9
aug
Seneste opdatering: 9/8-05 kl. 0317
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

hĂžj vĂŠkst i industrien,historisk rekordsarbejdslĂžshed – 25 % i arbejdsfĂžr alder udenfor arbejdsmarkedet. Vil man orientere sig, er det altid godt at lĂŠse prof. Bo Södersten – for lĂŠnge siden kendt som “RĂžde Bo”
DN debatt”SpĂ„ren av amatörernas framfart Ă€r förskrĂ€ckande”

Regeringens plan för att stÀrka sysselsÀttningen
innebĂ€r att sĂ€tta kĂ€rran före hĂ€sten. Vad som i dag behöver ökas Ă€r inte utbudet utan efterfrĂ„gan pĂ„ arbetskraft. Denna minskade kraftigt pĂ„ grund av den “saneringspolitik” som Göran Persson genomdrev i mitten av 1990-talet. Arvet frĂ„n “saneringspolitiken” Ă€r att antalet personer utanför arbetskraften har ökat med en halv miljon, skriver Bo Södersten och tvĂ„ andra nationalekonomer. Den svenska vĂ€lfĂ€rdsstaten har lĂ€nge ansetts vara vĂ„r stolthet. Fram till 1970 var “den svenska modellen” ocksĂ„ oanfrĂ€tt. Vi kunde dĂ„ se tillbaka pĂ„ ett hundra Ă„r av obruten tillvĂ€xt, en internationellt sett helt unik erfarenhet
.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=447822&previousRenderType=2

lĂŠs evt. den 3 Ă„r gamle, men mere prinicipielle artikel:

Den svenska modellen fungerar inte lÀngre.

Sverige Àr inte lÀngre en vÀlfÀrdsstat. En ny forskarraport visar att antalet sysselsatta har minskat kraftigt, med drygt 250.000 personer under de senaste tio Ären. Det skriver professor Bo Södersten pÄ DN-debatt.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=38131

Sverige sÀmst i Norden pÄ att skapa nya jobb
Det gĂ„r trögare att skapa nya jobb i Sverige jĂ€mfört med övriga Norden. Och nĂ„gon vĂ€ndning pĂ„ den svenska arbetsmarknaden Ă€r Ă€nnu inte i sikte, enligt prognosmakarna.– Sverige Ă€r sĂ€mst i Norden pĂ„ att skapa nya jobb. Det har vĂ€nt uppĂ„t pĂ„ arbetsmarknaden i de övriga nordiska lĂ€nderna men inte i Sverige. Det ser tyvĂ€rr fortsatt dystert ut för de arbetslösa, sĂ€ger HĂ„kan FrisĂ©n, prognoschef pĂ„ SEB

-“Den danska arbetslösheten för ungdomar under 25 Ă„r ligger just nu pĂ„ 7,1 procent, lĂ„ngt under den svenska nivĂ„n pĂ„ 18 procent. Men LO anser inte att den danska modellen med bland annat en flexiblare arbetsrĂ€tt Ă€r rĂ€tt vĂ€g att gĂ„ för att fĂ„ bukt med dagens höga svenska arbetslöshet. – Ökad otrygghet för de anstĂ€llda Ă€r inget som vi vill se i Sverige.”

http://sydsvenskan.se/sverige/article114919.ece


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.