18
aug
Seneste opdatering: 18/8-05 kl. 0434
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Et essay af Mario Vargas Llosa om folkpartisten Maurijo Rojas, som mÄske mere vidner om et kendskab til Rojas end Sverige. Dog
lĂŠsevĂŠrdigt. Af uransagelige grunde har Expressen forsynet det med dette billede af en burka klĂŠdt kvinde, som om ikke Islam er en ganske anden snak end den chilenske doktor Rojas fra Lund:
I likhet med mÄnga chilenare flydde Mauricio Rojas frÄn Pinochets diktatur och sökte exil i Sverige. Men till skillnad frÄn mÄnga andra bestÀmde han sig för att integrera sig i det land som tagit emot honom. Efter förmodligen enorma anstrÀngningar lyckades det.
———
Rojas senaste verk, rapporten Sweden after the Swedish model (Timbro 2005), beskriver klart och precist hur hans nya landsmÀn efter den ekonomiska krisen 1991 demonterat det sista Utopia frukten av den statskramande, interventionistiska vÀnster som sedan Sovjetunionens fall blev stÄende med tomma hÀnder.
I ett privat samtal bland vÀnner förklarade Mauricio Rojas för oss vilken chock det hade varit för mÄnga svenskar att upptÀcka att det i detta mönsterland sedan flera Är fanns stora fickor av fattigdom och marginalisering bland de invandrare som dittills hade varit nÀstan osynliga i den allmÀnna opinionen. Dessutom: förvirringen bland kollegerna i det svenska parlamentet nÀr invandrarledamöterna, han sjÀlv och en svenska av afrikanskt ursprung, hÀvde att det borde bli obligatoriskt att lÀra sig svenska för immigranter som sökte medborgarskap.Varför det? Jo, för att den som inte integrerar sig kulturellt och medborgerligt i sitt adoptionsland kommer alltid att förbli en frÀmling, riskera att bli utnyttjad och att sjÀlv anamma en fientlig attityd mot det samhÀlle som han eller hon inte kÀnner sig hemma i. Detta eftersom multikulturalismen inte fungerar och Àr inkompatibel med en effektiv integrationspolitik, nÄgot som sjÀlvmordsbombarna i Madrid och London Àr exempel pÄ.
Under flera decennier var den svenska vÀlfÀrdsstaten en modell för en mycket varierad samling politiker frÄn hela vÀrlden. Den var ett exempel som ingen kunde följa, eftersom inget land var förmöget att konstruera den mot bakgrunden av den sorts sociala samförstÄnd som svenskarna hade uppnÄtt. Men med tanke pÄ vad som senare hÀnt med den svenska modellen pekar allt pÄ att den inte var sÄ effektiv och osÄrbar som det verkade.TvÀrtom Àr det vad som nu hÀnder med den svenska vÀlfÀrdsstaten som borde tjÀna som exempel för andra lÀnder, rika som fattiga. Alla som inte vill bli lÀmnade pÄ efterkÀlken i denna vÀrldens hetsiga och förvirrade ekorrhjul.
http://www.expressen.se/index.jsp?a=419400
Artiklen er fra El Pais og mÄ vÊre skrevet akkurat inden London bomberne. Det er der han bor og de er ikke nÊvnt. Llosa er fÞdt i Lima, Peru, og spansk statsborger.
http://www.timbro.se/mail/20050810/


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.