1
feb
Seneste opdatering: 1/2-11 kl. 2303
21 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Sarcasm, gloating and contempt for French Minister of Culture Frédéric Mitterand have characterized the output from several websites these past few days, after it was announced that the name of Louis-Ferdinand Céline (1894-1961) had been removed from the list of five hundred national commemorations for the year 2011. Louis-Ferdinand Céline Removed from Honor Roll.

Fattigl√¶gen, soldaten, kollaborat√łren, antisemitten og geniet C√©line, af mange kaldt forfatteren til det 20 √•rhundredes st√łrste roman, “Rejse til Nattens Ende” og beundret af bla. Samuel Beckett, Jean-Paul Sartre, Jean Genet, Jean-Marie Gustave Le Cl√©zio, Alain Robbe-Grillet, Roland Barthes, Charles Bukowski, Henry Miller, Jack Kerouac, Joseph Heller, Kurt Vonnegut, Jr., William S. Burroughs, Allen Ginsberg, Irvine Welsh og G√ľnter Grass. Kan man ikke rumme et geni og en forr√¶dder i samme person, og har Frankrig f√•et endda sv√¶rere ved at rumme ham med √•rene ? Mon C√©line ler af det hele, fra den himmel han ikke troede p√• ? Danmark reddede ham for guillotinen fra 1944-1951, det fik vi ingen tak for. Der lyser – ogs√• – en blidhed og en musik man m√• acceptere ud af hans ord og ansigt i de to korte videoklip nedenfor, som om alle de r√¶dsler han havde set i sit liv, trods alt har mildnet hans raseri lidt.

Vi bliver jo n√łdt til at se i √łjnene, at det var nogle af de st√łrste europ√¶iske forfattere, der var p√• den forkerte side, da nazisterne huserede i Europa: Knut Hamsun, Ezra Pound ‚Äď og Louis-Ferdinand C√©line, der boede i det r√łdkalkede hus ved Storeb√¶lt fra 1948 til 1951. [..] Danskerne har han ikke meget til overs for: ¬ĽSom de fidusmagere, de har v√¶ret i sekler, klarer de sig p√¶nt, kalder deres makreller for sardiner og deres roer for artiskokbunde!¬ę. Han har ogs√• bem√¶rket, at danskerne aldrig g√•r i krig: ¬Ľde skaffer forsyninger, det er alt ‚Ķ og til begge sider ‚Ķ hen mod slutningen tager de parti, for vinderen, og den er hjemme!¬ę
Ikke desto mindre skylder han nok danskerne sit liv. Efter fredslutningen forlangte Frankrig ham udleveret som kollaborat√łr, og i den f√łrste ophidsede tid efter krigen ville det have betydet en d√łdsdom. Danmark n√¶gtede at udlevere ham. Da han i 1951 f√•r amnesti, vender han tilbage til Frankrig og √•bner en l√¶gepraksis. Sine danske venner, ovenn√¶vnte Thorvald Mikkelsen og ikke mindst justitsminister Helga Pedersen, overfalder han, n√•r lejlighed gives. S√•dan var C√©line, f√łdt Destouches. Pragtfuldt uudholdelig. Claes Kastholm: Forfatterens farlige flugt til Danmark

Dr. Detouches: Interview de Louis Ferdinand Céline Р1961

M√™meÔĽŅ quandÔĽŅ il parle il √©crit

¬ĽBlide stunder¬ę

0 0 vote
Article Rating


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

21 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Vivi Andersen
Vivi Andersen
10 years ago

GOTEN At der findes f√• kvindelige genier skulle v√¶re √•rsagen til jeg ikke kan identificere mig med, begribe forr√¶ddere som C√©line ……. Tjae, hvordan finder jeg s√• ud af det ? Selvf√łlgelig skal hans, Fischers, Hamsuns osv. b√łger ikke v√¶k fra bibliotekshylderne. Men som mennesker er de n√¶vnte forr√¶ddere ubehagelige individer. Jeg mener man moralsk set befinder sig p√• bunden af det allerdybeste vand, a la Philipinergraven, n√•r man handler p√• fjendens vegne og agerer som forr√¶dder overfor ens eget land! Ang√•ende f√¶rgen der har f√•et navnet, Leonore Christine, s√• kan jeg da godt undre mig hvordan man er kommet… Read more »

Egtvedpigen
Egtvedpigen
10 years ago
Reply to  Vivi Andersen

Hvis der havde været nogen retfærdighed til, så havde man kaldt den færge Mogens Glistrup.

