21
jun
Seneste opdatering: 22/6-09 kl. 1935
24 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Som man vil vide, har Danmark i Sverige kun tre skĂžnlitterĂŠre forfattere: Suzanne BrĂžgger, Carsten Jensen og favoritten,  den dedikerede socialdemokrat Hanne Vibeke Holst. (Update: fire ! Rifbjerg). Nu lĂŠser  midaldrende, reaktionĂŠre og populistiske bloggere som bekendt ikke megen fiktion. De lĂŠser  en gammel bog,  for hver gang der kommer en ny, som Churchill sĂ„ rigtigt sagde. (Den seneste var en gammel sag af fattiglĂŠgen CĂ©line, som kunne hade Danmark, sĂ„ det stadig er en lyst:  »Som de fidusmagere, de har vĂŠret i sekler, klarer de sig pĂŠnt, kalder deres makreller for sardiner og deres roer for artiskokbunde! Danskerne aldrig gĂ„r i krig: »de skaffer forsyninger, det er alt 
 og til begge sider 
 hen mod slutningen tager de parti, for vinderen, og den er hjemme!«)

Derfor mĂ„ jeg henholde mig til Helsingborg Dagblads referat af plottet i Holsts nyeste, svenske bestseller: AltsĂ„, en kvindelig, socialdemokratisk, statsminister in spe i  det lille, racistisk og Ă„ndeligt omskĂ„rne Danmark, mĂ„ gĂ„ sĂ„ grueligt meget ondt igennem, fordi hun er kvinde, taler den danske “extremhöger”  midt imod……og  er jĂžde. SĂ„dan er vi, vi danskere. Femifober, sossofober og jĂždehadere til hobe. Det er fiktion, der vil frem i verden, – helt til Rungstedlund, hvis det stĂ„r til Holst – programlitteratur der gĂ„r lige ind i hjertekulen pĂ„ en avis i Helsingborg, hvor de jo selv skriver en hel del fiktion, hvis sandheden skal siges. Og sĂ„ er Danmark ogsĂ„ landet hvor “damesagen”, som en vis Ă„rhusianer kalder den, stĂ„r sĂžrgeligt  i stampe og fortjener langt stĂžrre ambitioner, end en hel temaaften om amning pĂ„ DR 2. “Sagen” skal slĂ„ Rasmussen, Rasmussen og navnlig KjĂŠrsgaard, der ikke kan vĂŠre en rigtig dame, hĂžjest en hun-rotte. Giv mig den gule fagbog, Statstidende og Svend AukenÂŽs samlede vĂŠrker:

SĂ„ nĂ€r nyval utlyses har Meyer bestĂ€mt sig; hon ska bli Danmarks första kvinnliga statsminister och med pĂ„ tĂ„get ska Charlotte, hennes sjĂ€lvklara eftertrĂ€dare. SĂ„ nĂ€r nyval utlyses har Meyer bestĂ€mt sig; hon ska bli Danmarks första kvinnliga statsminister och med pĂ„ tĂ„get ska Charlotte, hennes sjĂ€lvklara eftertrĂ€dare. Med en sĂ€llan skĂ„dad frenesi tar de bĂ„da toppolitikerna sig an valkampanjen. De slĂ„ss inte i första hand mot de politiska motstĂ„ndarna, utan Meyer för ett tvĂ„frontskrig mot klockan och mot yttre hot för att hon Ă€r judinna. Detta föranleder sĂ€kerhetsvakter i slĂ€ptĂ„g och av naturliga skĂ€l fĂ„r hon svĂ„rt att bevara sin privata hemlighet. Charlotte som Ă€r politiker av idealistiska skĂ€l (finns det nĂ„gra andra?) för en kamp mot sitt dĂ„liga samvete för att familjen kommer i klĂ€m och mot en infam press som nosar efter privata skandaler…Damgaard ger valrörelsen hjĂ€rta och humor och engagerar sig i pojken Abdul som blivit illa misshandlad under en sammandrabbning mellan invandrare och extremhögern.

