10
okt
Seneste opdatering: 4/10-09 kl. 1749
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

“Samtliga intervjuade √§r eniga om att huvudspelarna, statsminister Fredrik Reinfeldt och de stora svenska muslimska organisationerna, har handlat n√§rmast klockrent ‚Äď och att de l√§rt sig den danska l√§xan.P√• m√•nga s√§tt var Danmarks utg√•ngsl√§ge s√§mre. Flera √•rs bistert politiskt klimat hade tr√§ngt landets muslimer h√•rt.”¬†Reinfeldt och fredsagenterna parerade Vilks-krisen briljant

Nemlig, at krise eller ej, overhovedet ikke¬† afg√łres¬† i Sverige¬† eller af hvad¬† Reinfeldt siger eller ikke siger. Og den ualmindeligt¬† bl√•√łjede journalist¬† har allerede¬† glemt¬† Mahmoud Aldebes¬† shariakrav fra sidste √•r, for slet ikke at tale¬† om Det Europ√¶iske¬† Fatwa-R√•ds¬† nylige¬† 10 krav til Sverige. Og er det hele allerede¬† overst√•et ? Efter en weekend med tusindvis af cyberangreb p√•¬† svenske hjemmesider, n√łjagtig som i Danmark. Vilks f√•r mordtrusler hver dag. Der er ikke noget der er overst√•et, det er ikke engang¬† rigtig begyndt.¬†Jeg ved ikke hvem reporter Josef el¬†Mahdi er, men han er ikke meget bevendt. Hvis man l√¶ser Churchill anno 1942 lidt mere¬† dystert: “This is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.”

‚ÄĚK√§ttarhundar‚ÄĚ!

V√•ra k√§ra islamister i Sveriges islamiska r√•d lyfter censurens sv√§rd fr√•n staten och lagstiftningen och s√§tter in det i m√§nniskornas huvud. Denna l√∂sning √§r utan tvekan fantasirikare √§n Orwells skr√§mmande Big Brother-framtidskildring 1984. S√•ra inte religi√∂sa k√§nslor annars kan du hamna p√• b√•l, f√• en kula i huvudet, en dolk i ryggen, halsen avhugget, dina barn spr√§ngda i bitar… eftersom man inte kan f√∂ruts√§ga vad som kan h√§nda n√§r k√§nslor svallar p√• gott och ont!

Med ett annat ord kallas detta respekt för andras värderingar och värld. Och det är något som sker i allt högre grad vad gäller religionen och religiösa föreställningar i det offentliga rummet i Sverige. Religionen som tidigare var mer en privat sak har återigen brett ut sina domäner och åter trätt in i det gemensamma samhälleliga. Religiösa skolor är nu en etablerad del av den svenska skolan. Koran- och bibelskolor för småttingar växer upp som svampar i marken. Slöjan tillhör nu vardagen på dagis och grundskolan. Och talibanismens mest kända varumärke, burkan, har sedan 2003 inte bara permanentat sig på våra gator utan även inne i hjärtat av upplysningen, den svenska skolan, tack vare skolverkets islamofiliska fatwa. Soleyman Ghasemiani

Body count

“Det √§r nu 114 personer som m√∂rdats i Sverige hittills i √•r.
Grattis svenska folket. En verklig anledning till att fira.” (kommentar p√• KL –¬† lidt mere end i¬†Danmark – om √•ret !)

