23
nov
Seneste opdatering: 23/11-07 kl. 1745
2 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Försvarsminister Sten Tolgfors sa i veckan till DN att plikten att vid krig försvara riket kommer behållas.

‚ÄúDet handlar om nationens s√§kerhet.‚ÄĚ

Att politikerna tar hänsyn till rikets säkerhet i frågor om Försvarsmakten är något vi inte varit bortskämda med de senaste åren. Glädjande!

Image407_kalle_strorkirk.jpg

¬†DR: “Krav om meget, meget h√•rde straffe”

Radioavisen, net kl 15.¬† 14, 12 √•r og udvisning – de¬†fire¬† skyldige¬†skal vist v√¶re meget¬† glade for, at det¬† er en dansk ret¬† der udm√•ler¬† straffen for planl√¶gning af massemord. Bombem√•l var udpeget, hvilke de s√• var.¬†I USA ville de aldrig se dagens¬† lys igen. S√• fik sociopaten Adballah Andersen sine 15 m√•neders¬† ber√łmmelse, den eneste han kunne f√•.¬†¬†Video – de¬† anholdtes bombemanual.

¬†“Frihedslegat” indstiftes

hvorfor ikke¬† give det tilk en svensker, der under omkostninger¬†har trodset den¬† herskende¬† ortodoksi ?¬† Jan Milld, Anders Johansson, √Öke Wedin, Ingrid Bj√łrkman,¬† Lars Berglund , John J√§rvenp√§√§ ?

Venstre har sin frihedspris. Nu vil VK-regeringen indstifte et frihedslegat, der skal tildeles personer, som har ydet en ekstraordinær indsats for ytringsfriheden internationalt, fremgår det af regeringsgrundlaget. Hvornår legatet stiftes eller hvor stort, det skal være, fremgår ikke.Ytringsfriheden kom for alvor i fokus efter Morgenavisen Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, der skabte internationalt postyr.  TV 2 via

Denmark Establishes Free Speech Foundation

Udenfor pædagogisk rækkevidde 

Aftonbladets¬† nestor Olle Svenning, der skal forestille at have forstand p√• dansk politik.¬†Han kommer med¬† her igen,¬†blot¬† for at illustrere hvilke skribenter, der er h√łjt¬† v√¶rdsat i svensk presse.¬† Bare at gendrive¬† halvdelen af hans¬† propagandafremst√łd, er halsl√łs gerning og ikke umagen v√¶rd. Men at sige at Fogh, i et af verdens rigeste og mest √łkonomisk ligestillede¬† lande, vil¬† til at f√łre¬† klassekamp p√• vegne af de rige,¬†falder p√•¬†sin egen urimelighed. Og det er ikke faldet ham ind, ved synet af Sveriges proletariserede middelklasse, at for meget ligemageri tager fremdriften ud af et samfund.¬†Resten er¬† lige s√• dumt, men lad¬† mig da¬† bare sige det engang til for prins¬† AB : Dansk Folkeparti er¬† et¬†nationalkonservativt socialdemokrati. Dixit! Olle Svenning lever¬† stadig i Tage Erlander¬īs¬† rige og fredelige verden af 1960, og d√©r fandtes dens slags ikke, ergo findes det heller ikke i Danmark anno 2007.
¬†I den verden¬†var nationalstaten¬†roden til alt¬† ondt, en¬† forsimpling, der¬† foruds√¶tter at Balkan og Libanon er¬†¬†hans idealsamfund. Hvordan tror han Sverige¬† blev til det, det engang var,¬†f√łr det blev¬† Nordens fattige¬† kusine¬† og Aftonbladet til en pamflet for tanker, der¬† var god latin for 45 √•r siden ? – Ingen dansk oppositionsavis har pr√¶steret s√• ringe argumenterende en leder, som AB her¬† forn√¶rmer sine¬† l√¶sere med.

Borgerlighetens nya kulturkamp
Anders mot Anders Danmarks statsminister Fogh Rasmussens politik går i hård linje med den nya europeiska borgerligheten medan finansminister Anders Borgs retorik för tankarna tillbaka till socialliberalismen.
 Från social omtanke till kontroll och segregering

18 november 2007. Jag kliver ur den danska valr√∂relsen och √∂ppnar Dagens Nyheter. ‚ÄĚMittf√§ltets segerherre‚ÄĚ, s√• presenteras statsminister Anders Fogh Rasmussen. Han har f√•tt mandat ‚ÄĚf√∂r en fortsatt borgerlig politik‚ÄĚ.

Den sortens p√•st√•enden v√§cker fr√•gor. Var det verkligen mittf√§ltet som segrade i Danmark? Menar den ledande liberala tidningen i Sverige att Danmark f√∂r en borgerlig politik? Har h√∂gerpopulismen, den k√§mpande fr√§mlingsfientligheten och den kulturella inskr√§nktheten placerats p√• mittf√§ltet och blivit en naturlig del av ‚ÄĚborgerligheten‚ÄĚ?

