5
jun
Seneste opdatering: 5/6-05 kl. 1718
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

“kontroversiell” √§r vist ordet:

Ejvind Vesselbo, numera medlem av
Folketinget för Venstre (foto: Folketinget)
Förbjuden forskning
Minfältet.
Tills för några få år sedan var kritisk forskning om invandrarförhållanden tabu i den akademiska miljön. Man var rädd för att hänga ut de etniska minoriteterna. Endast några få samhällsforskare vågade vara politiskt inkorrekta och undersöka konsekvenserna av invandringen.

En dag i b√∂rjan av 1990 ringde Ish√∂js kommunaldirekt√∂r till en av de vanliga tj√§nstem√§nnen p√• Danmarks Statistik. Mannen som lyfte luren hette Eyvind Vesselbo. Han bearbetade vanligen milj√∂data, men kommunaldirekt√∂ren hade h√∂rt att kultursociologen p√• sin fritid hade b√∂rjat syssla med forskning om invandrarf√∂rh√•llanden.¬ĽVill du hj√§lpa oss med att unders√∂ka konsekvenserna av familjeanknytningarna bland turkarna,¬ę l√∂d utmaningen.
Det ville Eyvind Vesselbo gärna. Han satte i gång att spåra upp släktingar till 145 turkiska män som hade kommit till Danmark som gästarbetare under tiden kring 1970, och som alla hade flyttat till Ishöj.Utredningen byggde på CPR-nummer [ungefär personnummer], och det var ett mödosamt arbete med att i kontakt med folkbokföringsregistren i åtskilliga kommuner strukturera de många stamträden, där namnen på hustrur, barn, svärsöner och svärdöttrar, barnbarn och efterkommare efter hand förgrenade sig i stort antal.
Str√§ngt taget kr√§vde arbetet inte s√§rskilt stor vetenskaplig skicklighet. √Ąnd√• var Eyvind Vesselbos systematiska slit d√§r hemma p√• kv√§llen banbrytande forskning. Att ber√§kna den st√∂rsta invandrargruppens familjeanknytningsm√∂nster och f√∂delsefrekvens i antal personer var en studie som aldrig tidigare hade gjorts i Danmark.I
sh√∂js d√•varande borgm√§stare, Per Madsen – ber√∂md och beryktad f√∂r sin kritiska syn p√• utl√§nningspolitiken l√•ngt innan de socialdemokratiska Vestegns-borgm√§starna blev ett begrepp i dansk politik – anade ocks√•, att unders√∂kningen knappast skulle bli popul√§r √∂verallt:¬ĽDu f√•r nog r√§kna med att det blir stor uppst√•ndelse n√§r siffrorna kommer ut,¬ę sade han till Eyvind Vesselbo som replikerade: ¬ĽNej, det kan inte st√§mma.¬ę
Under arbetets gång hade kultursociologen visserligen blivit överraskad över att de unga människorna från andra generationen altid gifte sig med en partner som bodde i Turkiet. Han hade trott att unga människor som hade vuxit upp i Danmark hade blivit så integrerade att de också hade ett gott öga för jämnåriga i Danmark som potentiella partners.
Men saken var ju mycket enkel, ansåg Vesselbo. Man skulle ju bara ta fram fakta på bordet, och vem kunde må illa av det?
I oktober 1990 offentliggjorde han sin undersökning. Under loppet av bara tjugo år, medan Danmark officiellt hade haft invandrarstopp, hade de 145 stamfädernas familjer vuxit till att omfatta 1 824 personer som alla bodde i Danmark. läs vidare:
http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload8/forbjuden_forskning.doc


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.