12
jun
Seneste opdatering: 12/6-05 kl. 2019
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

kalder svenskerne en sĂ„dan artikel. Jeg har lĂŠst tilpas mange til at kunne fylde hullerne ud. Men jeg vil overlade bedĂžmmelsen til den enkelte. Jeg har dog understreget nogle “hints”.Hvad DN opnĂ„r med sĂ„dan en artikel,er at folk gĂŠtter sig til resten. Og det gĂžr vi sĂ„.DN er ikke meget modigere end den pjalt af en rektor de citerer:
“Mathildas vĂ€n orkade inte leva lĂ€ngre”
Linda orkade inte leva. Den 27 april tog hon sitt liv. Hon var en till synes glad och sprallig flicka, som snart skulle fylla fjorton Är. Men inuti var hon ledsen. Hennes förÀldrar vill berÀtta om det som hÀnt. Till hennes minne ska familjen bilda stiftelsen VÄga vaŽdej sjÀlv.Hon levde tillsammans med pappa Arne, mamma Lena och storasystrarna Sanna, 18 Är och Emelie, 16 Är.Pappa Arne har i tre Är varit drivande i skolans förÀldrarÄd, men hoppade av för ett Är sedan. Han tyckte ledningen pÄ skolan var passiv, att regelverket pÄ skolan började ÄsidosÀttas och att engagemanget frÄn förÀldrarna var för dÄligt.
Kring jul förĂ€ndrades Linda. Hon började sminka sig och lade sin Ă€ldsta systers klĂ€der i ryggsĂ€cken nĂ€r hon gick hemifrĂ„n.Den 21 mars chattade Linda med en jĂ€mnĂ„rig skolkamrat pĂ„ datorn och han frĂ„gade om de skulle ha kk i skolan. Kk betyder knullkompis och “ha kk” betyder att man har sex.Linda berĂ€ttade för Emelie vad som hade hĂ€nt, och hon lovade att inte berĂ€tta nĂ„got för mamma och pappa.Efter den dagen blev Linda ­kallad hora, luder och toalettmadrass av nĂ„gra skolkamrater.
—————
Linda sÀger att hon Àr vÀldigt, vÀldigt trött, men lovar att gÄ en kortis med honom.Hon berÀttar för Emelie att hon blivit kallad hora och luder av en kille i skolan, att hon smÀllt till honom, att han sparkat henne i magen och att han sagt att han skulle skicka sina medhjÀlpare pÄ henne.
—————
– De som har status Ă€r mĂ„nga och de har makt och de bestĂ€mmer. De gör som de vill och lĂ€rarna lyder dem. “Ska du ut och röka nu?” kan en lĂ€rare sĂ€ga.
—————
Mathilda sÀger att hon inte vÄgade berÀtta hemma hur det verkligen var.- Jag var rÀdd för dem med makt. De har kompisar och slÀktingar överallt.
—————
Var Ă€r Linda? De ropar, men fĂ„r inget svar.I rummet in till vĂ€nster, dĂ€r familjen har en inomhuspool, har Linda hĂ€ngt sig i Emelies hopprep.Hon har skrivit tvĂ„ avskedsbrev, ett till mamma och pappa, ett till Mathilda.I brevet till förĂ€ldrarna stĂ„r att hon hatar sitt liv och att de kommer att hata henne “som prövat att röka och haft kk i skolan”. Hon skriver ocksĂ„: “Om ni vill veta frĂ„ga Mathilda.”
De skriver ocksÄ, att de efter Lindas död fÄtt reda pÄ att flera flickor varit med om samma sak pÄ toaletten i omklÀdningsrummet och att Linda hade sagt till kompisar att hon hade kÀnt sig som en slav pÄ toaletten.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=426999&previousRenderType=8


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.