28
okt
Seneste opdatering: 28/10-10 kl. 1548
12 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Det gudgivne firmament blev levende, og han s√• det med det blotte √łje, tyve √•r inden kikkerten. Fysikeren og Mars-forskeren Jens Martin Knudsen – asteroiden Jensmartin er opkaldt efter ham, – skrev:

“Jeg har t√¶nkt meget p√•, n√•r nu jeg g√•r p√• pension, at skrive en danmarkshistorie. Den skal indeholde fire kapitler: Et om Tycho Brahe. Et om Ole R√łmer. Et om H.C.√ėrsted, og et om Niels Bohr. Og s√• vil jeg slutte med at skrive, at resten bare er “footnotes”. Det vi kalder den moderne, vestlige civilisation tog sin begyndelse med Tycho Brahes opdagelse af en supernova den 11. november 1572.”


Gipsafst√łbning af hans kranium taget ved √•bningen af graven i Prag 1901. Det afhuggede n√¶seben og resterne af oversk√¶g ses. Nationalmuseet. (2010: Tycho Brahes fysiske rester graves op.)

“√ėresundsintegration”
Dagens lille case-study, der er nye hele tiden:

K√łbenhavns Politi jagter her til aften en s√łlvgr√• Mercedes p√• svenske nummerplader.Bilen har v√¶ret indblandet i et r√łverifors√łg mod en juvelerbutik p√• N√łrrebrogade 61 omkring klokken halv syv.Tilsyneladende stormede fire personer, der beskrives som sig√łjnere, ind i forretningen og slog ejeren ned.Den s√łlvgr√• Mercedes er for kort tid siden set p√• Tagensvej p√• vej ind mod byen. Den har en nummerplade, der hedder RFF 639. Politi jagter svensk bil efter r√łveri

√ėresundsbron deltager nu i Sydsvenskans ‚ÄĚVi elsker Malm√ł‚ÄĚ-kampagne mod skyderierne i Malm√ł og viser sin st√łtte med en vignet p√• en annonce og p√• hjemmesiden. √ėresundsbron donerer ogs√• 50.000 svenske kroner til Brottsofferjouren ‚Äď en forening, der tager sig af voldsofre i Sverige. Vi tror ikke, at skudepisoderne p√•virker danskernes lyst til at tage til Malm√ł. Men vi synes, det er en god kampagne, som vi √łnsker at st√łtte, siger Caroline Ullman-Hammer. √ėresundsbron st√łtter kampagnen ‚ÄĚVi elsker Malm√ł‚ÄĚ

“Danskernes lyst til Malm√ł”, ork nej, min var borte inden. Da √ėresundsforbindelsen blev vedtaget midt i halvfemserne, var svenskere stadig i ret bekvem majoritet i de tre st√łrre sundbyer, der vender mod Danmark. Nu 15 √•r efter har det drastisk √¶ndret sig. I dette √•rti bliver de i mindretal i Malm√ł. Om tyve √•r bliver de i mindretal i Landskrona og Helsingborg, foruds√¶tningerne for √łresundsintegration har derfor ogs√• drastisk √¶ndret sig, og det er derfor helt legitimt at √¶ndre sin holdning til den drastisk. Et arabiseret Malm√ł bliver en fjendtligsindet nabo for K√łbenhavn. Man m√• formode at K√łbenhavnske politikere, √ėresundsintegrationsforskere, Centrum for Danmarksstudier og lign., er blandt de sidste der opdager det. Nogle af de f√łrste, der opdagede at “svensk multikultur” i virkeligheden var arabisk monokultur, var de chilenske flygtninge p√• M√∂llev√•ngen. De absenterede sig. Jeg skal heller ikke nyde noget, hvis jeg mod forventning lever til den tid, og hvis k√łbenhavnere i al almindelighed opdager, hvad svensk multikultur er, s√• bliver der ingen integration i √ėresund, men lige tv√¶rtimod. Da disse linjer er skrevet ca. 20 √•r for tidligt, forventer jeg ikke at blive bespist p√• r√•dhuset. Jeg kan tage til takke med den glimrende kantine i r√•dhusk√¶lderen. Svenskar i minoritet √•r 2050.

Thilo Sarrazin zu Gast bei Stern TV, 27.10.2010
I f√łrste del ser man bla hvordan almindelige borgere standser Sarrazin p√• gaden og takker ham. I 2 og 3 del spidser en debat til en en kvindelig, arabisk gyn√¶kolog, der “har l√¶st uddrag” af hans bog, der nu har solgt 1.1 mio eksemplarer.

