26
aug
Seneste opdatering: 26/8-08 kl. 2245
9 kommentarer - Tryk for at kommentere!

“Nogle bliver ved med at være det.” Samuel Beckett, 1906-1989, (foto John Minihan, 1980)

The Never Ending Muhammed-Story: Musical aflyst igen

Nye problemer har ramt Lars Vilks’ musical “Dogs”. Svensk udstillingssted ønsker ikke længere at lægge lokaler til forestillingen.

AF UWE MAX JENSEN

Efter planen skulle den svenske konceptkunstner Lars Vilks have opført sin musical “Dogs” på Konstfabriken i Dalby 13. september. Men musicalen bliver ikke til noget i denne omgang. Thomas Lundström, der er ansvarlig for udlejningen af Konstfabrikens lokaler, har aflyst arrangementet.

“Man opfatter måske musicalen som dårlig reklame. Men der var ingen problemer tidligere på sommeren, da jeg besøgte Konstfabriken. Der virkede det hele ret uproblematisk,” fortæller Lars Vilks. Kunstneren mener, at det svenske politi muligvis har påvirket udlejerens afgørelse.

“Politiet i Dalby har haft kontakt med udlejeren, da musicalen skulle have været opført under politibeskyttelse, og deres henvendelse kan muligvis have påvirket udlejeren,” vurderer Lars Vilks.

Dansk aflysning

“Dogs” er en musikalsk iscenesættelse af forløbet omkring Lars Vilks’ herostratisk berømte tegninger af religionsstifteren Muhammed som en rondellhund (rundkørselhund, red.), og aflysningen i Dalby er blot det seneste af en række problemer, der har ramt musicalen. I begyndelsen af sommeren afbrød Bo Nilsson fra den københavnske kunsthal Charlottenborg et samarbejde omkring musicalen – Vilks ville have opført musicalen i København 11. september, fordi datoen er nem at huske – og senere på sommeren sprang Lars Vilks’ musikalske samarbejdspartnere Neurobash fra uden uddybende kommentarer. Alligevel tror Lars Vilks på en fremtid for sin omstridte musical. Han mener, at det nok skal lykkes at finde et egnet lokale.

“Ja, det tror jeg. Der findes utroligt mange lokaler, så vi skal nok finde et sted. Ellers må vi søge til Danmark igen. Desuden bliver problemet med at finde lokaler jo nærmest en del af historien omkring værket,” siger Lars Vilks.

Fortsatte problemer

–       Så du ser ikke aflysningen som et problem?

“Det er intet problem for mig. Jeg ser det som en del af det fortløbende projekt. Der har været problemer hele tiden, og det er der stadigvæk,” forklarer Lars Vilks.

–       Hvad mener du om udlejerens beslutning om at aflyse musicalen?

“De kommer med mærkelige forklaringer. Men det er klart, hvad det drejer sig om. Det er en følsom historie, og der ligger en politisk ukorrekthed i mit projekt. Så jeg kan forstå udlejerens disposition.”

Til Danmark :  Mens “Dogs” altså er aflyst, bliver der mulighed for at opleve Lars Vilks på anden vis i den nærmeste fremtid. Foreningen Danske skønlitterære Forfattere og Center for Semiotik ved Århus Universitet har nemlig inviteret Lars Vilks til en debataften om ytringsfrihed. Udover Lars Vilks deltager forfatter Jens-Martin Eriksen, professor Frederik Stjernfelt fra Århus Universitet, idéhistoriker Malene Busk, forskningsleder Eva Maria Lassen fra Institut For Menneskerettigheder, lektor Peer Bundgaard (Århus Universitet), chefredaktør Palle Weis fra Dagbladet Information og forskningsassistent Tina Magaard (Århus Universitet). Seminaret finder sted 20. september på Borups Højskole i København.  Se også Vilks.net: Dogs stoppad igen

Danmark – et navn man kan være stolt af

“Havde andre europæiske folkeslag udvist en lignende indstilling [som danskerne under den tyske besættelse], ville jødeudrensningen i deres lande heller ikke have kunnet finde sted.”

“På det seneste er Danmark også blevet … [landet], som har taget alvorligt fat om problemerne i forbindelse med immigration og integration.”

