14
aug
Seneste opdatering: 14/8-05 kl. 0722
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

50 Ă„r av fasor:
Per Ahlmark om boken som avslöjar ett monster
Per Ahlmark
Nu finns den att lĂ€sa: den största boken om vĂ€rldens vĂ€ldigaste land och historiens vĂ€rsta massmördare. ”Mao. The unknown story”, som just kommit ut, kan nog ses som det nya seklets hittills viktigaste verk.HĂ€r sammanfattas Mao Zedongs liv och gĂ€rning av Jung Chang och Jon Halliday. Boken kan lĂ€sas pĂ„ flera sĂ€tt. MĂ„nga kommer att koncentrera sig pĂ„ de myter som nu krossas.MAO VAR EN kinesisk patriot, har man sagt. Nu vet vi att han under de avgörande Ă„ren nĂ€stan slaviskt följde Sovjets order och fick sin personliga ledarroll av Stalin……………….

Ett tredjedels sekel senare, under en av de svĂ€ltkatastrofer som krĂ€vde tiotals miljoner offer, fullföljde han i handling samma idĂ©. Mao Zedong försvarade sin politik och Ă„skĂ„dning i polemik mot de mer ömhjĂ€rtade i partiet. ”NĂ„gra av kamraterna hyser för mycket medkĂ€nsla.” Sanningen Ă€r: vi har ”i sjĂ€lva verket inget samvete! Marxismen Ă€r sĂ„ brutal.”
——
Försöken att sprida maoismen över vĂ€rlden lyckades aldrig ge Peking kontroll över mer Ă€n ett par kommunistiska partier. DĂ€remot blev vissa demokratier pĂ„tagligt demoraliserade, dĂ€ribland Sverige, nĂ€r delar av ett par generationer förvandlade sig till ”nyttiga idioter” (Lenins ord) och föll för galenskaperna frĂ„n Kina.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=578&a=449553&previousRenderType=2


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.