23
mar
Seneste opdatering: 3/5-14 kl. 0037
11 kommentarer - Tryk for at kommentere!

¬ĽAisha¬ę og Outlandish’ ideologiske plank Genpostering fra 2009. Men se, denne gang blev den oversat til hollandsk. Gentag, gentag, som min veninde gymnasiel√¶reren siger – og Kierkegaard.Og nu p√• Amsterdam Post.

Khaled var frihedens store stemme i 1980‚Äôernes Algeriet, hvor folkemusikken ra√Į trodsede diktaturets m√łrkem√¶nd. Han var stjerne i sit franske eksil, men hans sange om drukture og utroskab var blevet noteret af hjemlandets fundamentalistiske m√łrkem√¶nd, og Khaled figurerede h√łjt p√• deres d√łdslister.¬†Kongen af Rai, A√Įcha’s far spiller i Vega¬†d. 8 oktober.

“Aisha” som lidenskabelig k√¶rlighedssang: Som man kan se ved at sammenligne denne originalversion (1996), der musikalsk er lys√•r bedre end Outlandish’ kopiversion, s√• er det to helt forskellige kvinder, de besynger. Cheb Khaleds dr√łmmesyn er en fri, ikke for fastholdere, kortsk√łrtet, utilsl√łret kvinde med neglelak og tyk l√¶bestift, der forsvinder fra ham og teaterscenen op i luften som en arabisk Columbine. Aben man ser i flere glimt, er ogs√• lige ud af Commedia dell’Arte, der ikke var kendt for sin snerpethed inden kirken udrensede uartighederne. Det kunstgreb klarer Outlandish 400 √•r senere p√• 4 minutter. “Halal-versionen” eller kunstnerisk forr√¶deri og snylteri kan man alt efter behag kalde deres islamiserede, klorblegede udgave. Deres video hylder den t√¶mmede, indhyllede kvinde Aisha, den usikre, pseudomaskuline mands magt over kvinden. De der l√¶ser fransk, kan se at ogs√• Outlandish¬ī tekst er en n√¶sten hel-amputeret, primitiviseret version af originalen.

Det giver alt i alt god mening, at Outlandish anvender islamistiske referencer og optr√•dte p√• “Islamofobi-konferencen” i 2006 sammen med 1200 andre k√łnsadskilte m√łrke-m√¶nd og kvinder, der samlede sig for at afpresse Danmark, netop de typer, der nu f√łrer sig frem som frisindets og tolerancens fortalere. Netop de bornerte ¬†typer Khaled m√•tte flygte fra i 1986. Khaled er det moderne Mellem√łsten, der i dag m√• gispe efter vejret ogs√• i Europa. Han er kvindernes l√¶ngsel.¬†Der er andre sange p√• nettet, for eksempel Didi. H√łr den flot producerede lyd med hovedtelefoner. (En anden algierer der er truet ud af landet, er Souad Massi, der synger en blanding af country og fado med orientalsk pr√¶g, for eksempel her i Moudja.)

0 0 votes
Article Rating


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

11 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
J√łrgen Duus
J√łrgen Duus
9 years ago

I Jean-Jacques Goldmans franske tekst siger Aicha: Des barreaux sont des barreaux, meme en or. Je veux les memes droits que toi Et du respect pour chaque jour. Eller p√• dansk: Tremmer er tremmer, selv [n√•r de er] af guld Jeg vil [have] de samme rettigheder som dig Og [din] respekt hver dag Det er ikke helt det t√¶kkelige, ydmyge og rettroende glansbillede, Outlandish synger om. Hos dem er vi tilbage ved Indre Mission p√• Vilhelm Becks tid. Men i de pludrende klasser synes de, det er √•h s√• progressivt. Hvorn√•r mon de opdager, det i virkeligheden er den sorteste… Read more »

Scarlet P
Scarlet P
9 years ago

Khaleds sang om Wahrane (=Oran), hans hjemby i Algeriet, som han m√•tte forlade pga. islamister: http://www.youtube.com/watch?v=8SFlYuVmeXU Jeg fandt p√• et internetforum (http://www.allthelyrics.com/forum/arabic-lyrics-translation/72657-cheb-khaled-rouhy-ya-wahrane.html) en overs√¶ttelse: In the city of Oran, a lot of gangs grew and a lot of arrivists.. one is from here the other is from there They look for trouble with the police And if the night comes, in ur place i would be afraid to walk alone in the streets Even El Hemri (a neighborhood in Oran) became like Chicago Night and day, it’s fighting, it’s war They look for trouble with the police And if the… Read more »

