23
jul
Seneste opdatering: 23/7-05 kl. 1212
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!


foto © webmaster
Av Kai Sörlander, filosof och författare, Brönshöj
I ljuset av det islamistiska terrorhotet mÄste vi reflektera över vÄra politiska vÀrden. Och muslimerna mÄste reflektera över den tragiska dynamik som Àr inbyggd i islams förhÄllande till politiken.
BĂ„da parter ska vi – utifrĂ„n var sina positioner – erkĂ€nna sharialagens oförenlighet med förutsĂ€ttningarna för en förnuftsgrundad demokrati, skriver krönikören.
Terrorattacken i London nyligen har med stor sannolikhet utförts av islamistiska terrorister. Precis som de tidigare attackerna i New York och Madrid. Och man kan förvĂ€nta sig att framtiden kommer att bjuda pĂ„ liknande attacker – kanske i Danmark.
————
Denna helt traditionella muslimska uppfattning har det svÄrt i dagens verklighet, pÄ grund av det relativa maktförhÄllandet mellan vÀst och den muslimska vÀrlden.
NÀr islam föreskriver att den muslimska lagen ska hÀrska över vÀrlden, dÀr berÀttar verkligheten om den muslimska vÀrldens svaghet.
Den Àr pressad av vÀst och speciellt av USA. Kulturellt Àr den pressad av de internationella mediernas uppvisande av vÀsterlÀndska livsformer med deras pluralism och normsÀnkning. Detta upplever de traditionella muslimerna som en hotfull upplösning av religionens roll som den som ger de normer varefter livet ska levas.
Politiskt Àr den muslimska vÀrlden pressad av krav pÄ anslutning till internationella konventioner som det inte finns grund för i islam. Till exempel kan nÀmnas förklaringen om de mÀnskliga rÀttigheterna med dess krav pÄ religionsfrihet (och rÀtt att byta religion), som Àr frÀmmande för muslimsk lagstiftning. Och sÄ Àr det inte minst den militÀra pressen, som sÀrskilt amerikanerna utövar genom sin nÀrvaro i regionen.
I ljuset av den traditionella muslimska vÀrldsuppfattningen Àr amerikanernas baser i Saudi-Arabien och deras försök att hjÀlpa till att införa demokrati i Afghanistan och i Irak djupt orovÀckande. Ett uppenbart tecken pÄ försvagningen av den muslimska vÀrlden. Och sÄ Àr det givetvis Israel, dÀr alla förödmjukelserna samlas.
Oupphörligen mÄste den muslimska vÀrlden finna sig i att behöva böja sig för krav och pÄverkan som det inte finns grund för i islam, och som dÀrför av muslimerna mÄste uppfattas som förödmjukande.
För traditionella muslimer mÄste den muslimska vÀrldens relativa svaghet vara ett allvarligt religiöst problem. Den religion, som i sin egen sjÀlvuppfattning skulle vara stark och hÀrska över vÀrlden, Àr faktiskt svag. DÀrför ser de det som en religiös uppgift att behöva ÄterupprÀtta islams gamla politiska styrka. Och för mÄnga traditionella muslimer Àr lösningen att man Ànnu starkare sluter upp om den traditionella muslimska lagen. Det Àr ocksÄ islamisternas uppfattning.
Det Àr genom ett koncentrerat bibehÄllande av den traditionella muslimska lagen som den muslimska vÀrlden Äter ska resa sig. FrÄgan Àr dÄ om detta lösningsförslag hÄller. Kan man faktiskt ÄterupprÀtta den muslimska vÀrlden genom att bibehÄlla den traditionella muslimska lagstiftningen? word doc:
http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload3/islamtragedisoerland.doc


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.