22
sep
Seneste opdatering: 22/9-07 kl. 1931
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

fra centrum set mod Sverige. 18 grader, hÞj sol. Foto © Snaphanen
l__rdag_016.jpgl__rdag_015.jpg

 Et sidste puf ud  over kanten…….

til Enhedslisten ?  Jeg synes nu det giver god mening at Enhl. fÄr sÄ mange fundamentalister som overhovedet muligt. Det var bla. dem der ikke kunne fÄ nok af dem til landet, og stadig ikke kan, sÄ hvad piver de for?

 Habib Ali Al-Jifry, som underviste Enhedslistens folketingskandidat Asmaa Abdol-Hamid pÄ Dar ul Mustafa i Yemen, betegnes som en islamist af islamekspert. Og byen, som korankurset foregik i, er fyldt med koranskoler og religiÞse institutioner, der ofte er prÊget af en fundamentalistisk udlÊgning af islam.

Islamistisk prĂŠdikant
Post. doc. Tina Magaard, Center for MultireligiÞse Studier, Aarhus Universitet, betegner Habib Ali Al-Jifry, der underviste Asmaa Abdol-Hamid og de Þvrige deltagere pÄ Dar ul Mustafa i Tarim, som en islamistisk prÊdikant.
»Set i forhold til de andre saudiarabiske prÊdikanter har han en blÞdere profil, men set i en dansk kontekst er han islamist,« siger hun.
Tina Magaard er ikke overrasket over, at Asmaa Abdol-Hamid har deltaget i et korankursus i Tarim og modtaget undervisning af Habib Ali Al-Jifry.
I november 2006 var Tina Magaard selv blandt tilhÞrerne, da Asmaa Abdol-Hamid holdt foredrag pÄ LÞgumkloster Refugium, der fortrinsvis benyttes af medlemmer af Indre Mission.
»Mange af tilhÞrerne var meget begejstrede for hende, da Asmaa Abdol-Hamid sagde, at religion er udgangspunkt for alt, hvad hun foretager sig og lagde vÊgt pÄ, at religiÞse tekster godt kan vÊre udgangspunkt for politiske beslutninger,« siger Tina Magaard.
»SÄ hvis Enhedslisten gerne vil op over spÊrregrÊnsen til Folketinget igen, kunne partiet mÄske prÞve at sende Asmaa Abdol-Hamid ud og hverve stemmer blandt Indre Missions medlemmer,« siger hun.

Asmaa Abdol-Hamid: Jeg er ingen nikkedukke og Ikke Koran-skole, men ‘islam-skole’ (der underviser i Koranen og Hadith)

Imponerende kvikt  af SF

med  kun syv Är forsinkelse at finde  ud af at antallet  betyder noget. I gennemsnit har SF vÊret  parallelforskudt 25 Är i tid, men nu har de  jo frisk formand, der har tralvt med at komme til taburetterne, hvis det skal blive i denne inkarnation.

SF vil have flygtningeloft pÄ 3000

Sverigedemokraterna 3. stĂžrste parti blandt mĂŠnd

en utrolig kÞnsforskel :  Sverigedemokraterna gÄr hem hos mÀn

Helsingborg Dagblads selvforstÄelse

for at afstive den mÄ de gribe tilbage til en 15 dage gammel artikel i Politiken, foruden selvfÞlgelig at lÊgge  afstand  til deres lokalhelt Vilks. HD.SE er nogle rigtige fedtspillere:

Nu hörs andra tongÄngar
NÀr Muhammedkrisen rasade som vÀrst i Danmark förra Äret fanns den pÄ alla danskars lÀppar. Diskussionerna gick höga pÄ arbetsplatser, i skolor, vid middagsborden, i tidningar, tv och radio. Media frÄn hela vÀrlden kom till Köpenhamn. Nationen var skakad. Den svenska motsvarigheten med sitt ursprung i Lars Vilks teckningar av Muhammed som rondellhund har inte lett till samma uppstÄendelse hÀr i landet. TvÀrtom. Det har visserligen förekommit demonstrationer, och rapporterats i medierna om det som skett, men de flesta mÀrker inte sÄ mycket mera. Varför Àr det sÄ stor skillnad pÄ reaktionerna i Danmark och Sverige?

KRÖNIKAN. Den danske statsvetaren Hans Mouritzen gör en analys i tidningen Politiken. Han menar att skillnaden beror pĂ„ att invandringspolitiken inte Ă€r ett sĂ„ hett Ă€mne i Sverige som det varit i Danmark. Toleransen Ă€r större i Sverige, menar han, och fortsĂ€tter:
“I Sverige Ă€r alla svenskar, oavsett om man Ă€r född i Sverige eller nyligen har kommit till landet. Det Ă€r viktigare för svenskarna, vilket jobb man har, Ă€n om man Ă€r i född i Sverige och har levt dĂ€r genom flera generationer. Invandringspolitiken kom pĂ„ Ă„ttonde plats över listan pĂ„ viktiga frĂ„gor under valrörelsen förra Ă„ret. I Danmark har det varit den viktigaste frĂ„gan i de senaste valrörelserna.”
Hans Mouritzen anser att det hÀnger samman med att Sverige hade en stor invandring redan efter andra vÀrldskriget och att det var redan dÄ som landet slog in pÄ vÀgen mot ett mÄngkulturellt samhÀlle.

