22
maj
Seneste opdatering: 22/5-05 kl. 0334
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Et sĂ„dant rĂŠsonement skal man vist vĂŠre Stockholmsk kriminolog for at bringe til torvs. Samtidig krĂŠves at at man ikke har hĂžrt de tidligere BRÅ arbejdere, der offenligt siger at de lavede sminket og regeringsbestilt statistik. Kort sagt – Svensson skal ikke tro sine egne Ăžjne.4 gademord pĂ„ 8 dage ! Det er ogsĂ„ for galt at man nu giver flere livstidsdomme end fĂžr!
“Slaget mot tryggheten”
Sifo: Sex av tio stockholmare Àr skrÀmda av gatuvÄldet.
T-banan vÀljs bort. Och city. Och södra förorterna.
RÀdslan för att bli utsatt för vÄld pÄverkar stockholmarnas liv.
–Det inskrĂ€nker mĂ€nniskors frihet, sĂ€ger kriminologen Henrik Tham.Sex av tio stockholmare Ă€r mer oroliga för hot och vĂ„ldsbrott i dag Ă€n för fem Ă„r sedan. Det visar en unik undersökning Aftonbladet lĂ„tit Sifo göra.
För mĂ„nga har rĂ€dslan blivit sĂ„ stor att den pĂ„verkar vardagen. Varannan stockholmare lĂ„ter bli att Ă„ka till vissa omrĂ„den. Framför allt Ă€r det city och söderförorterna som skrĂ€mmer………………………………
Allvarligt fenomen
–FĂ„r du en sĂ„ uppskruvad rĂ€dsla för brott att du sitter hemma med neddragna rullgardiner Ă€r det ett vĂ€ldigt allvarligt fenomen, sĂ€ger Henrik Tham, kriminolog pĂ„ Stockholms universitet. I USA finns redan ”gated communities”, inhĂ€gnade bostadsomrĂ„den dĂ€r rika mĂ€nniskor stĂ€nger in sig av rĂ€dsla för brott.SĂ„ lĂ„ngt har det inte gĂ„tt i Sverige, men rĂ€dslan bidrar till segregationen, menar Henrik Tham.
Kvinnorna rÀddast
Det Àr framför allt bland kvinnorna rÀdslan har ökat. NÀstan Ätta av tio medelÄlders kvinnor sÀger att de helt undviker vissa platser pÄ grund av risken för hot eller vÄld, som till exempel t-banan eller vissa gator
.Ingen ökning
Trots den ökande oron för vĂ„ldsbrott finns det enligt Henrik Tham inget som pekar pĂ„ att vĂ„ldet faktiskt ökar. Han tror att det Ă€r uppmĂ€rksamheten kring brott som gjort mĂ€nniskor rĂ€ddare.– RĂ€dslan spĂ€s pĂ„ vĂ€ldigt kraftigt frĂ„n politiker, media och Ă€ven experter som sĂ€ger att ”det blir allt vĂ€rre”. Men sĂ„ Ă€r det inte, sĂ€ger Tham.Han menar att det fĂ„r konsekvenser – inte bara för den enskilde.– Det letar sig in hos domarna som nu börjar ge lĂ€ngre straff. Nu Ă€r snart normalstraffet för mord livstid, vilket var ytterligt ovanligt för 20 Ă„r sedan. Det Ă€r ett ganska drastiskt uttryck för förĂ€ndringen.

Fredagsdygnet i Stockholms lÀn:
Misshandel:
19Grov misshandel
1RĂ„n: 1VĂ„ldtĂ€kt: 0Övriga sexbrott: 1
En timme natten till lördag i Stockholms city:00.55: En kvinna blir misshandlad av en man pÄ en restaurang i Vasastan.
01.10: SOS Alarm larmar polisen att en yngre man hittats misshandlad och blodig vid stationen i Upplands VĂ€sby.
01.23: Vakterna vid nattklubben Chiaro pÄ Birger Jarlsgatan griper tvÄ mÀn för misshandel och för vÄld mot tjÀnsteman.
01.30: En man misshandlas med en flaska i huvudet pÄ restaurang Klara i centrala Stockholm.
01.50: En man misshandlas i nÀrheten av restaurang Gaston pÄ Kungsholmen.
02.00. En kvinna misstĂ€nks ha blivit vĂ„ldtagen vid tunnelbanestationen i Hjulsta.”http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,648612,00.html

klik for at se grafikken:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/0505/21/sifo.jpg
det daglige mord indtraf ved en tilfĂŠldighed ikke i Stockholm:
http://www.expressen.se/index.jsp?a=288122


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.