÄterförening.
10) Analogi för framtvingande av ytterligare nedskÀrningar.
11) Analogi för kritiska opinionsyttringar i befolkningen och ökade röstsiffror för t ex Sverigedemokraterna
12) Analogi för lÀnder med mer restriktiv asylpolitik, t ex vÄra grannlÀnder Finland och Danmark
13) Analogi för att Finland och Danmark ligger före Sverige pÄ OECD:s s k vÀlstÄndslista.
14) Analogi för asylsökande med falska uppgifter. Se t ex Migrationsverkets Argus-rapport,
15) Analogi för det s k etablissemanget bestÄende av politiker och media
16) Analogi för vÄldsyttringar frÄn svenskar mot invandrare (motsatta förhÄllandet tas inte upp hÀr)
17) Analogi för de fyra stockholmstidningarnas gemensamma s k uthÀngande av personer med enligt tidningarna nazistsympatier, plus nÄgra som kom med av bara farten, i november 1999
18) Analogi för social stigmatisering; sÀmre möjligheter till anstÀllning, karriÀr, för uteblivande av fackligt stöd vid konflikt med arbetsgivaren, etc.
19) Analogi för att invandrares vÄld mot svenskar knappast omnÀmns
20) Analogi för svenskars val att inte protestera högt, men att flytta frÄn invandrartÀta omrÄden, sÀtta sina barn i friskolor etc.
21) Analogi för det svenska samhÀllets anpassning till och ekonomiska stöd Ät bevarande av invandrares ursprungskulturer
22) Analogi för ytterligare nedskÀrningar
23) Analogi för Göran Perssons deltagande i EU-toppmötet i Tammerfors Är 2000, tillsammans med de övriga 14 EU-lÀndernas regeringschefer
24) Analogi för att de övriga EU-lÀnderna knappast tar Sveriges asylpolitik som modell. Flera lÀnder har tvÀrtom infört starkt skÀrpta regler efter Tammerfors-mötet.
Skrivet av RÀknenissen första gÄngen den 16 december 1999


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.