5
mar
Seneste opdatering: 17/6-12 kl. 0312
25 kommentarer - Tryk for at kommentere!

“Ma che bella! La Invernizzi è un angelo!” Jeg ledte efter den bedste version af G. F. Händel, Lascia ch’io pianga fra Torquato Tassos episke digt om Jerusalems befrielse i det første korstog, og mellem alle stjernerne skilte den mig ukendte, ret unge Roberta Invernizzi sig helt ud. Denne kunne ikke embeddes (se og hør!), men den er kun marginelt bedre end hendes version ovenfor. Dagens morgenmusik ! En engel, fortrædeligheder må vente – indtil prosaen møvede sig på igen:

Lars – NIMBY – Ohly vi forbyde friskoler, og dog………

Först dottern – nu sonen. Expressen kan i dag avslöja att Lars Ohlys son går i privatskola. Detta trots att Vänsterledaren vill förbjuda friskolor. – “Lars är helt ointresserad av detta,” säger Kristoffer Housset, pressekreterare hos Lars Ohly.I valrörelsen 2006 avslöjade Affärsvärlden att Lars Ohlys dotter gick i privatskolan Fryshusets Gymnasium, trots att Vänsterledaren var starkt kritisk mot privatskolor. Avslöjandet skapade debatt och togs upp av flera andra medier. Lars Ohly försvarade sig med att det var hennes beslut.Expressen kan i dag avslöja att Lars Ohlys son går i en privatskola. Han läser byggprogrammet på Nackademins Gymnasium. Ohly satte sin son i friskola. (Den 30 oktober 2005 meddelade Ohly i SVT:s Agenda att han slutar kalla sig kommunist.Hypocrisy:early 13c., from O.Fr. ypocrisie, from L.L. hypocrisis, from Gk. hypokrisis “acting on the stage, pretense,” from hypokrinesthai “play a part, pretend.)
Pris til Danmarks førende blogger gennem syv år

Modtager af årets Trykkefrihedspris er Kim Møller. Han er cand. mag. i historie og redigerer til daglig landets mest læste politiske blog Uriasposten. I februar blev han overfaldet, sparket og fik smadret flasker i hovedet, da han dækkede en antifascistisk demonstration i Århus. Han har i mange år været venstreekstremisternes hadeobjekt og er i dag nødt til at bo på hemmelig adresse. Med prisen vil Trykkefrihedsselskabet udtrykke sin opbakning til en blogger, der ufortrødent fortsætter sit journalistiske arbejde trods trusler og overfald.(Foto: Kim Møller i Rosengård,2009, Malmø)

Silketråden og jøderne

I OKTOBER 1943 blev jøderne jagtet i København, men modtaget hjerteligt i nabobyen Malmø. Redningen af de 7000 danske jøder fra de tyske nazi-gangsteres klør er en af de ædleste episoder i danmarkshistorien.Nogle af de flygtende jøder blev i Skåne. Andre kom til, bl.a. fra de jødefjendske hetz-bølger i Polen. Så omkring 1970 boede der ca. 6000 jøder i Skåne. I dag bor der kun 3000. De flygter.For nu er det i Malmø, jøderne forfølges. Af venstreorienterede bøller og muslimer. De sidste er der over 50.000 af i Malmø.

AT MUHAMMEDS børn hader jøderne, og en del forfølger dem, må man ikke sige på tv-stationer, i ‘pæne’ aviser og i kulturradikale partier. Men i disse måneder bliver jøder altså slået ned på gaderne i Malmø. Fordi de er jøder. Som i Berlin i 1930’erne.Borgmesteren i Malmø, Ilmar Reepalu (S), kan ikke lide at tale om det. For han vinder kun valgene, hvis han taler de 50.000 muslimer efter munden. Derfor har medieoverklassens generalstab måttet træde sammen. Politikens Tøger Silketråd, Palme-pris-modtageren og mesteren i bodega-sprog Carsten Ulfeldt Jensen, samt forhenværende Uffe Ellemann. De har holdt krisemøde på Vartov. Emnet: Hvordan stopper man udbredelsen af disse for islams udbredelse så dårlige nyheder. Ole Hyltoft:   Jøder forfulgt af muslimer og bøller.