“Det, der kom nærmest et europæisk lyspunkt, var Danmark.”  – Bruce Bawer: Sov sødt, Europa

Hvor ofte har vi ikke hørt det? Danmark har et elendigt omdømme ude i verden. Efter Muhammed-tegningerne betragtes vi som intolerante, fremmedfjendske og islamofobiske. I dansk presse er det nu nærmest en fastslået kendsgerning på linje med, at Jorden er rund og at året har fire årstider. Selv regeringen fører sig ind imellem frem, som om vi har noget at undskylde, fordi vi stod fast på ytringsfriheden, da det gjaldt.  Men læs så, hvad newyorkeren Bruce Bawer har at sige om os. Hans bog Sov sødt, Europa, som Trykkefrihedsselskabets Bibliotek den 15. oktober sender på gaden i dansk oversættelse – revideret, opdateret og med forord af den tysk-jødiske forfatter Henryk Broder – tegner et ganske andet billede af Danmark og danskerne. For Bawer er Danmark et navn, der forbindes med folkeligt forankret anstændighed, demokrati og ytringsfrihed.  Hans bog, der spækket med kendsgerninger og forsynet med et omfattende register, er god at have ved hånden næste gang, de taler dårligt om os.

Bruce Bawer: Sov sødt, Europa: “Hvordan radikal islam ødelægger Europa indefra”, Med forord af Henryk Broder  Trykkefrihedsselskabets Bibliotek , benyt dig af introduktionstilbuddet, Få bogen til 198 kr. – en besparelse på 90 kr., Guardian:  Danish publisher hopes to publish ‘inflammatory’ Islam novel

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

9 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Robin_Shadowes
Robin_Shadowes
13 years ago

Det finns absolut inga resurser i Rosengård. Bara bidragsparasiter och kriminella.

ytr
ytr
13 years ago

“Sydsvenskan har utan framgång sökt fastighetsägaren.”

Meget sigende har Sydsvenskan ikke kunnet få fat på den ansvarlige bag aflysningen af Vilks-musicalen.

ytr
ytr
13 years ago
JensH
JensH
13 years ago

Så skruer Moderaterna bissen på hvad angår Svensk Udlændingepolitik. De forventer vist ovenikøbet at flygtninge med asylstatus skal til at arbejde:

http://svt.se/svttext/web/pages/113.html

Selvfølgelig ikke et ord om hvordan de vil begrænse tilstrømningen, men det er jo heller ikke sikkert de ønsker at gå glip af alle disse nye produktive samfundsborgere. Det er jo kun her i det proviensielle Danmark vi ikkekan indse hvilken ressource en 18 årig analfabetisk bondeknøs fra den anatolske højslette udgør for samfundets udvikling.

JensH
JensH
13 years ago

“Min søn var født civiliseret, ”

Han er ihvertfald født ind i en civiliseret vestlig kultur.

Henrik Ræder Clausen
13 years ago

“Vi fødes alle gale” ?

Sådan noget barbarisk vrøvl. Min søn var født civiliseret, hjalp til med påklædning etc. allerede 6 måneder gammel, og er stadig velafbalanceret og hjælpsom.

Utroligt, hvad man kan få folk til at tro på. Bare det er skørt nok, tror folk straks at det er dybsindigt…

Jonny
Jonny
13 years ago

“När alternativet kunde vara en mellansvensk stad där det finns både bostäder och arbete, eller i alla fall bostäder och en renodlad svensk språkmiljö.”

Det där stämmer inte längre!!! Mängden människor med utländsk bakgrund kryper sakta men säkert upp mot de skånska siffror. Och detta har naturligtvis effekter på situationen i skolorna också… Hur många svenska elever krävs det för övrigt för att “integrera” invandrarelever? Vad är en lämplig kvot – 9/10, 8/10, 7/10, 6/10???

Men vad f-n, alternativet är nog en norrländsk stad där det finns “bostäder och en renodlad svensk språkmiljö”! 😉

JensH
JensH
13 years ago

Roger Niklewski giver i slutningen af artiklen udtryk for følgende fromme håb: “Vi vet att hela Sverige står inför en framtida brist på arbetskraft. Då är Rosengårds 8 000 barn och ungdomar en resurs, en rikedom.” I Danmark har der i de seneste par år manglet mellem 50-60.000 mennesker på arbejdsmarkedet. Både de private såvel som de offentlige arbejdsgivere skriger efter mere arbejdskraft. Alligevel har ikke-vestlige indvandrere kun en erhvervsfrekvens på omkring 50 %, og er dermed aldrig blevet den arbejdskraft-reserve som ‘indvandrer-lobbyen’ talte så meget om i 1990’erne. Når man tænker på ‘befolkningssammensætningen i Rosengården er det samtidig værd… Read more »