5
mar
Seneste opdatering: 17/6-12 kl. 0312
25 kommentarer - Tryk for at kommentere!

“Ma che bella! La Invernizzi √® un angelo!” Jeg ledte efter den bedste version af G. F. H√§ndel, Lascia ch’io pianga fra Torquato Tassos episke digt¬†om Jerusalems befrielse i det f√łrste korstog, og mellem alle stjernerne skilte den mig ukendte, ret unge Roberta Invernizzi sig helt ud. Denne kunne ikke embeddes (se og h√łr!), men den er kun marginelt bedre end hendes version ovenfor. Dagens morgenmusik ! En engel, fortr√¶deligheder m√• vente – indtil prosaen m√łvede sig p√• igen:

Lars – NIMBY – Ohly vi forbyde friskoler, og dog………

F√∂rst dottern – nu sonen. Expressen kan i dag avsl√∂ja att Lars Ohlys son g√•r i privatskola. Detta trots att V√§nsterledaren vill f√∂rbjuda friskolor. – “Lars √§r helt ointresserad av detta,” s√§ger Kristoffer Housset, pressekreterare hos Lars Ohly.I valr√∂relsen 2006 avsl√∂jade Aff√§rsv√§rlden att Lars Ohlys dotter gick i privatskolan Fryshusets Gymnasium, trots att V√§nsterledaren var starkt kritisk mot privatskolor. Avsl√∂jandet skapade debatt och togs upp av flera andra medier. Lars Ohly f√∂rsvarade sig med att det var hennes beslut.Expressen kan i dag avsl√∂ja att Lars Ohlys son g√•r i en privatskola. Han l√§ser byggprogrammet p√• Nackademins Gymnasium. Ohly satte sin son i friskola. (Den 30 oktober 2005 meddelade Ohly i SVT:s Agenda att han slutar kalla sig kommunist.Hypocrisy:early 13c., from O.Fr. ypocrisie, from L.L. hypocrisis, from Gk. hypokrisis “acting on the stage, pretense,” from hypokrinesthai “play a part, pretend.)
Pris til Danmarks f√łrende blogger gennem syv √•r

Modtager af √•rets Trykkefrihedspris er Kim M√łller. Han er cand. mag. i historie og redigerer til daglig landets mest l√¶ste politiske blog Uriasposten. I februar blev han overfaldet, sparket og fik smadret flasker i hovedet, da han d√¶kkede en antifascistisk demonstration i √Örhus. Han har i mange √•r v√¶ret venstreekstremisternes hadeobjekt og er i dag n√łdt til at bo p√• hemmelig adresse. Med prisen vil Trykkefrihedsselskabet udtrykke sin opbakning til en blogger, der ufortr√łdent forts√¶tter sit journalistiske arbejde trods trusler og overfald.(Foto: Kim M√łller i Roseng√•rd,2009, Malm√ł)

Silketr√•den og j√łderne

I OKTOBER 1943 blev j√łderne jagtet i K√łbenhavn, men modtaget hjerteligt i nabobyen Malm√ł. Redningen af de 7000 danske j√łder fra de tyske nazi-gangsteres kl√łr er en af de √¶dleste episoder i danmarkshistorien.Nogle af de flygtende j√łder blev i Sk√•ne. Andre kom til, bl.a. fra de j√łdefjendske hetz-b√łlger i Polen. S√• omkring 1970 boede der ca. 6000 j√łder i Sk√•ne. I dag bor der kun 3000. De flygter.For nu er det i Malm√ł, j√łderne forf√łlges. Af venstreorienterede b√łller og muslimer. De sidste er der over 50.000 af i Malm√ł.

AT MUHAMMEDS b√łrn hader j√łderne, og en del forf√łlger dem, m√• man ikke sige p√• tv-stationer, i ‘p√¶ne’ aviser og i kulturradikale partier. Men i disse m√•neder bliver j√łder alts√• sl√•et ned p√• gaderne i Malm√ł. Fordi de er j√łder. Som i Berlin i 1930’erne.Borgmesteren i Malm√ł, Ilmar Reepalu (S), kan ikke lide at tale om det. For han vinder kun valgene, hvis han taler de 50.000 muslimer efter munden.¬†Derfor har medieoverklassens generalstab m√•ttet tr√¶de sammen. Politikens T√łger Silketr√•d, Palme-pris-modtageren og mesteren i bodega-sprog Carsten Ulfeldt Jensen, samt forhenv√¶rende Uffe Ellemann. De har holdt krisem√łde p√• Vartov. Emnet: Hvordan stopper man udbredelsen af disse for islams udbredelse s√• d√•rlige nyheder. Ole Hyltoft: ¬†¬†J√łder forfulgt af muslimer og b√łller.