Casper | Borgerlig bums
Reply to  Vivi Andersen

Rent faktisk mener historikerne at Corfitz Ulfeldt ikke blot var en af historiens st√łrste landsforr√¶dere, men at de svenske krige delvis blev f√łrt for enorme pengebel√łb, som Ulfeldt havde frasvindlet den danske stat og l√•nte til svenskekongen! Vi ved hvordan det gik med Sveriges stormagtsforbrydelser, da de f√łrst havde vundet Sk√•ne og blev til Nordens f√łrende magt og milit√¶rdiktatur. Mange lidelser i hele √ėsters√łomr√•det kunne v√¶re undg√•et hvis svenskekongens hj√¶lpere, Corfitz og Leonora, var blevet stoppet i tide.

Skåning
Skåning
9 years ago
Reply to  Vivi Andersen

Jag måste bara få häva ur mig en digital spottloska vid nämnandet av det kräkets namn (Corfitz Ulfeldt alltså).

Gunnar Biering
9 years ago
Reply to  Sk√•ning

Man kunne kalde den nye f√¶rge “Svend Poulsen”. Det ville ogs√• v√¶re en smuk gestus overfor Sk√•nelandene – han var jo fra Halland, har jeg l√¶st et sted, at man mener.

Crass B√łrsting
Crass B√łrsting
10 years ago

Ville Celine √łnske sig den franske stats og dens kulturelle kommisariats “h√¶drende omtale” i 2011? Han ville skide dem i halsen, hvis han kunne komme til det. Dette var hans opgave som kunstner.

Hans antisemitisme skal ikke forsvares, og hvis han var blevet skudt i 1945, ville det have v√¶ret en forklarlig omkostning i krigens k√łlvand. Men hans v√¶rk st√•r post mortem som et monument, og s√•ledes vil han kunne skide autoriteterne i halsen, s√• l√¶nge der er b√łger og l√¶sere i denne verden.

Pajlabb
Pajlabb
10 years ago

Figurer som Hamsun og Celine er ikke vanskelige √• forst√•. I sin essens er de trassige barn. Gigantiske 14-√•ringer. De vil hverken det gamle eller det nye. Istedet fastholder de seg selv i sin egen tomhet. Det er deres geni. Deres virkelige forr√¶deri er ikke det timelige som kom istand under den andre verdenskrig, men det for√¶deri mot dem selv som de arbeidet p√• under hele sitt liv og tilslutt lyktes med – Det aldri √• bli voksen. Men s√• bekreftes den gamle devise om at det foreldrene blot dr√łmmer om – det g j √ł r barna. Hamsun og… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago

Det skal nok blive muntert: “Udl√¶ndingepolitikken er under pres fra EU” M√•ske kan det blive endda en farlig joker i den kommende valgkamp? Udl√¶ndingepolitikken er under pres fra EU EU. En ny sag har f√•et en af EU-domstolens generaladvokater til at l√¶gge op til et radikalt opg√łr [!!!!!] med den nuv√¶rende p√• mange m√•der uklare og utilfredsstillende retstilstand, der skyldes sammenst√łdet mellem EU-ret og national ret p√• udl√¶ndingepolitikkens omr√•de. [!!!!!] (arkivfoto) – Foto: Thomas Borberg EU-ret vil g√łre det n√łdvendigt at gennemf√łre betydelige [!!!!!] √¶ndringer i dansk udl√¶ndingepolitik. AF Peter L. Vesterdorf fakta Peter L. Vesterdorf er lic.jur. Der er… Read more »

Goten
10 years ago

@ Skåning

H√•ller helt med om det du skriver. Likv√§l √§r Hamsuns agerande m√§rkligt, p√• gr√§nsen till mystiskt. L√§ste … P√• igenvuxna stigar, Hamsuns sista bok, f√∂r inte s√• l√§nge sedan…hans lugna likgiltighet inf√∂r r√§tteg√•ngen √§r n√•got av det h√§ftigaste jag l√§st. Som om han befann sig i en annan v√§rld. Dock finns det sj√§lvklart anledning att klandra hononm, men inte h√§nga honom och f√∂rbjuda hans b√∂cker.