Och nog prÀglas Sverige idag av mÄngkultur, men lÄngt ifrÄn alla skulle hÀvda att vi lyckats vÀl med integrationen. Delar av storstÀdernas invandrartÀta förorter Àr exempel pÄ mindre lyckade inslag. Liksom diskrimineringen pÄ arbetsmarknad pÄ grund av utlÀndsklingande namn.

ÄndĂ„ finns det fog för Mouritzens iakttagelser. Det har förts en generösare invandringspolitik i Sverige. Dessutom har tonen och debattnivĂ„n onekligen varit annorlunda i Sverige jĂ€mfört med i Danmark. Tack och lov för det.
Visserligen Àr det danska sprÄket ibland Ätskilligt mustigare i sina uttryck jÀmfört med svenskan. Och jargongen pÄ arbetsplatser kan vara bra mycket mer rÄ Àn vad vi Àr vana vid, det har mÄnga svenskar som arbetar i Danmark fÄtt erfara. Det Àr raka rör, inga omskrivningar. Det kan tyckas bÄde hjÀrtligt, men ocksÄ taktlöst, men sÄ Àr det.

Stundtals har politiker pĂ„ andra sidan av Sundet irriterat sig pĂ„ sina svenska kollegor. Inte minst Dansk folkepartis ledare Pia KjĂŠrsgaard har titt som tĂ€tt framfört kritik och nĂ€stan hĂ„nat svenskarna för att vara alltför politiskt korrekta. Hon har anklagat svenska politiker för att inte vĂ„ga “sĂ€ga som det Ă€r”, som om hon hade patent pĂ„ sanningen. Helt nyligen anklagade hon dessutom Fredrik Reinfeldt för att vara feg som inte varit mer tydlig i sitt stöd för den dödshotade Lars Vilks.

Men den danska Muhammedkrisen visade tydligt pÄ avigsidorna med denna konfrontationspolitik förd i en hÀtsk anda och med höga tongÄngar. Den var ett tydligt bevis pÄ hur det kan gÄ om man misslyckas föra en dialog mellan olika grupper i ett land. NÀr Pia KjÊrsgaard hÀvdar att Sverige borde ta lÀrdom av Danmark Àr det i sjÀlva verket tvÀrtom.

Kanske innebar den danska Muhammedkrisen en förÀndring i debattklimatet. Man kan ana ett annat tonlÀge i Danmark. Muhammedkrisen skakade om och stÀmde till eftertanke. Danska medier följer nu noggrant den nu pÄgÄende hÀndelseutvecklingen i Sverige. Det sker i form av saklig nyhetsrapportering.
Och precis som han lovade redan förra Äret sÄ har den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen inte lagt sig i det som nu sker i Sverige. Ett löfte han gav nÀr Göran Persson kommenterade det som hÀnde i Danmark förra Äret. Persson sa dÄ att han sjÀlv inte skulle ha underskattat situationen syftande pÄ Rasmussens nej till ambassadörernas begÀran om ett möte.

Pia KjÊrsgaard framstÄr som rÀtt ensam nÀr hon försöker sig pÄ att hetsa upp debatten och kritiserar Reinfeldt. Det Àr ingen som hÀnger pÄ, vilket kan tyda pÄ att Dansk folkeparti hÄller pÄ att förlora en viss del av sitt inflytande över dansk politik.
Det nybildade mittenpartiet Ny Alliance har Àndrat den politiska kartan, och tydligt sagt att ett av deras mÄl Àr att fÄ bort Dansk folkeparti frÄn maktens grytor. Om det gÄr bra för Ny Alliance i nÀsta val till folketinget finns hÀr en ny samarbetspartner för Anders Fogh Rasmussen och hans liberala Venstre samt regeringskollegan De Konservative.
Även socialliberala Radikale Venstre, som helt nyligen utgjorde ett troget stöd Ă„t socialdemokraterna, vill bryta blockpolitiken och har öppnat sig för nya regeringskonstellationer.

DÀrmed kan det frÀmlingsfientliga Dansk folkeparti marginaliseras i nÀsta val. Hur det kommer att gÄ för Pia KjÊrsgaard och hennes partikamrater kan ju ocksÄ fÄ betydelse för sverigedemokraternas framtid.   HD.SE


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.