Politiserende grammatik

Tilgangen her skal man nok v√¶re n√łrd som undertegnede for at finde interessant, men Michael Skovmands iagttagelser er v√¶sentlige. Lektoren s√¶tter ord p√• noget de fleste af os vist godt har fornemmet rent intuitivt, s√• dette er noget s√• us√¶dvanligt som en akademisk tilgang der rent faktisk er anvendelig og relevant, og ikke er (endnu) et ubehj√¶lpsomt fors√łg p√• islam-apologi og pseudovidenskabelig dokumentation for Dansk Folkepartis iboende ondskab. Bem√¶rk i √łvrigt den underforst√•ede ironi der kommer af at tr√¶kke p√• venstreorienteret mediekritik fra 1970’erne, dengang vendt mod DR’s angiveligt borgerlige slagside. I dag m√• vores side s√• konstatere noget lignende: Medieverdenen manipulerer og propaganderer som den st√łrste selvf√łlge, med ansvarsforskydelse som konsekvens. Halvfjerdsergenerationen og dens √•ndelige efterkommere er etablissementet, og vi er gr√¶sr√łdderne og ideologikritikerne. Ikke online, men b√łr l√¶ses i sin helhed (LFPC).

[…] Udsagnsord som ‘kr√¶nke’ eller ‘skuffe’ kunne man kalde ‘pseudotransitiver’, fordi de overfladisk ligner udsagnsord som ‘sl√•’ eller ‘sparke’, men i virkeligheden bytter om p√• den, der handler, og den, der er genstand for handlingen.

I 1972 udgav professor Frands Mortensen sin ber√łmte analyse af 22-Radioavisen, hvor han lancerede et nyt begreb: ¬Ľagentiv-strygning¬ę. Det handlede om, at agens, alts√• det handlende subjekt, blev str√łget til fordel for passivkonstruktioner og lignende.

Det hed ikke, at ¬ĽAmerikanerne har nedkastet napalmbomber over Vietnam¬ę, men at ¬Ľder er blevet nedkastet napalmbomber over Vietnam¬ę. Det var en ‘ideologikritisk’ analyse, for den s√łgte at p√•vise, hvorledes 22-Radioavisen ved hj√¶lp af agentivstrygninger s√łgte at sl√łre de faktiske ansvarsforhold og dermed fremstille begivenhederne som n√¶rmest naturlige og uafvendelige, b√•de i Vietnamkrigen og i (den kapitalistiske) verden i √łvrigt.

Disse typer sproglige mekanismer var genstand for mange analyser dengang, ikke mindst p√• de s√•kaldte sensitivitetskurser, hvor de samlet blev bramfrit betegnet som ‘r√łvrendingsmekanismer’. Pseudotransitiver s√•som ‘kr√¶nke’ og ‘forn√¶rme’kan siges at udg√łre s√•danne r√łvrendingsmekanismer, og med inspiration fra Frands Mortensen kunne man kalde dem ‘agentivombytninger’.

Pointen er, at eksempelvis Peter bliver r√łvrendt af sine for√¶ldre, n√•r de fort√¶ller ham, hvor meget han har skuffet dem, fordi han har skiftet studium. Nu kunne man sige, at Peter m√•ske godt kunne forudskikke, at hans for√¶ldre ville blive skuffede over, at han ville l√¶se id√©historie frem for medicin.

V√¶rre er det med Kurt, der kr√¶nkede Ahmed, fordi han tegnede en tegning, der forestillede Muhammed med en bombe i hovedbekl√¶dningen. Kurt er karikaturtegner, og hans yndlingsobjekter er folk, der siger et og g√łr noget andet. N√•r Ahmed siger, at han f√łler sig kr√¶nket af Kurts tegning, foruds√¶tter han (1), at Kurt har en fuldst√¶ndig klarhed over, hvem i verden der m√•tte f√• denne tegning at se, (2) at Kurt m√•tte v√¶re bekendt med alle hans mulige l√¶seres overf√łlsomheder, samt ikke mindst (3) at han burde foruddiskontere denne mulige kr√¶nkelse og som f√łlge heraf afholde sig fra at publicere sin tegning.