Politiserende grammatik

Tilgangen her skal man nok være nørd som undertegnede for at finde interessant, men Michael Skovmands iagttagelser er væsentlige. Lektoren sætter ord på noget de fleste af os vist godt har fornemmet rent intuitivt, så dette er noget så usædvanligt som en akademisk tilgang der rent faktisk er anvendelig og relevant, og ikke er (endnu) et ubehjælpsomt forsøg på islam-apologi og pseudovidenskabelig dokumentation for Dansk Folkepartis iboende ondskab. Bemærk i øvrigt den underforståede ironi der kommer af at trække på venstreorienteret mediekritik fra 1970’erne, dengang vendt mod DR’s angiveligt borgerlige slagside. I dag må vores side så konstatere noget lignende: Medieverdenen manipulerer og propaganderer som den største selvfølge, med ansvarsforskydelse som konsekvens. Halvfjerdsergenerationen og dens åndelige efterkommere er etablissementet, og vi er græsrødderne og ideologikritikerne. Ikke online, men bør læses i sin helhed (LFPC).

[…] Udsagnsord som ‘krænke’ eller ‘skuffe’ kunne man kalde ‘pseudotransitiver’, fordi de overfladisk ligner udsagnsord som ‘slå’ eller ‘sparke’, men i virkeligheden bytter om på den, der handler, og den, der er genstand for handlingen.

I 1972 udgav professor Frands Mortensen sin berømte analyse af 22-Radioavisen, hvor han lancerede et nyt begreb: »agentiv-strygning«. Det handlede om, at agens, altså det handlende subjekt, blev strøget til fordel for passivkonstruktioner og lignende.

Det hed ikke, at »Amerikanerne har nedkastet napalmbomber over Vietnam«, men at »der er blevet nedkastet napalmbomber over Vietnam«. Det var en ‘ideologikritisk’ analyse, for den søgte at påvise, hvorledes 22-Radioavisen ved hjælp af agentivstrygninger søgte at sløre de faktiske ansvarsforhold og dermed fremstille begivenhederne som nærmest naturlige og uafvendelige, både i Vietnamkrigen og i (den kapitalistiske) verden i øvrigt.

Disse typer sproglige mekanismer var genstand for mange analyser dengang, ikke mindst på de såkaldte sensitivitetskurser, hvor de samlet blev bramfrit betegnet som ‘røvrendingsmekanismer’. Pseudotransitiver såsom ‘krænke’ og ‘fornærme’kan siges at udgøre sådanne røvrendingsmekanismer, og med inspiration fra Frands Mortensen kunne man kalde dem ‘agentivombytninger’.

Pointen er, at eksempelvis Peter bliver røvrendt af sine forældre, når de fortæller ham, hvor meget han har skuffet dem, fordi han har skiftet studium. Nu kunne man sige, at Peter måske godt kunne forudskikke, at hans forældre ville blive skuffede over, at han ville læse idéhistorie frem for medicin.

Værre er det med Kurt, der krænkede Ahmed, fordi han tegnede en tegning, der forestillede Muhammed med en bombe i hovedbeklædningen. Kurt er karikaturtegner, og hans yndlingsobjekter er folk, der siger et og gør noget andet. Når Ahmed siger, at han føler sig krænket af Kurts tegning, forudsætter han (1), at Kurt har en fuldstændig klarhed over, hvem i verden der måtte få denne tegning at se, (2) at Kurt måtte være bekendt med alle hans mulige læseres overfølsomheder, samt ikke mindst (3) at han burde foruddiskontere denne mulige krænkelse og som følge heraf afholde sig fra at publicere sin tegning.

