20
maj
Seneste opdatering: 20/5-05 kl. 0921
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

om ansvarsforflygtigelse, korruption, politiserede embedsmÊnd og statens manglende evne til at ta vare pÄ sine borgere:

Inga-Britt Ahlenius:
Den svenska staten har blivit en papperstiger som inte lÀngre förmÄr leda landet. Bristen pÄ etik och ansvarskÀnsla i toppen sipprar genom hela samhÀllet. Den salvan avfyrar Inga-Britt Ahlenius, pÄ tillfÀlligt besök i Sverige mellan internationella uppdrag. Efter sommaren tilltrÀder hon jobbet som revisionschef i FN.

—————–
Förfallet har, anser Inga-Britt Ahlenius, pÄgÄtt under de senaste tvÄ till tre decennierna. En viktig orsak Àr att en förvaltningsreform under 1990-talet gick snett, mycket pÄ grund av att tjÀnstemÀn i regeringskansliet och cheferna för de statliga myndigheterna har tillsatts pÄ politiska meriter. DÀrför har Sverige tappat mycket kompetens och styrkraft och inte minst förlorat de etiska vÀrderingar som styrandet mÄste grundas i.
———————–
Denna insikt har, menar Inga-Britt Ahlenius, försvunnit med politiseringen av statssekreterare och tillsĂ€ttning av verkschefer pĂ„ politiska grunder. De högsta tjĂ€nstemĂ€nnen i regeringskansliet ska arbeta sakligt och opartiskt. – Det gĂ„r knappast att underskatta betydelsen av den sammanhĂ„llande kraft de har i andra lĂ€nder. Den svenska regeringen skulle sjĂ€lv vinna pĂ„ att tillsĂ€tta de kunnigaste som departementschefer eftersom underlagen för beslut skulle bli bĂ€ttre. LikasĂ„ mĂ„ste de statliga myndigheterna fĂ„ de bĂ€st meriterade cheferna, inte de politiskt lojala. Ahlenius sĂ€ger efter förelĂ€sningen att hon har kritiserat den politiska tillsĂ€ttningen av verkscheferna i tio Ă„r, Ă€nnu utan framgĂ„ng.
————–
Inga-Britt Ahlenius nĂ€mner tvĂ„ saker som har upprört henne sĂ€rskilt den allra senaste tiden; en lĂ€kare som berĂ€ttar hur han vĂ„rdar ett apatiskt flyktingbarn inte för att det ska bli friskt utan för att det ska kunna transporteras ut ur landet och en man som misshandlas till döds pĂ„ Stockholms gator. Tjugo personer bevittnar hĂ€ndelsen utan att ingripa. – Jag har förstĂ„tt att lagen skyddar svenskar frĂ„n att stoppa en dödsmisshandel. I andra lĂ€nder Ă€r medborgare skyldiga att ingripa. Hur har det blivit sĂ„ hĂ€r?
http://sydsvenskan.se/sverige/article105216.ece


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.