5
maj
Seneste opdatering: 5/5-08 kl. 0531
5 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Helt us√¶dvanligt mange i Ryvangen, antagelig plus 1000. Mange b√łrn og unge. Levende¬† lys i¬† de¬† fleste af kvarterets¬† vinduer, en tradition der¬†¬† synes at have¬† f√•et en renaissance. De veteraner, der stadig er tilbage, er g√•et ind i aktiv modstand som 17-20 √•rige. De jeg selv har¬†kendt, var¬†midaldrende og er d√łde for op til 30 √•r siden. De ville n√¶ppe¬† have¬† troet det,¬†hvis¬†de havde set¬†hvor mange af “die Nachgeborenen”, ¬†der kunne¬† samles i √•r ¬†2008.

fotos¬© Snaphanen. fuld st√łrrelse¬†1¬†¬† fuld st√łr. 2¬†¬†¬† fuld¬† str.¬† 3¬†¬†¬† Mobilvideos:

“Altid frejdig n√•r du g√•r”

“Det var en sommermorgen”

Riisager : “Frihedssangen”

Officiel hjemmeside for h√łjtideligholdelsen af befrielsen den 4. maj i Mindelunden i Ryvangen¬†(“Flammen” og “Citronens” gravpladser, se under “aktuelt”.)

flere fotos  nedenfor


S√łren Pind :¬† 4 maj – mindernes og nutidens aften

jeg bes√łgte i dag min gamle mormors bror – hvad det er i familietermer t√łr jeg ikke sige, men for os har han altid v√¶ret en slags (olde)onkel. Han er n√¶sten 90. Og i dag fortalte han om 9. april, folkestrejken, dagene omkring den 4. og 5. maj.De dage glemmer han aldrig. Hans bluf√¶rdighed forb√łd ham direkte at sige det – men realiteten var, at befrielsesbudskabet, og den gl√¶de der fyldte ham – og alle andre p√• n√¶r landsforr√¶derne – er den st√łrste gl√¶de der er overg√•et ham i hans liv.¬†[..]

Nu stiller vi s√• atter lys i vinduet i aften. Med mindet om de mennesker, der ofrede liv, f√łrlighed og sind – en kamp mange har m√•ttet k√¶mpe resten af livet, hvis ikke det blev lagt i de m√łrke √•r – for Danmark. Et land, det i h√łjere og h√łjere grad g√•r op for mange ikke blot er et teknokratisk stykke land, eller en politisk st√łrrelse, men et sted, der er de danskes, og hvis m√•de at indrette sig p√• og leve p√• i fred og fordragelighed p√• mange m√•der er enest√•ende.

Danmark er v√¶rd at forsvare. N√•r man har set s√• mange andre steder, s√• ved man – p√• trods af den offentlige sektors eksorbitante st√łrrelse, p√• trods af skattetrykket der trodser selv den offentlige sektors st√łrrelse, p√• trods af man med enkelte pennestr√łg kunne g√łre landet endnu bedre at leve i ved at komme denne skaml√łst ineffektive tilstand til livs, p√• trods af janteloven, p√• trods af alt det der og mere til – ja s√• ved man, at det, n√•r det kommer dertil, ikke er det afg√łrende forhold i tilv√¶relsen.

Det er derimod den frihed, vi nyder, og som netop fik den enorme glæde frem, hvis lige vi ikke har set i Danmark siden.

I dag st√•r vi i midten af diskussionen om, hvordan vi skal forsvare disse ting. Og nogen h√¶vder, at vi i dette forsvar tilsides√¶tter selve indholdet af den kamp, der blev udk√¶mpet i Danmark de √•r. De siger frihedsrettighederne bliver kr√¶nket. Og de siger, at vi skylder udenlandske statsborgere, sk√łnt de kommer til vort land og for√łver terror og skr√¶k, ikke mindst sidst overfor Kurt Westergaards familie, at de i et og alt behandles p√• linje med danske statsborgere.

Til det er kun et svar: Det er vr√łvl. Det var netop ikke det, der blev k√¶mpet for i de √•r. Det var Danmarks frihed – Danmarks frihed for fremmed indflydelse. Mennesker, der kommer hertil med ondt for √łje, skal vide, at de vil m√łde den samme beslutsomhed i dag, som tyske soldater og deres h√•ndlangere blev m√łdt med dengang. Den der kommer med fred skal v√¶re velkommen og f√• lov til p√• dette lands pr√¶misser at v√¶re med. Men den der kommer hertil med onde hensigter – mod ham skal ethvert af statens lovlige magtmidler tages i brug. Ethvert. Derfor er 4. maj ogs√• nutidens aften. Fordi den midt i alt det andet minder os om en virkelighed og fort√¶ller, hvad der er den f√łrste og sidste pligt.

Guds fred med vore d√łde, som det hedder i den gamle sang. Eller med Mads Nielsen, der skrev s√• ber√łrende, og som stadig vil blive sunget mange steder i Danmark i aften: “Vi mindes stille de tapre d√łde, hvis navne lever i Danmarks navn. Og takken s√łger til dem der segned og dem der sidder med tunge savn. Gud tr√łste dem der har lidt og stridt, til det blev for√•r og Danmark frit. JA, Danmark frit…”

S√łren Pind dk

0 0 vote
Article Rating


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

5 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
erik pedersen
11 years ago

Dette smukke men også eftertænksomhedens sted,
hylder jeg,samt de som ofrede sig for Danmark.Jeg har den
glæde at være sammen med nogle af kæmperne hver dag,
mennesker der har min store respekt -!!
Erik Pedersen
bernadotte36
04-05-2009

trackback

[…] m√• desv√¶rre svigte h√łjtideligheden i Ryvangen i √•r, men man kan genopfriske tekst og billede fra sidste √•r,hvor der var fuldt med bes√łgende, heraf forbl√łffende mange helt […]

Kim
Kim
12 years ago

“Mennesker, der kommer hertil med ondt for √łje, skal vide, at de vil m√łde den samme beslutsomhed i dag, som tyske soldater og deres h√•ndlangere blev m√łdt med dengang.” Det er nu lidt af en p√•stand. Jeg synes ikke den slags mennesker bliver m√łdt med samme beslutsomhed, eller nogen beslutsomhed overhovedet. Tag bare eksemplet med de to tunesere der skulle udvises efter at de h√łjst sandsynlig ikke havde tegninger af Kurt Vestergaards hus, fordi de interesserede sig for hans boligindretning. Var det speciel beslutsomhed som venstrefl√łjspartier som s√¶dvanligt udviste over den slags ting? Og s√•dan er der masser af eksempler… Read more »

trackback

[…] Snaphanen Posted by Danish Affairs Filed in Denmark Tags: Denmark, politics, […]