6
jul
Seneste opdatering: 6/7-07 kl. 0129
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!
P1-programmet MÀnniskor och tro (börjar 21:38 minuter in i ljudband) som förra helgen innehöll en intressant intervju med författaren Bat Ye Or och sedan ett givande studiosamtal med liberale debattören Carl Rudbeck och historikern Mohammad Fazlhashemi. SÄ hÀr pÄannonserades inslaget:
Europeerna Ă€r för undfallande och underdĂ„niga i förhĂ„llande till islam. Det anser den [egyptenfödde] brittiska författaren Bat Yeor, som menar att Europa Ă€r pĂ„ vĂ€g att bli ett Eurabia. Hör henne ocksĂ„ förklara sitt begrepp ”dhimmitude” som hĂ€rstammar frĂ„n det muslimska ordet dhimmi, som betecknar en icke-muslim som Ă€r medborgare i en islamisk stat med rĂ€tt till sin egen religion men med begrĂ€nsade medborgerliga rĂ€ttigheter.
Vi behöver mer av denna sorts debatt. Mainstreammedierna gör oss alla en otjÀnst nÀr man Àr sÄ rÀdd för att ta ut svÀngarna i just detta tema.
Til kvĂŠg
vores behov er fÄ og smÄ, fra maven og sydpÄ, vores horisont er smal. Det har den kvikke Margot regnet ud. Det tror da pokker til den lÞn, og sÄ slipper hun endda for at skulle regere BabelstÄrnet Sverige:

Det er den svenske EU-kommissÊr Margot Wallström som leder kampagnen og ifÞlge hendes talsmand, sÄ forklarer filmen mere end noget andet, hvad det er EU laver: Nemlig at bringe folk sammen pÄ tvÊrs af forskelligheder.
Sex-videoen er del af en pakke pÄ 50 smÄ film som via YouTube skal forklare de 27 EU-landes borgere, hvad det er for sager EU arbejder med.

Sex-video skal sĂŠlge EU

SĂžrlander: Den skĂŠve arv fra nazismen
Af Kai SĂžrlander – Filosof og forfatter
Det er i lyset af nazismen, at den indvandrings- og asylpolitik, som har vĂŠret fĂžrt i Europa i de seneste generationer, skal forstĂ„s. Man har villet undgĂ„ den mindste mistanke om at kunne sĂŠttes i bĂ„s med nazismen og nazisternes behandling af jĂžderne. Og man har mere eller mindre bevidst opfattet indvandrerne i jĂždernes billede. Det har medfĂžrt en liberal indvandringspolitik, som truer demokratiets overlevelsesevne. […]

Sagen er, at vi stÄr i et tragisk valg; og spÞrgsmÄlet er, om vi har den moralske modenhed til at bÊre dette valg. Det er os umuligt at undgÄ at fÄ urene hÊnder. Vi kan ikke gÞre det rigtige uden samtidig at gÞre noget, som vi helst burde undgÄ. Vi fÄr urene hÊnder, nÄr vi sÊtter grÊnse for indvandringen folk bliver lukket ude til en usikker skÊbne men gÞr vi det ikke, sÄ undergraver vi demokratiets forudsÊtninger. Det er et reelt dilemma. Derfor gÞr vore urene hÊnder os ikke til fremmedhadere endsige til nazister.
– Derimod er der grund til at tro, at netop de, som nĂŠgter at se, at de stĂ„r i et tragisk valg, vil fremme tragedien. At netop de, som tror sig selv rene, fordi de gĂ„r ind for en liberal indvandringspolitik, vil ende med snavs pĂ„ fingrene. Fordi deres ureflekterede afstandtagen fra nazismen har givet dem et urealistisk syn pĂ„ indvandringspolitikken, kan deres politik medvirke til at undergrave demokratiets overlevelsesevne. Det ville vĂŠre en ironisk arv fra nazismen.

Berlingske Tidende

Social kapital i frit fald
DrosjenÊringen i Oslo har vÊrt den reneste svindelfabrikken. Oslo ligningskontor har avdekket at over 900 drosjeeiere og sjÄfÞrer har kjÞrt for over en halv milliard kroner svart.
Over 600 av de samme personene har i samme periode fÄtt store belÞp utbetalt i form av trygdepenger. NAVs gjennomgang av materialet de fikk oversendt fra skattemyndighetene, viser at trygdesvindelen kommer til Ä overstige 100 millioner kroner.

Har snytt staten for over 100 millioner

“Det er vores skyld”
ikke let at opdrive den slags skriverier i Danmark lĂŠngere. En magelĂžs docent:
…..”Samtidigt Ă€r det uppenbart att det inte hjĂ€lper att framstĂ€lla anhĂ€ngarna av en religion som annorlunda om de Ă€r utbildade lĂ€kare eller integrerade i samhĂ€llet. TyvĂ€rr kan Ă€ven vĂ€lutbildade mĂ€nniskor begĂ„ oförklarliga eller svĂ„rförstĂ„eliga handlingar. Det Ă€r dock en myt att religionstillhörighet har ett förklaringsvĂ€rde. Vad som istĂ€llet mĂ„ste beaktas Ă€r hur mĂ€nniskor tolkar, förstĂ„r och omstĂ€ller sin tro i praktisk handling.
Ur detta perspektiv visar den samlade forskningen att muslimer inte Ă€r mer benĂ€gna att omsĂ€tta sin tro i vĂ„ldsamma handlingar Ă€n nĂ„gon annan religion och dess anhĂ€ngare. DĂ€rför Ă€r det ett problem att debatten efter de senaste hĂ€ndelserna i England framför allt har kommit att handla om det faktum att nĂ„gra av vĂ„ldsverkarna Ă€r lĂ€kare. I stĂ€llet för att betona att de arresterade personerna var vĂ€lutbildade lĂ€kare (”de borde ha vetat bĂ€ttre”) borde vi försöka förstĂ„ varför personer överhuvudtaget Ă€r benĂ€gna att iscensĂ€tta terrordĂ„d. Vad sĂ€ger dessa desperata handlingar om muslimers situation i vĂ€stvĂ€rlden och vad sĂ€ger deras vilja att ta andra mĂ€nniskors liv om situationen i vĂ€rlden? Oberoende av hur vi besvarar dessa frĂ„gor ska inte den internationella terrorismen förstĂ„s och analyseras i ett politiskt och socialt vakuum. BĂ„de 70-talets vĂ€nsterradikala grupper liksom 80- och 90-talens nationalistiska (?) och 2000-talets religiösa vĂ„ldsverkare Ă€r uttryck och reaktioner pĂ„ sin samtid.
GÖRAN LARSSON
Göran Larsson Ă€r docent i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han Ă€r expert pĂ„ islam och muslimer i Europa och har bland annat skrivit boken ”Muslimerna kommer! Tankar om islamofobi” (2006).


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.