Her kommer det n√¶ste problem. Kr√¶nkelser er if√łlge deres natur subjektive. De er udelukkende baseret p√•, at nogen h√¶vder, de f√łler sig kr√¶nkede. Det, der er afslappet naturlighed for den ene, er bluf√¶rdighedskr√¶nkelse for den anden. […] Universitetslektor Michael Skovmand: Pseudotransitiv: Kr√¶nkelsens grammatik [Weekendavisen 5.3.2010]

0 0 vote
Article Rating


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

25 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] p√• NYT falder i h√łj grad i denne kategori, og man bem√¶rker endnu en gang brugen af den ‘agensforskydning’ som vi for nogen tid siden citerede lektor Michael Skovmand for at have udpe…: NYTs anmelder glider s√•ledes helt ubesv√¶ret fra p√•kaldelse af vrede og kr√¶nkelse over Ayaan […]

PeterK
PeterK
10 years ago

Det var flot. Jeg har det som da jeg som ung og ubeh√¶ftet h√łrte Martin Luther Kings tale “I have a dream….” Tiden til snak og underkastelse er slut, det er tid for at f√• sandheden op til overfladen igen.
Og i √łvrigt mener jeg vi skal ud af EU hurtigst muligt.

Tommy
Tommy
10 years ago

ers Tale fra idag i London: Speech House of Lords, London, Friday the 5th of March 2010 vrijdag, 05 maart 2010 Thank you. It is great to be back in London. And it is great that this time, I got to see more of this wonderful city than just the detention centre at Heathrow Airport. Today I stand before you, in this extraordinary place. Indeed, this is a sacred place. This is, as Malcolm always says, the mother of all Parliaments, I am deeply humbled to have the opportunity to speak before you. Thank you Lord Pearson and Lady Cox… Read more »

WordsSpeaker
WordsSpeaker
10 years ago
Reply to  Tommy

EDLs forsvars tale for Geert Wilders ret til at tale i England Below is the speech given at the rally in London today by the English Defence League leader Guramit Singh. Many thanks to Gaia for sending the text: I Stand Before You by Guramit Singh, EDL I stand before you today as a British citizen, a man has who has the right to freedom of speech, a man who accepts people‚Äôs comments, and even though I may not agree with them, I will humbly recognize their right to air their opinions. So, as a British citizen, I will now… Read more »

Liva
Liva
10 years ago

Stort tillykke til Kim M√łller. Rigtig godt at Trykkefrihedsselskabet giver ham en pris. Ellers tror jeg ogs√• at andre ville g√łre det samme. M√•ske ikke nu – men s√• i hvert fald siden. Ogs√• godt for KM’s skyld, idet der m√• hvile et k√¶mpe pres p√• ham. Det er godt at han f√•r moralsk opbakning. S√• h√•ber jeg at Uwe Max f√•r en slags pris en anden gang, for han g√łr ogs√• et godt arbejde. Liges√• jer, snaphaner, i √łvrigt. Nu mangles der at Jansens koran projekt bliver udgivet – men det t√łr ingen vel mere efter at der nu… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago

Det glade vanvid: “Danske aviser tvunget til at f√łlge britisk lov” Hmm, hvorn√•r er det nu lige vi har givet britisk lov jurisdiktion i DK !?!? Det glemte man da vist lige at fort√¶lle os om, n√•r vi skulle lokkes l√¶ngere og l√¶ngere ud i EU-sumpen. Magel√łst! Sig mig, er den slags fiksfakserier ikke p√• kant med Den danske Grundlov? http://www.berlingske.dk/danmark/danske-aviser-tvunget-til-foelge-britisk-lov Danske aviser tvunget til at f√łlge britisk lov Danske dagblade kan ikke ignorere et eventuelt s√łgsm√•l ved en domstol i London. EU-retten g√łr, at en erstatning tilkendt ved en britisk domstol kan inddrives i Danmark. Af Claus Kragh Fredag… Read more »

Victor
Victor
10 years ago
Reply to  Bjovulf

Her er en str√łtanke:

Det lyder som om, advokatfirmaet Philip, Vognmagergade 7, 1120 K√łbenhavn K samarbejder med hr Yamani.

M√•ske skulle man gribe fat i en god gammel aktivisttradition og finde ud af, hvem det firmas kunder er og opfordre dem til at s√łge andre forretningsforbindelser.

For de af advokaterne, der har b√łrn, burde de √łvrige for√¶ldre p√• skolerne ogs√• have ret til at vide, hvad det er for noget snavs, de er p√• vej ud i.

Hvad er det man siger på engelsk Рname and shame.