Vad ingen av de bÄda politiska essen verkar förstÄ, Àr att de Àr mÄltavla för de senaste Ärens frÀmlingsfientliga strömningar i Danmark. Meyer och Damgaard resonerar vÀl som vi alla gör; varför ska man ta dessa ljusskygga, förvirrade och misslyckade mÀnniskor pÄ allvar, trots upprepade flagranta hot? Vi bor ju i vÀrldens mest demokratiska hörn sÄ hÀr hÀnder vÀl inget? Förutom mordet pÄ Olof Palme och Anna Lindh förstÄs som borde ha stuckit hÄl pÄ den politiska oskulden i hela Norden.
Vi pratar ÀndÄ om ett land som i allra högsta grad drabbades av andra vÀrldskriget, dÀr högerpopulistpartiet rönt stora framgÄngar pÄ senare Är och dÀr publicerade Muhammed-karikatyrer fÄtt delar av den muslimska vÀrlden att rasa. Danmark kan nÀr vi har gÄtt bort oss, Hanne-Vibeke Holst.

»What about Neda ?«

En fyldt RĂ„dhusplads tĂŠndte her til aften lys for dĂždsofrene i Iran.

RĂ„dhuspladsen juni 2009 011

86

Fotos og mobilvideo © Snaphanen, (foto 2: Zonka), se video i HQ,  klik fotos til helskÊrm.

Sms revolutionen nÄr RÄdhuspladsen
En stille protest mod det iranske prĂŠstestyre gav frit lĂžb for indestĂŠngte fĂžlelser
22. juni 2009 – Lars Hedegaard
Det skal vÊre en stille manifestation, rÄbte et medlem af initiativkomiteen til de ca. 1500 iranere, der sÞndag aften samledes pÄ KÞbenhavns RÄdhusplads for at mindes ofrene for det iranske prÊstestyres blodige undertrykkelse af landets frihedsbevÊgelse. Her skulle der hverken vÊre taler eller musik. Man skulle bare vÊre sammen for at sÞrge over alle de uskyldigt drÊbte, som der stod pÄ et af de skilte, demonstranterne havde medbragt.
Sms revolutionen nÄr RÄdhuspladsen
En stille protest mod det iranske prĂŠstestyre gav frit lĂžb for indestĂŠngte fĂžlelser
af Lars Hedegaard
Det skal vÊre en stille manifestation, rÄbte et medlem af initiativkomiteen til de ca. 1500 iranere, der sÞndag aften samledes pÄ KÞbenhavns RÄdhusplads for at mindes ofrene for det iranske prÊstestyres blodige undertrykkelse af landets frihedsbevÊgelse. Her skulle der hverken vÊre taler eller musik. Man skulle bare vÊre sammen for at sÞrge over alle de uskyldigt drÊbte, som der stod pÄ et af de skilte, demonstranterne havde medbragt. Sappho

RĂ„dhuspladsen juni 2009 093RĂ„dhuspladsen juni 2009 173

RĂ„dhuspladsen juni 2009 143

RĂ„dhuspladsen juni 2009 107

RĂ„dhuspladsen juni 2009 120-1

De iranske kvinder prĂŠger protesterne, Iran protestors remind mullahs what happened to Saddam, Multiculturalists and Iran, Protests aren’t enough to topple the Islamic Republic.

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

24 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Janne
Janne
12 years ago

BrÞgger taler om at eje et land. Den tankegang kan jeg slet ikke forstÄ. BehÞver man at eje et land? Og hvorfor blande ejerskab ind i den debat?

Det er til gengĂŠld muligt at have fĂžlelser for et land og at erkende at omrĂ„det og kulturen har betydning for ens skĂŠbne, sprog, kultur og … herfra min verden gĂ„r. BrĂžgger kommer til at gĂžre diskussionen sĂ„ materialistisk, Ă„ndlĂžs og udvendig. Det er unĂždvendigt.

Bortset fra det sÄ har BrÞgger skrevet en fantastisk flot slÊgtskrÞnike med titlen Jadekatten. Den er bestemt vÊrd at stifte bekendtskab med.

Robin_Shadowes
Robin_Shadowes
12 years ago

Steen: Japp! Nu kommer jag inte exakt ihÄg nÀr det var den sÀndes men det var nÄgra mÄnader sedan. Det var en dansk dokumentÀr och den var rÀtt originellt gjord sÄ tillvida att trots att det var en ny dokumentÀr sÄ var den gjord med Dan sjÀlv som berÀttare trots att han hade varit död i mÄnga Är! KÀnner du igen det? Den mÄste ha gÄtt pÄ DR eller TV2 eftersom den var dansk, nÄt annat kan jag inte förestÀlla mig.