Her kommer det næste problem. Krænkelser er ifølge deres natur subjektive. De er udelukkende baseret på, at nogen hævder, de føler sig krænkede. Det, der er afslappet naturlighed for den ene, er blufærdighedskrænkelse for den anden. […] Universitetslektor Michael Skovmand: Pseudotransitiv: Krænkelsens grammatik [Weekendavisen 5.3.2010]

0 0 vote
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

25 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] på NYT falder i høj grad i denne kategori, og man bemærker endnu en gang brugen af den ‘agensforskydning’ som vi for nogen tid siden citerede lektor Michael Skovmand for at have udpe…: NYTs anmelder glider således helt ubesværet fra påkaldelse af vrede og krænkelse over Ayaan […]

PeterK
PeterK
10 years ago

Det var flot. Jeg har det som da jeg som ung og ubehæftet hørte Martin Luther Kings tale “I have a dream….” Tiden til snak og underkastelse er slut, det er tid for at få sandheden op til overfladen igen.
Og i øvrigt mener jeg vi skal ud af EU hurtigst muligt.

Tommy
Tommy
10 years ago

ers Tale fra idag i London: Speech House of Lords, London, Friday the 5th of March 2010 vrijdag, 05 maart 2010 Thank you. It is great to be back in London. And it is great that this time, I got to see more of this wonderful city than just the detention centre at Heathrow Airport. Today I stand before you, in this extraordinary place. Indeed, this is a sacred place. This is, as Malcolm always says, the mother of all Parliaments, I am deeply humbled to have the opportunity to speak before you. Thank you Lord Pearson and Lady Cox… Read more »

WordsSpeaker
WordsSpeaker
10 years ago
Reply to  Tommy

EDLs forsvars tale for Geert Wilders ret til at tale i England Below is the speech given at the rally in London today by the English Defence League leader Guramit Singh. Many thanks to Gaia for sending the text: I Stand Before You by Guramit Singh, EDL I stand before you today as a British citizen, a man has who has the right to freedom of speech, a man who accepts people’s comments, and even though I may not agree with them, I will humbly recognize their right to air their opinions. So, as a British citizen, I will now… Read more »

Liva
Liva
10 years ago

Stort tillykke til Kim Møller. Rigtig godt at Trykkefrihedsselskabet giver ham en pris. Ellers tror jeg også at andre ville gøre det samme. Måske ikke nu – men så i hvert fald siden. Også godt for KM’s skyld, idet der må hvile et kæmpe pres på ham. Det er godt at han får moralsk opbakning. Så håber jeg at Uwe Max får en slags pris en anden gang, for han gør også et godt arbejde. Ligeså jer, snaphaner, i øvrigt. Nu mangles der at Jansens koran projekt bliver udgivet – men det tør ingen vel mere efter at der nu… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago

Det glade vanvid: “Danske aviser tvunget til at følge britisk lov” Hmm, hvornår er det nu lige vi har givet britisk lov jurisdiktion i DK !?!? Det glemte man da vist lige at fortælle os om, når vi skulle lokkes længere og længere ud i EU-sumpen. Mageløst! Sig mig, er den slags fiksfakserier ikke på kant med Den danske Grundlov? http://www.berlingske.dk/danmark/danske-aviser-tvunget-til-foelge-britisk-lov Danske aviser tvunget til at følge britisk lov Danske dagblade kan ikke ignorere et eventuelt søgsmål ved en domstol i London. EU-retten gør, at en erstatning tilkendt ved en britisk domstol kan inddrives i Danmark. Af Claus Kragh Fredag… Read more »

Victor
Victor
10 years ago
Reply to  Bjovulf

Her er en strøtanke:

Det lyder som om, advokatfirmaet Philip, Vognmagergade 7, 1120 København K samarbejder med hr Yamani.

Måske skulle man gribe fat i en god gammel aktivisttradition og finde ud af, hvem det firmas kunder er og opfordre dem til at søge andre forretningsforbindelser.

For de af advokaterne, der har børn, burde de øvrige forældre på skolerne også have ret til at vide, hvad det er for noget snavs, de er på vej ud i.

Hvad er det man siger på engelsk – name and shame.

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago
Reply to  Victor

Ja, og ikke at forglemme : “what goes around comes around ”

Et dansk advokatfirmas involvering i dybt uretfærdige retssager ved en BRITISK domstol imod danske aviser –
for ussel mammon, nemlig snavsede oliepenge fra en flok arabiske fundamentalister og fanatikere –
blot for at have brugt den DANSKE ytringssfrihed i DANMARK vil nok komme til at koste dem meget dyrt
på længere sigt.