√Ąr Pia Kjaersgaard en inkarnation av det borgerliga?

 Vi skulle därmed vara på väg mot en ny borgerlighet, skild från den som sett sig som kulturbärare, som tolerant, helt enkelt som samhällets sammanhållande kraft.

Den danska borgerligheten är som så mycket annat, mer komplicerad än den svenska. En radikal filial, radikale venstre, har kämpat för upplysning, mot kyrka och kungahus. Senare för det globala och moderna mot småborgerligt inskränkt nationalism och moralism.

En annan ideologisk falang av den v√§lm√•ende medelklassen, k√§nns igen fr√•n tv-serier eller filmer. Den stenh√•rde, auktorit√§re radiofabrik√∂ren i ‚ÄĚKr√∂nikan‚ÄĚ eller den fryntligt f√∂rtryckande direkt√∂ren i Lars Vinterbergs film ‚ÄĚFesten‚ÄĚ.

Den kulturradikala borgerligheten fl√§mtar alltmer desperat efter h√§lsosam luft. Radiofabrik√∂ren d√§remot lever flott. Han har bytt bransch men r√∂star tvekl√∂st p√• h√∂gerregeringen och skulle h√•lla med Anders Fogh Rasmussens uttalande: ‚ÄĚVi √§r involverade i en kulturkamp och utfallet av den avg√∂r Danmarks framtid.‚ÄĚ Motst√•ndare √§r bland annat muslimerna, enligt statsministern ledda av ‚ÄĚmedeltida mullor, i m√∂rkrets tj√§nst‚ÄĚ. Annars √∂verl√§mnar Fogh det slagf√§ltet till Pia Kjaersgaard. Han k√§mpar fr√§mst mot flumpedagoger, kulturens smakdomare, ekologins och de nya sociala r√∂relsernas aktivister.

Fogh l√•ter som en n√•got m√§ktigare borgerlig politiker, Nicolas Sarkozy, som lovar ‚ÄĚlikvidera id√©erna fr√•n 1968‚ÄĚ. B√•da √§r besatta av att bevara ‚ÄĚden nationella identiteten‚ÄĚ, ett djupt problematiskt och sv√•rt historiskt belastat begrepp.

Den framg√•ngsrika europeiska borgerligheten tycks p√• en g√•ng aggressiv och revanschistisk. Eva Kjer Hansen, minister hos Fogh Rasmussen, formulerar ideologin: ‚ÄĚVi st√•r mitt i en uppg√∂relse med socialdemokratins j√§mlikhetsmakeri. Det √§r slut p√• det nu. Oj√§mlikheten finns och den b√∂r g√§rna v√§xa, f√∂r det skapar dynamik i samh√§llet.‚ÄĚ Maud Olofsson ekar budskapen: Det m√•ste bli slut p√• sossefieringen och de rika b√∂r bli rikare. Man anar en sorts klasskamp bakom arrogansen.
Anders Borg bjuder en stunds besinning. I ett smickrande helsidesportr√§tt i Le Monde (15.11) s√§ger han: ‚ÄĚJag √§r f√∂r den frihet som f√∂ruts√§tter att m√§nniskor har resurser och m√∂jligheter att skapa sina liv.‚ÄĚ

Så synd att hans regering ofta bryter mot den idén.

Borgs retorik påminner om den socialliberalism som en gång hade fäste i den bildade borgerligheten, främst inom folkpartiet. Den gamle partiledaren Gunnar Helén kunde på en gång försvara välfärden, argumentera för en demokratisk skola, öppen för alla, och sjunga Fridas visor. Han bar med sig, en för all del glesnande, medelklass som bar de nyutkomna romanerna under armen och utan protester eller fiffel öppnade plånboken både för staten och för socialt behövande.
I dag representeras borgerligheten av en kulturellt ointresserad statsminister och en folkpartiledare, för närvarande ihågkommen snarare för sina könsord än sina diktuppläsningar.

Det sociala perspektivet hos den regerande center-högern har ersatts av en snäv ekonomisk nyttomoral. Den sociala omtanken, en gång färgad av välgörenhetsideologi, har bytts ut mot övervakande kontroll, rumslig segregering och disciplinering av dem som inte svarar mot normerna.

Läroverksläraren har som förebild bytt plats med entreprenören. Nödvändig, men mer upptagen av egennyttan än av sociala och kulturella värden.

Denna nya borgerlighet räknar Pia Kjaersgaard som en i familjen. Hon finns med i det segerrika mittfältet, beredd att fortsätta den nya kulturkampen.

Borgerlighetens nya kulturkamp

0 0 vote
Article Rating


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

2 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Skåning
Skåning
13 years ago

F√•r man fr√•ga var du har f√•tt tag i den d√§r bilden med danska pilsner-tanks p√• √Ėresundsbron?