JensH
JensH
12 years ago

@Pk “FĂ„r SB en bedre verden ved at danskerne mister deres land?” Det nationale selvhad er utroligt pĂ„ den kulturradikale flĂžj, og hvad der gĂžr det endnu mere grotesk er, at det er den samme flĂžj som i tide og utide hyler op om PalĂŠstinensernes, Kurdernes og Tibetanernes ret til et eget land. Hvorfor gĂŠlder denne ret sĂ„ ikke Danskerne?? Fordi den herskende mening pĂ„ parnasset er, at den Danske nation er en “konstruktion”, som blev ‘opfundet’ i midten af 1800-tallet. Jeg synes de mangler at forklare, hvorfor eksempelvis Svenskerne i 1600-tallet mĂ„tte bruge endog sĂŠrdeles brutale metoder fro at… Read more »

Pk
Pk
12 years ago

@ JensH.
Tak for hjÊlpen. NÄr jeg lÊser hvad SB sagde, sÄ fatter jeg ikke hvad hun har gang i.
Som mine drenge ville sige.
FĂ„r SB en bedre verden ved at danskerne mister deres land?

Robin_Shadowes
Robin_Shadowes
12 years ago

Jag glömde en grej men det gick faktiskt en dokumentĂ€r om Dan Turell för nĂ„gra mĂ„nader sedan sĂ„ dom kĂ€nner uppenbarligen till honom ocksĂ„. Sen kom jag pĂ„ en sak om Aqua ocksĂ„. DĂ€r Ă€r en vers i lĂ„ten som gĂ„r nĂ„t i stil med “I remember when Michael Jacksons skin was still black”. Förvisso med sanning överensstĂ€mmande med verkligheten men SR Ă€r mycket mer politiskt korrekta Ă€n DR. Har en kĂ€nsla att det kanske blir lite för mycket för batikhĂ€xorna pĂ„ SR. Trots allt, det Ă€r hĂ€r man DO-anmĂ€ler saker som negerbollar och Nogger Black och nu senast Kvarteret… Read more »

JensH
JensH
12 years ago

@PK

“NĂ„ , sĂ„ lĂŠste jeg at SB mente,at isĂŠr danskere ikke havde ret til deres land. Kan desvĂŠrre ikke citatet korrekt.”

Mon ikke du tÊnker pÄ denne udtalelse fra Suzanne BrÞgger:

“Uanset hvor mange stramninger, vi laver for at bremse strĂžmmen, sĂ„ kan ingen modificere folkevandringens realitet
 Jeg tillader mig at sĂŠtte spĂžrgsmĂ„lstegn ved, om det (Danmark) overhovedet er vores
 Man kan ikke eje et land, og slet ikke Danmark.”
(Suzanne BrĂžgger, forfatter; BT 21/3 1990)

Der er flere af dette nationale selvhad i fĂžlgende link:

http://www.uriasposten.net/?p=5346

Pk
Pk
12 years ago

Tidligere, i over 30 Ă„r, var Suzanne BrĂžgger en jeg lĂŠste med stor glĂŠde.
Brugte hendes bĂžger som gave og fik diskuteret hendes bĂžger med gode venner.
NÄ , sÄ lÊste jeg at SB mente,at isÊr danskere ikke havde ret til deres land.
Kan desvĂŠrre ikke citatet korrekt.
Det vil sige vĂŠk/ud med danskerne.
SĂ„ SB bĂžger rĂžg ud.
Ved nogen hvor citatet stammer fra,hvorfor og hvornÄr?

Skalman
Skalman
12 years ago

: Mange tak.

Skalman
Skalman
12 years ago

Jens H: Det ER morsomt at lĂŠse pĂ„ trods af den utrolige naivitet “brugerne” af “ungdomshuset” opviser. Eller lige pĂ„ grund af den… De har selv vĂŠret ude om det, sĂ„ det er som vores venner i den engelsktalende del av verden plejer at sige: “When the shit hits the fan..” HvornĂ„r skal disse unge og naive mennesker begynde at forstĂ„ at alle mennesker ikke er lige sĂ„ hyggelige, fredelige og gode som de selve? Hvor mange af dem skal blive tĂŠsket, hvor mange vinduer skal blive smadrede og hvor mange containere skal blive afbrĂŠndte fĂžr det fiser ind? Og… Read more »