Et t√łrkl√¶de: 55.145 kroner¬† og en betinget f√¶ngselsstraf

A French court fined a guesthouse owner who refused to give a room to a woman wearing a Muslim headscarf unless she removed it in common areas.
Found guilty of religious discrimination, Yvette Truchelut, 54, was handed a suspended four month prison sentence and fined 1,000 euros . She will have to pay a total of 7,400 euros  to the plaintiff and rights groups that brought the action. Innkeeper fined over headscarf demand

¬ĽDutch say radical Islam in new phase¬ę

Radical Islamists have changed tack in the Netherlands and now reject violence but seek to undermine Western values and democracy, the Dutch intelligence service AIVD said in a report. A new generation of radical preachers is speaking out against using violence in the West Рa contrast to earlier phases of the movement, during which a Dutch filmmaker critical of Islam, Theo van Gogh, was murdered in 2004, the AIVD said. The current movement is more professional, with a more political message, and aims to establish enclaves within society where Islamic law stands above secular law, it added.
It is also trying challenge democracy, branding it an unlawful system that places men above God.
“They are trying to undermine the independence of women, just as it is taking shape in the Muslim community in the Netherlands,” Sybrand van Hulst, head of the AIVD, told Dutch public television.
“They expressly condemn homosexuality, and thus they are trying to undermine Western values, democratic values that the Muslim community in the Netherlands adheres to,” he said.
The AIVD said it expected this new form of radical Islam to form an inseparable part of Western societies.
The AIVD dates the new phase to mid-2005, saying it is spearheaded by preachers who grew up in the West and therefore have a good grasp of Muslim concerns in Europe and of how political and social processes work there.
Because of its clear stance against violence, this new form of radical Islam reaches a much wider audience and has the potential to grow into a mass movement, the AIVD said. TVZ-Reuters

Den går nok lige an på Tate Gallery

uden at blive¬† trukket tilbage¬† i ren pussilaminitet, som da¬† de tog v√¶rket “God is Great” bort fra en udstilling.¬†Den slemme professor Vilks¬† kunne l√¶re lidt her. Nogle¬† kunstnere dr√łmmer¬† om en anden virkelighed.¬† Andre¬†str√¶ber¬† bare¬†¬†efter s√• megen virkelighed som muligt. Jeg¬†¬†foretr√¶kker de sidste.

Ett 167 meter l√•ng spricka i golvet √§r Tate Moderns senaste konstverk. Den v√§cker fr√•gan om landsgr√§nser, segeration och rasism.Till en b√∂rjan √§r h√•let smalt som ett h√•rstr√•, men v√§xer och blir b√•de djupare och bredare. Den colombianska konstn√§rinnan Doris Salcedo ber√§ttar f√∂r BBC News att hon alltid s√§tter sin konst i relation till tragedier. Sprickan eller “Shibboleth 2007” vill ber√§tta om flyktingars upplevelser kring rasism och segregation.‚Äď Det √§r en persons erfarenheter som kommer till Europas hj√§rta fr√•n tredje v√§rlden, s√§ger hon.
Konstverket tog ett √•r att g√∂ra och fem veckor f√∂r Doris Salcedo att installera p√• Tate.‚Äď Sprickan √§r riktig och inte en optisk illusion.

tate_2.bmp
Sprickan mellan människor

¬ĽInside every rebel, there‚Äôs a tyrant trying to get out¬ę

Che: Fra messiansk burg√łjser til blodt√łrstig sociopat. Jeg pj√¶kkede med vilje¬† fra¬† DR 2 ¬īs temaften om Che-chic, og jeg har sandt for dyden heller ikke¬† t√¶nkt¬† mig at l√¶se Ole Sohn¬īs nyoversatte murtstensbiografi p√• over 700 sider. Hver gang der kommer en ny prut om Che, l√¶ser jeg en gammel. Idag blev det “The real Che” af – n√• ja, en vis doktor¬†I alle kender, en¬†kollega til venstrefl√łjens legitime¬† tyran-flirt.¬†Politik og litteratur er fuld af forhenv√¶rende l√¶ger. Det bedste bevis p√•, ¬†at l√¶ger ikke udg√łr en specielt h√łjerest√•ende menneskeart, hvad specielt journalister og visse patienter¬†synes at tro. Om patienter sagde¬† min yndlingsdoktor jo i Axess videoen¬† forleden: “Det er min erfaring, at de der¬† ber¬īom medicin, sj√¶ldent¬† beh√łver den, men de der n√¶gter¬† at tage den, som regel beh√łver den”. S√• sandt, s√• sandt. Hypokondre i alle lande, familiesammenf√łr jer i¬† Sverige. Landet med¬† pressen, der¬† hver¬† dag opdager en ny, farlig¬† sygdom.