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago
Reply to  Victor

Ja, og ikke at forglemme : “what goes around comes around ”

Et dansk advokatfirmas involvering i dybt uretf√¶rdige retssager ved en BRITISK domstol imod danske aviser –
for ussel mammon, nemlig snavsede oliepenge fra en flok arabiske fundamentalister og fanatikere –
blot for at have brugt den DANSKE ytringssfrihed i DANMARK vil nok komme til at koste dem meget dyrt
på længere sigt.

En mget stor fejltagelse!

Niels Hansen
Niels Hansen
10 years ago
Reply to  Bjovulf

Fuldst√¶ndigt absurd, er der ikke nogle pastafarians eller andre der vil g√• sammen med mig om at blive forn√¶rmet over bogstavet A, s√• sags√łger vi r√łven ud af bukserne p√• alle aviserne og bliver milliard√¶rer!

Tilykke til Kim M√łller, det er fuldt fortjent

PeterK
PeterK
10 years ago
Reply to  Bjovulf

Det er v√¶rre endnu. Hvis Yamani kan st√¶vne Th√łger for hate speech eller racisme, kan han udleveres til England i henhold til EU’s f√¶lles arrestordre.

Danmark er for længst holdt op med at være et selvstændigt land, vi er en lille del af Nordland.

Egtvedpigen
Egtvedpigen
10 years ago

Hottie hottie hottie!!! Hvorfor er der ingen, der har fortalt mig, at der bag Uriasposten gemte sig en mand i sin bedste alder??!!

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago
Reply to  Egtvedpigen

Ja, det er jo svært at hamle op med РSUK!

Egtvedpigen
Egtvedpigen
10 years ago
Reply to  Bjovulf

Men Bjovulf, du bor i cykelturs afstand og svarer tilbage n√•r man skriver, og det t√¶ller skam ogs√• ūüėČ

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago
Reply to  Egtvedpigen

N√•h, ja ūüėÄ

Jeg troede, du var ved at flytte?

Egtvedpigen
Egtvedpigen
10 years ago
Reply to  Egtvedpigen

Tag nu ikke sorgerne på forskud, gamle dreng.;-)
Vi burde egentlig i det mindste kende hverandre, n√•r nu vi (omend kun forel√łbig) bor s√• t√¶t p√• hinanden. Skal du ikke med til et eller andet trykkefrihedsselskabshall√łj? De overr√¶kker trykkefrihedsprisen til hottie l√łrdag d.13, og jeg er helt ligeglad med, om du er n√¶sten halvfems eller skeler. ūüôā

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago
Reply to  Egtvedpigen

Nej, s√• galt er det trods alt heller ikke, Miss M. ūüėÄ

Hmm, det kunne da v√¶re interessant – hvordan kan jeg kende dig? ūüėČ

Christina
Christina
10 years ago
Reply to  Egtvedpigen

“Hvorfor er der ingen, der har fortalt mig, at der bag Uriasposten gemte sig en mand i sin bedste alder??!!”

Egtvedpigen, jag trodde att herrar som Grauballemanden og Tollundmannen var mer din stil… ūüėÜ ūüėČ

Christina
Christina
10 years ago
Reply to  Christina

…sj√§lv √§r jag j√§mn√•rig med Barumskvinnan… ūüėÜ

Universalgeni
10 years ago

Hurra for Uriasposten! Hurra! ūüėÜ Det er bare det bedste det er sket l√¶nge! :mrgreen:

Pk
Pk
10 years ago

Godt for os at vi har Uriasposten( har skrevet til Kim) og Snaphanen.
Stort tak til begge.
En dag vil kong Frederik kalde dem til Slottet, og der vil de blive hyldet
med Elefant orden, mens danskere med hang til demokrati vil synge ude på
Slotspladsen.
Det bliver en gl√¶dends dag. Danmark klarede truslen fra venstrefl√łjen og islam.

JensH
JensH
10 years ago

Virkelig velfortjent at prisen g√•r til Kim M√łller. Et helt fantastisk arbejde han laver derovre p√• Uriasposten.

Gunnar Biering
Gunnar Biering
10 years ago

Til lykke til Kim M√łller. Den pris er han selvskreven til.

Og formentlig er Uriasposten “Danmarks f√łrende blog gennem syv √•r”, som I gener√łst skriver. Men Snaphanen er nu heller ikke v√¶rst!

Liva
Liva
10 years ago
Reply to  steen

“Vi fylder forresten 6 til sommer. Lang tid. Det er derfor vi m√• l√¶gge sm√• pauser ind og variere med musik og fotos.”

Heldigvis har I ogs√• musik og kunst. Det g√łr jeres blog s√¶rlig. Der er √•ndelig f√łde – ogs√•. Sk√łnt. ūüôā Tak for det.