13
jun
Seneste opdatering: 13/6-08 kl. 1729
5 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Et “stort nej” ifĂžlge Radioavisen kl 14. “Intet mirakel kan ĂŠndre det” (Mette Fugl) Pt. 45 % ja , 54 % nej.

Irerne vil ikke vide af den ny EU-forfatningstraktat, Lissabontraktaten. Det siger Irlands justitsminister, Dermot Ahern fredag. Der er tale om et uofficielt resultat, men det ventes at blive bekrĂŠftet af valgtilforordnede senere.

– Det ser ud til at blive et nej, sagde Dermot Ahern fredag i en direkte tv-transmission og kaldte resultatet “skuffende.”

Nej i 43 valgkredse
Ahern baserede sine konklusioner pÄ forelÞbige stemmeoptÊllinger, som det statslige irske tv RTE samlede sammen pÄ baggrund af meldinger fra valgobservatÞrer og forelÞbige resultater. De viser, at nej-siden fÞrer i hovedparten af Irlands 43 valgkredse, mens traktatens tilhÊngere kun fÞrte klart i nogle fÄ valgkredse. Resultatet bliver et hÄrdt slag for EU. Alle medlemslande skal nemlig godkende traktaten, fÞr den kan trÊde i kraft. DR Online

“Han Ă„kte hem genast nĂ€r han fick PUT”    ( permanent uppehĂ„llstillstĂ„nd )

En f.d. asylsökande, som jag var ombud för, ringde mig hĂ€romdagen. Han och hans familj ville gĂ€rna att jag skulle komma och hĂ€lsa pĂ„ dem i den lilla mellansvenska stad dĂ€r de nu bor sedan nĂ„gra Ă„r efter nĂ€ra sex Ă„rs vĂ€ntan pĂ„ att fĂ„ uppehĂ„llstillstĂ„nd (PUT). Mannen, vi kan kalla honom K, Ă€r statslös palestinier frĂ„n Saudiarabien och hör till den ganska lilla skara asylsökande som helt enkelt inte kan avvisas Ă€ven om de inte skulle ha asyl- eller skyddsskĂ€l, eftersom landet inte tar emot en icke-medborgare som varit borta lĂ€ngre Ă€n sex mĂ„nader. […]
Jag frÄgade K hur det gÄtt för M, en irakisk man som vi ocksÄ kom att hjÀlpa och som fick PUT för nÄgra Är sedan. DÄ skrattade K gott och sa att M bor nu i Malmö och att han har gift sig med en kvinna frÄn Irak. Och sÄ sa han det, som sÄ mÄnga andra ocksÄ har sagt och sÀger:

“SĂ„ fort han fick PUT sĂ„ Ă„kte M tillbaka till Bagdad. Han har ju slĂ€kt dĂ€r och han lĂ€ngtade hem och han ville hitta en kvinna att gifta sig med och hĂ€mta hit. SĂ„ Ă€r det mĂ„nga som gör. SĂ„ fort de fĂ„r PUT sĂ„ reser de tillbaka till Irak. De skrattar Ă„t svenskarna som tror pĂ„ alla historier, de vill bara ha PUT och ett bra liv i Sverige och fĂ„ pengar för ingenting och de reser tillbaka utan problem.”    Merit Wager  (der har arbejdet i PUT branchen)

Mental klaustrofobi: »Ethvert menneske pÄ jorden fik ret til asyl i Danmark«

Af HENRIK GADE JENSEN

En ny bog gennemgÄr den danske udlÊndingepolitik fra 1983-2008. Den viser, at folketingsflertallet og mediedanmark indtil 2001 levede i et konstrueret univers, hvor intet kunne Êndres pÄ den fÞrte politik. Bogen gennemgÄr ud fra aviserne og Folketingets forhandlinger de seneste 25 Ärs debat om udlÊndingelovgivningen i Danmark. Det er nÊsten som en 600 siders citatsamling, fordi forfatteren bringer lange og fyldige referater, men der er tale om grundig dokumentation, og Morten Uhrskov Jensen gengiver debatten fair, sobert og upolemisk.

Morten Uhrskov er historiker og adjunkt pÄ Ordrup gymnasium og dertil national- eller vÊrdikonservativ, hvorfor hans sympati mÄ ligge blandt indvandrerkritikerne, men forfatteren moraliserer ikke.

DĂ„rlige argumenter
Bogen begynder i 1983, hvor en markant ny udlĂŠndingelov vedtages, der giver hvert menneske pĂ„ jordkloden ret til asyl i Danmark. Forfatteren antyder, at Socialdemokratiet gik med til den ny udlĂŠndingelovgivning, der var i klar modstrid med tidligere S-politik, for at genere SchlĂŒter-regeringen ligesom i NATO-politikken.