0 0 vote
Article Rating


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

12 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] En rigtig smuk ide, som jeg f√łrst kom forbi den 15 december, hvor jeg skrev: Stjernehimlen i gaden. De sidder rigtig nok fast i gadebel√¶gningen, sk√łnt Tycho Brahes virkelige revolution var opdagelsen af, at himlen ikke var et firmament, som troet af alle indtil Tycho s√• den nye stjerne den 11. november 1572. Det blev ogs√• en √•ndelig revolution, det givne er ikke s√• givet, det uforanderlige √¶ndrer sig, og det ut√¶nkelige kan nu t√¶nkes. Siddende p√• ryggen af √©n mand uden en kikkert foretager menneskeheden et kvantespring, der nu har f√łrt os s√• langt ud i universet, at… Read more »

Emeritus
Emeritus
9 years ago

Til Steen. 2007. √ėv. Jeg regnede bestemt med, at jeg var der f√łrst!! Jo. Du har ret. Og JMK var en hvorfor-mand . – Hvordan? er den videnskabelige h√•ndv√¶rkers standardsp√łrgsm√•l, mens sp√łrgsm√•let – HVORFOR? er dybsindigere. Siden arven efter Einstein – Bohr √¶raen har hovedsp√łrgsm√•let v√¶ret – hvordan? Det er man kommet langt med p√• basis af kvantemekanikken og relativitetsteorien. Men man st√•r stadig p√• skuldrene af teoretikerne fra forrige √•rhundredes f√łrste halvdel. Nu arbejder man s√• p√• GUT. Men stadig kun med et hvordan? – hvordan forener man det mindste og det st√łrste? Alt for f√• forskere i dag… Read more »

Vivi Andersen
Vivi Andersen
9 years ago

PS

Vi m√•p holde √łje med d. 15. november, n√•r videnskabsfolkene tager Tycho Brahes rester frem i Prag.

Det bliver rigtig interessant hvad de finder ud af for siden T.B.s levninger sidst blev unders√łgt m√• man i dag have langt bedre metoder at kunne tage i anvendelse.

Jeg kan ikke lige her og nu huske hvorn√•r det sidst var man unders√łgte de resterende rester af T.B.

Men hvis det ikke er for tæt på nutiden så må metoderne formodes at være bedre i dag ?

Vivi Andersen
Vivi Andersen
9 years ago

Jeg savner JMK rigtig meget. Hvis nogen er “skyld” i min store gl√¶de ved at kigge stjerner bl.a. i smadder kolde vintern√¶tter, pakket ind fra top til t√• i f√•reskind og lammeuld, er det bl.a. JMK ! Og n√•r jeg hilser p√• Mars sender jeg samtidig en hilsen til JMK . Hvordan kan det v√¶re at der er nogle mennesker, selvom man overhovedet ikke kender dem personligt, man kan savne rigtig meget ? Det er virkelig et tab n√•r folk som JMK ikke er mere. Og ja, det var trist han ikke n√•ede at f√• skrevet sin version af Danmarks… Read more »

Emeritus
Emeritus
9 years ago

Til Steen.
Jeg har m√łdt JMK. En elskelig, meget levende og enthusiastisk personlighed, der den aften tilf√¶ldigvis havde valgt at underholde os om Mars i over en time.
– – –
Og hvornår tog du det udmærkede billede af Tosterup slot?
Jeg kom selv forbi i 2008 og benyttede den dag naturligvis lejligheden til at bevæge mig rundt på slotsarealet. Selve slottet var desværre ikke tilgængeligt.
Interesserer man sig for Thycho Brahe er Hven (Uranienborg) og Tosterup slot (meget velholdt) oplagte bes√łgsm√•l i nabolaget.

Me venlig hilsen

Emeritus
Emeritus
9 years ago

O.T. Kasper St√łvring er igen min mand – nu ogs√• i ghettodebatten. M√•ske stammer min gl√¶de fra den selvgl√¶de jeg f√łler, fordi jeg grundl√¶ggende er enig med Kasper i de synspunkter han freml√¶gger i sit blogindl√¶g, og fordi jeg ikke kan lade v√¶re at nyde at se egne synspunkter forf√¶gtet af en anden. Som at sige goddag til gode venner. KS afviser blankt postulatet om, at der skulle v√¶re tale om sociale problemer som √•rsag til ghettodannelsen. Problemerne er kulturelle h√¶vder han. Med beboersammens√¶tningen i vore ghettoer skal man ogs√• v√¶re b√•de blind og d√łv og venstreorienteret for at kunne… Read more »

Nils
Nils
9 years ago

Vi elsker Malm√ł. Og det g√¶lder ALLE!

Mette
Mette
9 years ago

Synd at Jens Martin Knudsen aldrig fik skrevet sin danmarkshistorie. Jeg fatter ikke, at det er 5¬Ĺ √•r siden, at han d√łde, synes ikke at det er mere end et √•rs tid siden, at han berettede begejstret om min yndlingsplanet Mars.

Om Tycho Brahe kan der ogs√• skrives kriminalromaner.En sl√¶gtt med st√¶rke r√łdder p√• den anden side af √ėresund.

Victor
Victor
9 years ago
Reply to  Mette

Du gav mig en id√©. Hvis DR radio ellers kendte sin bes√łgelsestid, fik de Carsten Overskov til at lave en serie om store danskere som Brahe, R√łmer og Bohr. Mine unger har lige – med lidt faderlig skubben – opdaget hans gamle serier. S√• nu ligger de hver aften og h√łrer hans historier… Indslaget om hotelstaben p√• Maldiverne fik mig til at huske en hundemorsom oplevelse for et par √•r siden i en k√łbenhavnsk butik med pakistansk indehaver. Jeg var derinde med en norsk bekendt, som er vokset i Indien og forst√•r urdu. Anyway, den pakistanske ungersvend snakker med en… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
9 years ago