23
maj
Seneste opdatering: 23/5-05 kl. 2213
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Fakta om invandrarkriminalitet
VÄldsbrottsligheten för mÀn med ickevÀsterlÀndsk bakgrund Àr för nÀrvarande 161 procent högre Àn för befolkningen som helhet. Om man korrigerar för sociala skillnader och Älder Àr vÄldsbrottsligheten för dessa mÀn fortfarande 43 procent högre Àn för mÀn totalt i hela befolkningen.Antalet anmÀlningar kommer totalt bara att öka med ca fem procent frÄn i dag och fram till 2025. Men antalet inom gruppen invandrare och efterkommare ökar dÀremot betydligt, frÄn ca 80 000 anmÀlningar till 140 000. Vilket motsvarar en ökning om 75 procent.KÀlla: Visionskommittén

FrÀmtidsscenario
Det kommer att bli vÄldsamt mÄnga fler unga kriminella med invandrarbakgrund under de kommande tjugo Ären. Och det Àr en av de vÀsentligaste skÀlen till att mer poliser mÄste ut pÄ gatan. Det visar Visionskommitténs prognoser för framtidens polis. Antalet unga kriminella invandrare kommer att öka sÄ mycket under de nÀsta tjugo Ären att enbart detta ökar behovet av fler polismÀn pÄ gatorna.
Det framgÄr av en prognos frÄn Visionskommitténs rapport om framtidens polis som presenterades i onsdags.Ordföranden för Visionskommittén Erik Bonnerup kallar prognosen en larmsignal till politiker och myndigheter om att kursen mÄste Àndras avsevÀrt: »Det blir en av de viktigaste utmaningarna för polisens arbete.
Visserligen blir det fĂ€rre ungdomar, men fler ungdomar med en etnisk bakgrund som leder till större och mer allvarlig kriminalitet.«Orsaken Ă€r dramatiska förĂ€ndringar i befolkningssammansĂ€ttningen.Danskarna blir markant Ă€ldre under de nĂ€sta tjugo Ă„ren och kommer dĂ€rmed automatiskt att bli mindre benĂ€gna att begĂ„ kriminalitet.Men just gruppen efterkommare till invandrare i Ă„ldern 16-24 Ă„r blir mer Ă€n tredubblad. Och det Ă€r gruppen ungdomar med rötter i Mellanöstern, Östeuropa och Asien som har en markant högre brottslighetsfrekvens Ă€n genomsnittet.Enbart denna grupp skapar en ökning i ungdomsbrottsligheten pĂ„ mellan 15 och 20 procent under de nĂ€sta tjugo Ă„ren, visar siffrorna frĂ„n Danmarks Statistik och Rikspolisen. Brottsligheten bland etniskt danska ungdomar kommer dĂ€remot att sjunka
Dyra för samhÀllet
De unga efterkommarna begÄr mycket oftare vÄld och rÄn, vilket inte bara Àr allvarliga brott utan ocksÄ Àr mycket dyra för samhÀllet i följdkostnader.DÄ dessa unga har en kraftig ökad benÀgenhet att inte vilja erkÀnna de saker som de anhÄlls för, blir det nödvÀndigt att deras Àrenden ofta mÄste tas upp i domstol som domsmandssager .
Det betyder inkallande av domsmÀnd [enligt lexikon lekmannadomare], vittnen och poliser som ska vittna, vilket gör dem mycket dyrare Àn Àrenden dÀr det finns erkÀnnande.
PolismĂ€stare Ole Scharf frĂ„n Helsingör sĂ€ger att polisen redan i dag anvĂ€nder kolossalt stora resurser pĂ„ denna grupp ungdomar. »De har alla de faktorer som krĂ€vs för att bli kriminella – dĂ„lig social bakgrund, inget förĂ€ldrastöd, inget jobb och sĂ„ vidare. Det Ă€r dessvĂ€rre i hög grad en följdeffekt av en integration som inte har fungerat,« sĂ€ger han.
Kostar polisen resurser
I dag anvĂ€nder Helsingörpolisen – som andra polisdistrikt – mĂ„nga mantimmar pĂ„ att specialbevaka de unga kriminella efterkommarna och pĂ„ att fĂ„ dem i jobb m m.Enligt polismĂ€stare Ole Scharf blir polisen ocksĂ„ tvungna att fortsĂ€tta denna insats i framtiden trots att VisionskommittĂ©n anser att det Ă€r kommunernas och inte polisens arbete.
Polisen i Helsingör har sÄledes följt en grupp om tio ungdomar frÄn Kokkedal, och man har lyckats fÄ tvÄ av dem i arbete.»VÄrt folk har ju den direkta kontakten med dem pÄ gatan. Vi vet vem vi ska hÄlla ett öga pÄ. Det Àr ett stort arbete att placera dem pÄ rÀtt plats, men jag tycker att vi har nÄgot att erbjuda,« sÀger Ole Scharf.
http://www.berlingske.dk/grid/indland/artikel:aid=578734

rapporten:

http://www.fremtidenspoliti.dk/pdf/kap/fremtidenspoliti_alt.pdf


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.