Bogen er en guldgrube for dÄrlige argumenter, fejlslutninger og insinueringer fra 25 Ärs udlÊndingepolitik. Indtil 2001 bestÄr den dominerende diskurs i at gentage moralsk banale antagelser og derfra slutte uden mellemregninger til specifikke og kontroversielle konklusioner om dansk udlÊndingelovgivning.

Der optrĂŠder en lang rĂŠkke mantraer i diskursen: Det humanitĂŠre, bekĂŠmpelse af racisme, menneskesynet, tonen, der tilsammen fungerer som jokere i debatten og stikker alle andre hensyn.

Associationer
Der opbygges associationskĂŠder, som nĂ„r det mindste pip mod for mange flygtninge/indvandrere i 1980’erne knyttes til xenofobi, racisme og nazisme. Kritik af ukontrolleret indvandring gĂžres til Ă©t med jĂždeforfĂžlgelser. Der tales fast om “raceuroligheder”, nĂ„r der ytres protester.

Da flertallet af politikere og journalister lever inden for samme associationsramme, bliver indlÊg oftest til selvbekrÊftelser og gentagelser. Det meste er ren jargon. Og da jargonen langsomt gÄr af mode efter 2001, fremstÄr den i dag oppustet og selvbedragerisk.

Et par borgerlige ordfÞrere argumenterer sobert ved at pÄpege, at hensyn og humanisme er to-sidet og retter sig mod flygtninge, men ogsÄ mod hensynet til landet og befolkningen. Men den rÞst overdÞves fuldkomment. Det er kun Fremskridtspartiet/Dansk Folkeparti, der ukueligt modsiger diskursen og forsÞger at opbygge en anden jargon.

Journalisters moraliseren
Der er ogsÄ mange eksempler pÄ, hvordan journalister svigter deres neutrale position og overgiver sig til moraliseringer. »Hvorfor skulle jeg tro pÄ, at dine pÊne holdninger ikke bare er noget, du pÄstÄr,« spÞrger journalist Lene FrÞslev i 1987 socialdemokraten Vibeke Storm Rasmussen, der havde ytret sig kritisk over udviklingen i en rapport.

UnderforstÄet: Du er nok racist og fremmedhader uden at sige det. Niels Ufer skrev Äbenlyst journalistik direkte for at Êndre pÄ politikken, og det blev hÊdret. En ordstyrer i DR kaldte alle danskere for hÊngerÞvsracister.

NÄr man i dag i 2008 med bogen her kan genoplive debatten, giver det mental klaustrofobi. Var debatten virkelig sÄ indelukket, snÊver og perfid? Bogen kan lÊses som en lidelsesfuld Moskva-proces mod danskerne, der permanent beskyldes for racisme og fremmedhad.

Konstrueret univers
Folketingsflertallet og mediedanmark levede ind til 2001 i et konstrueret univers, hvor intet kunne Êndres, retligt eller moralsk, pÄ den fÞrte politik. Set med 2008-Þjne en mÊrkelig fatalisme pÄ linje med mennesker, der venter pÄ ragnarok uden at ville Êndre retningen.

PĂ„ mange mĂ„der er bogen et tilfĂžjet kapitel til Barbara Tuchmanns bog ”The March of Folly”, tĂ„belighedernes march, hvor Tuchmann skildrer kulturer, der med Ă„bne Ăžjne gĂ„r undergangen i mĂžde.

Bogen mangler isĂŠr den akademiske debat, som den blev prĂŠsenteret af eksperter og forskere. Det kunne der let skrives 600 sider mere om.

Forfatteren har ifÞlge Morgenavisen Jyllands-Posten fÄet betalt et halvt Ärs orlov fra gymnasielÊrerjobbet af Dansk Folkeparti til at skrive bogen, og det burde vÊre anfÞrt i forordet, men det Êndrer ikke pÄ sandhedsvÊrdien af det sagte. Samtidig er det vist fÞrste gang, at der er kommet noget fornuftigt ud af de millioner, som partierne suger ud af statskassen til eget brug.

Morten Uhrskov Jensen: Et delt folk , Dansk udlĂŠndingepolitik 1983-2008 612 sider, 248 kr.Forlaget Lysia Er udkommet

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Vivian Clayborn
Vivian Clayborn
15 years ago

Godt gÄet Irland.

Hvad gĂžr EU nu? Respekterer de Irlands nej?

PB
PB
15 years ago

Den er der sikkert mange Talking Heads der vil lĂŠgge sig i sporet af den kommende tid , hvilket understreger hvor vigtig modstand mod “monsteret” er, hele tiden.
Nu er det festdag, Irsk Þl er indkÞbt og nÄr det er slut gÄr turen mod den Irske pub.

Gert
Gert
15 years ago

SĂ„dan, Irland!

Matti frÄn Finland
Matti frÄn Finland
15 years ago

OK , mina fÄrhagor blev inte realiserade. Men Dublin-effekten finns dock , den bara rÀckte inte den hÀr gÄngen.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x