28
aug
Seneste opdatering: 19/7-14 kl. 1246
6 kommentarer - Tryk for at kommentere!

»I forhold til«

Min hjerne er blevet et stykke sikkerhedssoftware, jeg hĂžrer talestrĂžm fra radio som baggrundsstĂžj, men hvergang nogen siger “i forhold til”, slĂ„r min shit-software til med et hyl, og jeg fĂ„r et mikro-nervesammenbrud og vĂ„gner. PrĂžv at lĂŠgge mĂŠrke til det. Man kan sige sĂ„ meget andet: “Sammenlignet med,” “I den forbindelse,” “NĂ„r man tĂŠnker pĂ„” og sĂ„ videre, men i Ăžjeblikket koger alle disse nuancer ned til den ene udtryk “i forhold til,” og de siger det alle sammen hele tiden. SĂ„ hold dog op! Jeg fĂ„r i forvejen tinnitus af at folk siger “omkring” i stedet for “om”, “kreativ” i stedet for “skabende,” “kontekst” i stedet for “sammenhĂŠng,” “mĂ„lsĂŠtning” i stedet for “mĂ„l,” “italesĂŠtte” for “sige”,”byde ind pĂ„”, “spĂžrge ind til,” “omkring”  for “om” og fortsĂŠt selv.

Det er den forhenvĂŠrende kulturkanal P 1, der er mest leveringsdygtig i abesprog, og jeg bilder mig ind det meste kommer fra Folketinget og universiteterne, hvor der Ă„benbart er flest der har brug – ups !, “behov” for – at puste sig op. Jeg har dĂžbt det botox-sprog. Jeg ville have lavet en kilometerlang liste over udstryk der giver mig knopper, men det glemmer jeg hele tiden. Bedst er det mĂ„ske ikke at hĂžre radio, man kan dog endnu slĂ„ over pĂ„ klassisk, hvis der ikke lige er Heises hej-pĂ„-dig Highlights, der ogsĂ„ gĂžr mig slĂžj. Jeg mĂ„tte bare lige italesĂŠtte det i forhold til mit velbefindende, og i Ăžvrigt har vi alle uret i forhold til Gud,” som Kierkegaard sĂ„ rigtigt sagde.

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

6 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] alle modeudtryk som folk uden sprogĂžre kritiklĂžst bruger. Den grasserende dille i Ăžjeblikket er “i forhold til.”  Politikerne fĂžrer an, de har af en eller anden grund det uden sammenligning mest bevidstlĂžse […]

trackback

[…] og udtryk til svarende til stjernernes lastbilkaravaner. Lige i Ăžjeblikket siger alle abekattene “i forhold til”. De siger det op til tre gange pĂ„ en enkelt sĂŠtning. PrĂžv at lĂŠg mĂŠrke til det, og du bliver […]

Bjovulf
Bjovulf
9 years ago

vĂŠkste (BWADR!), “dromme”, “stromme” & “gron” istf. “drĂžmme”, “strĂžmme” & grĂžn 😀 “komitte” ( ~ to comit ), gennemSIGtighed istf. GENnem-sigtighed (STØN!) – tilsv. med “ef-ter-RET-nings-tjeneste” istf. “EFter-retnings-tjeneste” ( det har nemlig ikke noget med “en retning” at gĂžre, men derimod med “efterretning” = oplysning / information, men det ved selv mange af de ansatte i tjenesten Ăžjensynlligt ikke 😉 ), “na-Tio-nal” istf. “NA-tio-nal” (GRRRR !!!) Hvor F. kommer den der irriterende “moderne” trykfor-DE-Ling egentlig fra? Afsmitning fra engelsk pĂ„ storbytosserne – isĂŠr de radigale af slagsen – , der tror det lyder rigtigt smart eller som bare ikke er… Read more »

Kirsten
Kirsten
9 years ago

Jeg kan ikke udstĂ„ ordet “Dialog”, der muligvis kom pĂ„ mode efter ratificeringen af “Den europĂŠisk-arabiske Dialog”, 1973-1978.
Ordet udtrykker falskhed, hvor – som i nĂŠvnte traktat – den ene part tager fĂžringen og styrer den anden part. Brug af ordet, di… er tillige blevet det rene krukkeri.
“Lad os tage en samtale”, “Vi talte sammen om sagen”. Gid sĂ„danne udtryk mĂ„ vende tilbage.

Kirsten

Poul Berg
Poul Berg
9 years ago

Hej, hva hedder det Snaphanen. Jeg kan rigtig godt hva hedder det forstĂ„, at du hva hedder det tager denne sag op, for vi skal hva hedder det ikke findes os i den slags hva hedder det sprog. Jeg er blevet hva hedder det smittet, for der findes ikke en eneste hva hedder det journalist, der ikke ved, hvad det hedder. Ganske vist tĂŠnker de hva hedder det hurtigt, for det rigtige ord dukker op i hva hedder det samme sekund, som de var fĂŠrdig med at stille hva hedder det spĂžrgsmĂ„let. NĂ„r en elektriker stĂ„r og skal bruge sin… Read more »

Lotte
Lotte
9 years ago

Team – teamsamarbejde, kompetenceudvikling, realkompetence(vurdering), innovations-parat, procesorienteret, portefĂžlgepleje, helhedsforstĂ„else og driftssikring, jeg har kendskab til en (undervisnings)bog, der formentlig vil slĂ„ dig ihjel… 😉