Gunnar Biering
Gunnar Biering
12 years ago

> LFPC Jeg er stort set enig med dig (det var professorens udtalelser, jeg fandt diffuse): For 30 Ă„r siden var befolkningen homogen, vi vidste alle, hvor vi havde hinanden. Det er nu delvis sat over styr, og hvad har vi fĂ„et af udbytte? Nogen shawarma-butikker, og hvad ellers? Dette er ment som et Ă„bent spĂžrgsmĂ„l, ikke et polemisk. Jelved-flĂžjen har vist sagt, at udviklingen var og er uundgĂ„elig. SĂ„ se pĂ„ Japan! Der er ingen leflen for eksotiske fremmede. Det er heller ingen naturlov, at den enstrengede bistandslov fra Anker JĂžrgensens tid skal gĂŠlde for hele verden, i det… Read more »

JensH
JensH
12 years ago

OT Hahaha, det er nĂŠsten for morsomt, men ‘Fonden Jagtvej 69 ‘har netop udgivet den Ă„rlige beretning om det nye ungdomshus pĂ„ Dortheavej, og den viser at dette nye ‘ungdoms’-hus er en stor succes, som alle er tilfredse med, (surpise, surprise). Dogh er den en enkelt undtagelse, da en “gruppe lokale unge” har overfaldet ‘brugerne’ af huset og smadret “vinduer, afbrĂŠndt containere og lavet hĂŠrvĂŠrk pĂ„ huset”. TopmĂ„let af naivitet kom, da ‘brugerne’ “forsĂžgte at slutte fred med gruppen ved at stille et rum til rĂ„dighed for dem, Ăžvede de ogsĂ„ hĂŠrvĂŠrk der”. Gad vide hvilke ‘lokale unge’ vi her… Read more »

LFPC
12 years ago

“Hvad er meningen her? Det, vi alle skal “forholde os til”, er selvsagt fĂžrst, at de fleste muslimer ikke er kriminelle. NĂ„r det er pĂ„ plads, kan vi “forholde os til”, at muslimer – i Danmark sĂ„vel som i det Ăžvrige Vesteuropa – som gruppe har en markant hĂžjere kriminalitetsfrekvens”. Min pointe er, at nej, det vĂŠsentligste for os er det faktum at vi netto har pĂ„draget os et ulĂžseligt problem. Jeg kunne i denne sammenhĂŠng ikke vĂŠre mere ligeglad med om de fleste muslimer ikke er kriminelle – Danmark har et problem, der findes ikke nogen screeningsprocedure der kan… Read more »

Gunnar Biering
Gunnar Biering
12 years ago

LFPCs post om Dreyer Lassens kritik af Sennels er en diffus omgang. F.eks. citeres DL for: “For at se pĂ„, hvilke faktorer der bidrager til kriminalitet, ogsĂ„ blandt muslimer og andre trosretninger, er det imidlertid nĂždvendigt at forholde sig til det faktum, at der faktisk er muslimer, der ikke bliver kriminelle.” Hvad er meningen her? Det, vi alle skal “forholde os til”, er selvsagt fĂžrst, at de fleste muslimer ikke er kriminelle. NĂ„r det er pĂ„ plads, kan vi “forholde os til”, at muslimer – i Danmark sĂ„vel som i det Ăžvrige Vesteuropa – som gruppe har en markant hĂžjere… Read more »

Janne
Janne
12 years ago

Jeg har det lidt som Ulla hvad Rifbjerg angĂ„r. Han har skrevet bĂ„de godt og skidt litteratur og lyrik. Hvad politik og indvandrings problematik angĂ„r, sĂ„ synes jeg ikke at han ved hvad der foregĂ„r. Hvad det angĂ„r er han en verdensfjern og forkĂŠlet kulturbaron. Engang havde vi svinebaroner. I dag har vi, ja f.eks. Rifbjerg, Ib Michael, BrĂžgger osv. OgsĂ„ de sidder pĂ„ flĂŠsket og folket kan bare passe sig selv. ;o) M.h.t. Holst sĂ„ mĂ„ jeg sige at jeg har lĂŠst hendes tidlige bĂžger med glĂŠde (de var bĂ„de sjove og lette at ‘gnaske’ sig igennem), men efterhĂ„nden… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
12 years ago

