28
aug
Seneste opdatering: 28/8-05 kl. 2007
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

der ligger samme symbolik i pyroman-brande mod Astrid Lindgren symboler, som i nedbrĂŠdnte kirker, skoler og vĂŠltede gravsten. Om det er venstre typer a la Rosenkrantz Theill (“Nationalstaten er mig ligegyldig” + rĂžd maling) eller antiracister af anden stĂžbning, er ligegyldigt. Beskeden er klar nok. Forbindelsen til den nyudkomne Lindgren- CD, hvor ordet neger nĂŠvnes utallige gange, virker sandsynlig. Som dansk kan man godt fĂžle bekymring for den store kultuarv i SkĂ„ne fra dansk tid, selvom byggematerialet er sand og teglsten.
Vimmerby
Emils “snickarboa” nedbrunnen

Publicerad 27 augusti
TvĂ„ av Vimmerbys frĂ€msta turistattraktioner brann ner natten till lördagen:Emil i Lönnebergas snickarbod i “Katthult” och Ösjöfors handpappersbruk.
Video
Se inslaget
RĂ€ddningsledaren Tommy Lindström Ă€r rĂ€dd att det finns ett samband mellan de tvĂ„ eldsvĂ„dorna.-Jag kan inte se nĂ„gon naturlig förklaring till att tvĂ„ sĂ„ kĂ€nda turistmĂ„l pĂ„ en ort börjar brinna inom sĂ„ kort tid, sĂ€ger han.RĂ€ddningstjĂ€nsten fick det första larmet till Ösjöfors klockan kvart i tre.NĂ€r de första brandbilarna frĂ„n Rumskulla brandstation nĂ„dde fram var pappersbruket övertĂ€nt och kunde inte rĂ€ddas. Den tvĂ„ vĂ„ningar höga trĂ€byggnaden brann ner till grunden.Mitt under slĂ€ckningsarbetet kom larmet frĂ„n Gibberyds gĂ„rd i Rumskulla, “Katthult” dĂ€r filmerna om Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga spelades in i börjanpĂ„ 1970-talet.-En del av rĂ€ddningsstyrkan dirigerades dit frĂ„n Ösjöfors, sĂ€ger Tommy Lindström.-
Men vi kunde varken rĂ€dda snickarboden eller det intilliggande uthuset. Boningshuset och ladugĂ„rden var inte i fara.Ösjöfors handpappersbruk var Sveriges Ă€ldsta bevarade pappersbruk. Det uppfördes av trumslagaren Lars Dristig 1777, berĂ€ttar Vimmerby kommun pĂ„ sin hemsida.

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33731&a=439764
http://www.tekniskamuseet.se/templates/Page.aspx?id=2289


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.