19
jul
Seneste opdatering: 19/7-05 kl. 1633
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!


(har Sverige kun Ă©n kriminolog?) gĂžr folk vrede. det er kommet sĂ„ vidt med BRÅ®s rĂžgslĂžr, at sĂ„ enkelt et spĂžrgsmĂ„l som : “Hvor mange mord begĂ„s i Sverige” – er blevet en stĂžrre undersĂžgelse at svare pĂ„ (jeg skal gĂžre et forsĂžg i aften*)
Sarneckis utspel vÀcker mÀnniskors vrede
Brottsligheten ökar inte alls, hÀvdade kriminologen Jerzy Sarnecki i söndags. Sedan dess har upprörda medborgare hört av sig.
– ”Galningen Jerzy Sarnecki och nonchalerar vĂ„ldtagna kvinnor och rĂ„nade pojkar!”, ”Professorn Ă€r köpt av sossarna”, ”förvrĂ€nger statistiken”, ”försvarar invandrarna”… lĂ€ser Sarnecki högt ur sin inkorg.– Folk Ă€r sĂ„ desinformerade att de blir vansinniga nĂ€r jag visar korrekt statistik, sĂ€ger han.

http://makeashorterlink.com/?A34F1347B
her er lidt af det der ikke figurerer i nogen af Zarneckis statistikker. sÄ slemt at selv sygehuspersonalet fÄr psykiske problemer:
http://www.innerstadspress.se/Sodermalmsnytt/tidning/SN-2005-21.pdf sidan 1 “GatuvĂ„ldet brutalare och drabbar allt yngre
GatuvĂ„ldet ökar. Det blir ocksĂ„ allt mer brutalt och bland ungdomar har det ökat avsevĂ€rt.Men mĂ„nga som drabbas av vĂ„ldet vĂ„gar inte anmĂ€la brottet till polisen.- NĂ€stan hĂ€lften av all misshandel polisanmĂ€ls inte, hĂ€vdar vĂ„rdchefen pĂ„ Södersjukhuset Sören Carlsson-Sanz”Varannat vĂ„ldsoffer vĂ„gar inte polisanmĂ€la
VÄldet har ökat avsevÀrt bland ungdomar i Äldrarna 15 till 17 Är. Enligt Sören Carlsson-Sanz rÄder det en total respektlöshetför kroppens sÄrbarhet och vÄldet har med Ären blivit allt fegare. MÄnga anvÀnder vapen och i 72 procent av alla fallen Àr offren alkoholpÄverkade.För inte sÄ lÀnge sedan var dessa ungdomar vÀldigt underrepresenterade.I dag utgör de nÀstan tio procent av alla gripna, hÀvdar Sören Carlsson-Sanz.Sören Carlsson-Sanz förstÄr inte vad det tagit Ät samhÀllet. Han anser att alla mÄste hjÀlpas Ät för att ta itu med grundproblemen rörande gatuvÄld och misshandel. Det handlar om att gÄ ut med vettig information om hur pass sÄrbar mÀnniskokroppen verkligen Àr.
Startade VĂ„ldsgruppen1987 ………var han med om att starta teamet VĂ„ldsgruppen pĂ„ Sabbatsbergs sjukhus. VĂ„ldsgruppens syfte Ă€r att förebygga gatuvĂ„ld och stödja offren i dess lidande efter misshandeln.
I boken StorstadsvÄld presenterar gruppen viktig information som hÀlso- och sjukvÄrdspersonalkan dra nytta av. VÄldet Àr oftast oprovocerat. Offren fÄr sÀllan nÄgon förklaring till varför de attackerats och somliga tar sjÀlva pÄ sig skulden för misshandeln.
I tidningarna fÄr vi veta att mÄnga som misshandlas överlever, men det nÀmns inget om offrets skador, sÀger Sören Carlsson-Sanz
PĂ„verkas psykiskt
Södersjukhuset hoppas med hjÀlp av Akutdagarna som Àgde rum i veckan, nÄ ut till övriga sjukhus runt om i landet.Första gÄngen de anordnades var 1988 pÄ Huddinge sjukhus.
Situationen för vÄrdpersonalen pÄ Södersjukhusetsakutavdelning Àr svÄr.Varje dag konfronteras de med gatuvÄldets konsekvenser och det pÄverkar personalen psykiskt.Enligt Sören Carlsson-Sanz Àr mörkertalet stort kring misshandel. Det tyder pÄ att problemet Àr Ànnu större Àn vad polisens siffror visar.Syftet med Akutdagarna Àr att hÄlla debatten vid liv.
100 till 140 mÀnniskor vÄldsdödas varje Är och det Àr ett stort problem bÄde samhÀllsekonomiskt som för samhÀllets medborgare.Fler mÀnniskor drabbas av gatuvÄld Àn av hjÀrtinfarkter och 48 procent av offren gör ingen polisanmÀlan tolv mÄnader efter misshandeln.Cirka 2 000 drabbas varje Är och alla gÄr hÀrifrÄn med livslÄnga handikapp.
Mord i Sverige*
BRÅ oplyser at “fullbordat mord, drĂ„p & misshandel med dödlig utgĂ„ng i 2004 var 209 personer. en stigning pĂ„ 11 % i forhold til 2003. (DK: 53 mord) -“Grov misshandel”: 67.089 tilfĂŠlde, DK 15.386 – en betragtelig overhyppighed i Sverige i begge kategorier.
http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&module_instance=8&id=7&statsType=100&statsCounty=La&Year=2004


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.