Goten
10 years ago

@ Vivi

Landsförädaren och geniet Bobby Fisher lärde mig spela schack, ska alla hans böcker bort från biblioteket? Det finns få kvinnliga genier, kanske därför du inte kan identifiera dig med problemet?

polinos
polinos
10 years ago

De fleste forr√¶dere er uinteressante. Deres motiver er som regel s√•re menneskelige: Trangen til konformitet, √łnsket om at rage til sig, karakterbrist; ikke meget at skrive hjem om. Men hvad driver en mand som C√©line, √©n af det 20. √•rhundredes st√łrste forfattere – ingen der har l√¶st “Rejse til nattens ende” – kan v√¶re i tvivl – til b√•de at v√¶re antisemit og nazimedl√łber? DET er interessant. Hvorfor f√łrte hans gennemf√łrte nihilisme ham over p√• nazisternes side; genkendte han nazismens nihilisme i sin egen, eller havde han alligevel p√• bunden af sin illusionsl√łse sj√¶l en illusion om √©t eller andet… Read more »

Skåning
Skåning
10 years ago

Personligen så tycker jag faktiskt inte att Knut Hamsun tillfogade sig land tillnärmelsevis sådan skada som vilken europeisk mainstream-politiker som helst de senaste 30 åren.

Skåning
Skåning
10 years ago
Reply to  steen

Jag vill egentligen inte f√∂rsvara Hamsun. Visst var det osmakligt att g√• ut i f√∂rsvar f√∂r den tyska ockupationsmakten, som verkligen f√∂rtryckte, m√∂rdade och torterade norrm√§n. Det ska tillst√•s att det kanske inte hade varit s√• pass mycket b√§ttre under brittisk ockupationsmakt (vilket det mycket v√§l kunde ha blivit) och det ska s√§gas att Hamsun mycket frimodigt f√∂rsvarade sina landsm√§n inf√∂r Hitler sj√§lv. Men jag kan knappast f√∂rsvara hans st√§llningstagande f√∂r det. Po√§ngen √§r mer att kriget tog slut och tyskarna l√§mnade landet. Det hade de f√∂rmodligen gjort √§ven om Tyskland hamnat i ett vapenstillest√•nd med de allierade. Norge var… Read more »

Vivi Andersen
Vivi Andersen
10 years ago

I andre sammenhænge og når det er andre folk der er på tapetet er vi ikke så begejstrede for folk der forråder deres land.

Men n√•r man er C√®line…..

Hvorfor g√łres denne undtagelse ?

PK
PK
10 years ago

Som Steen Gade ,SF , siger, at det er meget vigtigt, at de fremmede f√łler sig inkluderet.
Her er sandelig en muslim, som f√łler sig hjemme.

Goten
10 years ago

Tack för detta. Hakar på med en egen betraktelse av Céline och hans karaktär och författarskap.

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago

Mere “kulturberigelse” SUK Koranl√¶rer gift med 15-√•rig dansk pige http://www.b.dk/nationalt/koranlaerer-gift-med-15-aarig-dansk-pige Koranl√¶rer politianmeldt af K√łbenhavns Kommune efter √¶gteskab med 15-√•rig dansk pige. Af Eva Jung og Morten Frich 1. februar 2011, 05:30 Danske teenagepiger helt ned til 15 √•r gifter sig med muslimske m√¶nd. Det viser en ny sag fra K√łbenhavns Kommune, hvor en 15-√•rig pige i sommer giftede sig med en mand midt i tyverne i en moske p√• Vibevej 16 [!!!] i K√łbenhavns Nordvestkvarter. Manden fungerede som koranl√¶rer ved moskeen, og vielsen skete uden samtykke fra pigens for√¶ldre og kun f√• m√•neder efter pigen stiftede bekendtskab med islam. K√łbenhavns… Read more »

trackback

[…] Jod√•. Celine √§r¬†en riktigt¬†ot√§ck¬†j√§vel, visst¬†√§r¬†han det, men¬†han √§r¬†en ov√§rdelig¬†spegel¬†av det onda¬†1900-talet¬†och en MEGAFON¬†√•t¬†allt¬†som¬†aldrig¬†fick¬†s√§gas¬†h√∂gt. Ref: Fransk¬†historierevision Snaphanen […]