En mget stor fejltagelse!

Niels Hansen
Niels Hansen
10 years ago
Reply to  Bjovulf

Fuldstændigt absurd, er der ikke nogle pastafarians eller andre der vil gå sammen med mig om at blive fornærmet over bogstavet A, så sagsøger vi røven ud af bukserne på alle aviserne og bliver milliardærer!

Tilykke til Kim Møller, det er fuldt fortjent

PeterK
PeterK
10 years ago
Reply to  Bjovulf

Det er værre endnu. Hvis Yamani kan stævne Thøger for hate speech eller racisme, kan han udleveres til England i henhold til EU’s fælles arrestordre.

Danmark er for længst holdt op med at være et selvstændigt land, vi er en lille del af Nordland.

Egtvedpigen
Egtvedpigen
10 years ago

Hottie hottie hottie!!! Hvorfor er der ingen, der har fortalt mig, at der bag Uriasposten gemte sig en mand i sin bedste alder??!!

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago
Reply to  Egtvedpigen

Ja, det er jo svært at hamle op med – SUK!

Egtvedpigen
Egtvedpigen
10 years ago
Reply to  Bjovulf

Men Bjovulf, du bor i cykelturs afstand og svarer tilbage når man skriver, og det tæller skam også 😉

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago
Reply to  Egtvedpigen

Nåh, ja 😀

Jeg troede, du var ved at flytte?

Egtvedpigen
Egtvedpigen
10 years ago
Reply to  Egtvedpigen

Tag nu ikke sorgerne på forskud, gamle dreng.;-)
Vi burde egentlig i det mindste kende hverandre, når nu vi (omend kun foreløbig) bor så tæt på hinanden. Skal du ikke med til et eller andet trykkefrihedsselskabshalløj? De overrækker trykkefrihedsprisen til hottie lørdag d.13, og jeg er helt ligeglad med, om du er næsten halvfems eller skeler. 🙂

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago
Reply to  Egtvedpigen

Nej, så galt er det trods alt heller ikke, Miss M. 😀

Hmm, det kunne da være interessant – hvordan kan jeg kende dig? 😉

Christina
Christina
10 years ago
Reply to  Egtvedpigen

“Hvorfor er der ingen, der har fortalt mig, at der bag Uriasposten gemte sig en mand i sin bedste alder??!!”

Egtvedpigen, jag trodde att herrar som Grauballemanden og Tollundmannen var mer din stil… 😆 😉

Christina
Christina
10 years ago
Reply to  Christina

…själv är jag jämnårig med Barumskvinnan… 😆

Universalgeni
10 years ago

Hurra for Uriasposten! Hurra! 😆 Det er bare det bedste det er sket længe! :mrgreen:

Pk
Pk
10 years ago

Godt for os at vi har Uriasposten( har skrevet til Kim) og Snaphanen.
Stort tak til begge.
En dag vil kong Frederik kalde dem til Slottet, og der vil de blive hyldet
med Elefant orden, mens danskere med hang til demokrati vil synge ude på
Slotspladsen.
Det bliver en glædends dag. Danmark klarede truslen fra venstrefløjen og islam.

JensH
JensH
10 years ago

Virkelig velfortjent at prisen går til Kim Møller. Et helt fantastisk arbejde han laver derovre på Uriasposten.

Gunnar Biering
Gunnar Biering
10 years ago

Til lykke til Kim Møller. Den pris er han selvskreven til.

Og formentlig er Uriasposten “Danmarks førende blog gennem syv år”, som I generøst skriver. Men Snaphanen er nu heller ikke værst!

Liva
Liva
10 years ago
Reply to  steen

“Vi fylder forresten 6 til sommer. Lang tid. Det er derfor vi må lægge små pauser ind og variere med musik og fotos.”

Heldigvis har I også musik og kunst. Det gør jeres blog særlig. Der er åndelig føde – også. Skønt. 🙂 Tak for det.

25
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x