7
jun
Seneste opdatering: 7/6-05 kl. 2249
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!


Blodspengar pÄ bordet
En del lÀsare av de mer mogna ÄrgÄngarna kommer frÄn sin barndoms undervisning i dansk historia att komma ihÄg att vi pÄ medeltiden slÀppte tanken pÄ att mord och andra brott kunde sonas genom att mördarens slÀkt betalade bot till den mördades slÀkt.
SÄledes bestÀmmer Jyllandslagen frÄn 1241 att mord straffas av kungen. Brott Àr inte lÀngre en angelÀgenhet mellan invÄnarna inbördes utan mellan den enskilde och staten. SlÀkten, storfamiljen eller klanen har sÄledes ingen roll i rÀttsskipningen.Men nu Àr slÀktskuld och sonande genom blodspengar pÄ vÀg tillbaka i dansk rÀttsuppfattning efter en hÀndelse pÄ Nörrebro i Köpenhamn dÀr en dörrvakt sköt ner en medlem av en av stadsdelens mÀktigaste förbrytarfamiljer, den berömde Hxxxxx-klanen.
Efter detta har dörrvakten och hans familj varit fredlösa och polisen har dÀrför uttalat sin pÄskönnelse av det initiativ som imam Ahmad Abu Laban har tagit till att medla mellan klanerna. HÀri ingÄr ocksÄ ett förslag om att dörrvaktens klan ska betala blodspengar till H-klanen, för det Àr en god gammal muslimsk rÀttsprincip, förklarar den feterede böneledaren pÄ engelska. Abu Laban Àr naturligtvis stormförtjust över chansen att införa muslimska rÀttsprinciper i Danmarks huvudstad.
NÀr polisen i Köpenhamn sÄledes godkÀnner rÀttsskipning via medling mellan slÀkter, mÄste Groft sagt utgÄ frÄn att man har inhÀmtat extraordinÀrt godkÀnnande hos justitieministern, dÄ vi inte kan finna tanken om slÀktskuld och sonande genom blodspengar nedtecknad i Grundlagen.
ErkÀnnandet av slÀkten eller klanen som juridisk person kan inte undgÄ att stÀrka de politiska krafter som har tagit till orda för kollektiv utvisning av förbrytarklaner. Det har hittills avvisats med hÀnvisning till att vi som civiliserat land inte erkÀnner kollektiv skuld, men det gör vi alltsÄ nu. SÄledes skulle det ha öppnats möjlighet för att staten kan leva upp till kravet i förordet till Jyllandslagen om »(at) inte lÄta onda mÀnniskor, som inte vill förbÀttra sig, leva i sitt land«.
Lars Hedegaard
Groft Sagt, Berlingske, 6.6


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.