Et land som blev i hĂžj grad ramt af anden verdenskrig- Danmark- det kan vist kun vĂŠre i sammenligning med San Marino, Monaco og lignende Danmark blev ramt. Selv i Helsingborg synes de uvidende om historien og realiteterne i anden verdenskrig. Holland anslĂ„et 210.000 dĂžde. 2.5 % af fĂžrkrigsbefolkningen Belgien anslĂ„et 88.000 dĂžde. 1.1 % Finland anslĂ„et 84.000 dĂžde. 2.2 % Albanien anslĂ„et 28.000 dĂžde. 2.5 % Norge anslĂ„et 10.262 dĂžde. 0.3 % Luxenborg anslĂ„et 5.000 dĂžde. 1.7 % Antallet af dĂžde danske sĂžfolk og alle andre danske dĂžde hvis dĂžd kan forbindes med krigen befinder sig mellem Norge og… Read more »

polinos
polinos
12 years ago

PS En af min bogelskende venner, der absolut afskyr Rifbjerg, siger altid, at Ă©n af de ting, der varmer ham om hjertet, er at se de umĂ„delige stabler af usolgte (og usĂŠlgelige) Rifbjeg-bind, der hober sig op pĂ„ det Ă„rlige bogudsalg. Jeg forstĂ„r ham…

polinos
polinos
12 years ago

Okay, Ulla, godt ord igen. Nu nĂ„r jeg tĂŠnker efter, har Rifbjerg ind imellem skrevet noget af vĂŠrdi. Nogle af hans noveller er faktisk rigtig gode, f.eks. Jeg husker bl.a. “Skyernes skygge har rĂžrt mig” (tror jeg nok, den hedder) som et mestervĂŠrk. I virkeligheden burde han holde sig til digtene, for han er et stort sprogligt og lyrisk talent og novellerne, for hans ideer rĂŠkker sjĂŠldent til en hel roman (ikke at jeg har lĂŠst ret mange af dem, indrĂžmmer jeg – netop af samme grund). Og sĂ„ burde han absolut afholde sig fra at kommentere aktuelle politiske strĂžmninger,… Read more »

Ulla Lauridsen
Ulla Lauridsen
12 years ago

Jeg vil gerne slĂ„ et slag for Klaus Rifbjerg. Ja, han er rĂŠdselsfuld at hĂžre pĂ„, rent politisk, men sĂ„dan er der sĂ„ meget – og det er irrelevant. Han har vundet uvisnelig hĂŠder ved at skrive ‘Under vejr med mig selv’, selv hvis der intet andet var af vĂŠrdi. LĂŠs den. RĂŠdderlige mennesker kan snildt vĂŠre store forfattere. Tag Strindberg, f.eks.

polinos
polinos
12 years ago

Steen, jeg mĂ„ opponere! Du kalder Suzanne BrĂžgger og isĂŠr Carsten Jensen og fĂžrst og fremmest Hanne Vibeke Holst forfattere. Kun da i den forstand, at sĂ„fremt man nedfĂŠlder nogle ord pĂ„ papir og fĂ„r et forlag til at udgive dem, er man kvalificeret til betegnelsen forfatter. Suzanne BrĂžgger har uomtvisteligt nogle litterĂŠre kvaliteteter (sĂ„ vidt jeg kan bedĂžmme ud fra de lĂŠsestykker af hende, jeg i tidens lĂžb har kĂŠmpet mig vej igennem), men har til gengĂŠld ikke andet end tidstypiske banaliteter at byde pĂ„. Som Rifbjerg lutter form og stort set intet indhold. Carsten Jensen… tja, jeg prĂžvede… Read more »

Robin_Shadowes
Robin_Shadowes
12 years ago

Det Ă€r inte bara danska författare det Ă€r renons pĂ„ hĂ€r i Asien. Det verkar inte heller finnas mycket musik heller om man skall tro Sveriges Radio. Det enda jag har hört riktigt mycket under ett halvĂ„r eller sĂ„ Ă€r ett par lĂ„tar med Alphabeat som nu Ă€r riktigt uttjatade. NĂ„n enstaka Hanne Boel eller Kim Larsen ibland. Men skall man dĂ„ tro SR sĂ„ verkar det inte finnas sĂ„ mycket annat pĂ„ andra sidan sundet. Vilket Ă€r lite lustigt dĂ„ jag dom senaste veckorna lyssnat pĂ„ DRs natt och morgon-radio. Har faktiskt hört en del svenska artister, Bo Kaspers… Read more »

trackback

[…] Snaphanen – tĂ€nda ljus pĂ„ RĂ„dhusplatsen, Köpenhamn för alla offer […]

trackback

[…] Se ogsĂ„ Snaphanen “What About Neda?” […]