T√łrkl√¶demarkedet boomer

S√• er der¬†¬†dog¬† noget i¬† Malm√ł, der g√•r fremad.

Men hon märker att slöjmarknaden börjar vakna även här.
‚Äď Innan var det s√• att folk var r√§dda f√∂r att b√§ra sl√∂ja, s√§ger Rabia Yildiz Yavuz, som t√§ckt sitt h√•r sedan nio √•rs √•lder. I dag √§r hon 24 √•r. D√• i b√∂rjan av nittiotalet var det f√• som bar sl√∂ja i Malm√∂, minns hon. Inte minst ungdomar i hennes egen √•lder. I dagens Malm√∂ upplever hon att det √§r mer accepterat och d√§rf√∂r fler som v√•gar b√§ra huvudduk.¬†Trend f√•r inte bli viktigare √§n religion

Salman Rushdie og Sam Harris :¬† ¬ĽA refugee from Western Europe¬ę

“It is important to realize that Hirsi Ali may be the first refugee from Western Europe since the Holocaust. As such, she is a unique and indispensable witness to both the strength and weakness of the West: to the splendor of open society, and to the boundless energy of its antagonists. She knows the challenges we face in our struggle to contain the misogyny and religious fanaticism of the Muslim world, and she lives with the consequences of our failure each day. There is no one in a better position to remind us that tolerance of intolerance is cowardice.

Having recapitulated the Enlightenment for herself in a few short years, Hirsi Ali has surveyed every inch of the path leading out of the moral and intellectual wasteland that is traditional Islam. She has written two luminous books describing her journey, the most recent of which, “Infidel,” has been an international bestseller for months. It is difficult to exaggerate her courage. As Christopher Caldwell wrote in The New York Times, “Voltaire did not risk, with his every utterance, making a billion enemies who recognized his face and could, via the Internet, share information instantaneously with people who aspired to assassinate him.”

The Dutch Parliament will be debating Hirsi Ali’s case this week. As it stands, the government’s decision to protect her only within the borders of the Netherlands is genuinely perverse. While the Dutch have been protecting Hirsi Ali in the United States, it is actually far more expensive for them to protect her in the Netherlands, as the risk to her is greatest there.

There is also the matter of broken promises: Hirsi Ali was persuaded to run for Parliament, and to become the world’s most visible and imperiled spokeswoman for the rights of Muslim women, on the understanding that she would be provided security for as long as she needed it. Gerrit Zalm, in his capacity as both the deputy prime minister and the minister of finance, promised her such security without qualification.

Most shamefully, Jan Peter Balkenende, the Dutch prime minister, has recommended that Hirsi Ali simply quit the Netherlands, while refusing to grant her even a week’s protection outside the country during which she might raise funds to hire security of her own. Is this a craven attempt to placate Muslim fanatics? A warning to other Dutch dissidents not to stir up trouble by speaking too frankly about Islam? Or just pure thoughtlessness?

The Dutch government should recognize a scandal in the making and rediscover its obligation to provide Hirsi Ali with the protection she was promised.

There is not a person alive more deserving of the freedoms of speech and conscience we take for granted in the West, nor is there anyone making a more courageous effort to defend them.”

Sam Harris is the author of “The End of Faith: Religion, Terror and the Future of Reason” and “Letter to a Christian Nation.” Salman Rushdie is a novelist whose works include “Midnight’s Children,” which won the Booker Prize, and “The Satanic Verses.” Distributed by Tribune Media Services.

Hele artiklen :  International Herald Tribune


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.