TG
TG
9 years ago

Mange tak for bloggen. Har ofte h√łrt Aisha, siden du postede den f√łrste gang. Fra at hade sangen, begyndte jeg at elske den. Outlandish har jo n√¶rmest beg√•et voldt√¶gt. Chep Khaled er s√• cool med den √łmme √łrenring. Og pigen er s√• smuk – ved du, hvad hun hedder? Jeg har ikke kunnet finde navnet.

Victor
Victor
9 years ago

N√•r nu I gang med musikken, s√• har norsk-pakistanske Deeyah f√•et en ny hjemmeside…

Hende er der krummer i – det er interessant at se, hvordan hun er g√•et fra bare at v√¶re vred p√• de sk√¶ggede til, nu, at pr√łve et langt tr√¶k.

http://fuuse-mousiqi.com/

Robin Shadowes
Robin Shadowes
9 years ago

Hur pass popul√§ra √§r Outlandish bland vanliga danskar? Eller tillh√∂r deras fan-base mest “danskar”? Anledning till att jag undrar √§r att jag sedan snart 3 √•r √∂vergivit SR till f√∂rm√•n f√∂r DR ist√§llet. Dels p√• grund av deras politiska korrekthet och meningsl√∂sa pladder men √§ven f√∂r att musiken dom spelar driver mig till galenskap. Men s√• h√∂rde jag att dom s√•lde ut sitt legendariska arkiv f√∂r n√•gra m√•nader sedan. Vilket dom egentligen inte borde ha till√•telse till eftersom det tillh√∂r folket. Men nu g√∂r ju v√•ra eliter som dom vill √§nd√• och nu f√•r dom v√§l h√•lla till godo med… Read more »

Progressiv Idiot
Progressiv Idiot
9 years ago

Hvis denne ligsk√¶nding er forbundet med Min post , s√• undrer det, at man forholder sig til accidens og ikke essens, is√¶r n√•r nu Snaphanen gentagende gange beklager, at ‘eksperter’ er anti-essentialistiske. Seneste eksempel er kritikken af p√•standen om, at f√¶llestr√¶kket ved Mo’s er, at “de er alene”. Derfor undrer det, at man ikke er opm√¶rksom p√• min pointe om etik, men i stedet v√¶lger, at kreere en pseudokommentar om pseudomaskulinitet. S√•ledes kan man dog ogs√• forts√¶tte sin dolkest√łdsmyte om de slemme, slemme ‘politikere’, der lokkede den uskyldige befolkning i ford√¶rv, thi de var i god tro. Eller, man kan… Read more »

Progressiv Idiot
Progressiv Idiot
9 years ago

Hvis denne ligsk√¶nding er forbundet med Min post , s√• undrer det, at man forholder sig til accidens og ikke essens, is√¶r n√•r nu Snaphanen gentagende gange beklager, at ‘eksperter’ er anti-essentialistiske. Seneste eksempel er kritikken af p√•standen om, at f√¶llestr√¶kket ved Mo’s er, at “de er alene”. Derfor undrer det, at man ikke er opm√¶rksom p√• min pointe om etik, men i stedet v√¶lger, at kreere en pseudokommentar om pseudomaskulinitet. S√•ledes kan man dog ogs√• forts√¶tte sin dolkest√łdsmyte om de slemme, slemme ‘politikere’, der lokkede den uskyldige befolkning i ford√¶rv, thi de var i god tro. Eller, man kan… Read more »

mb
mb
9 years ago

Algeriet havde ogs√• Cheikha Rimitti (f 1923), der bl.a. havde et hit i 1954 hvor hun opfordrede kvinderne til at miste deres dyd, og gjorde grin med de ‘klerikale’. Ogs√• hun flyttede til Frankrig og indspillede i 90’erne bl.a. med Robert Fripp, Flea, Walt Fowler og en guitarist fra Dead Kennedys.

JensF
JensF
9 years ago

En bekendt af mig interviewede engang Outlandish og betegnede dem efterf√łlgende som “arrogante r√łvhuller”. I√łvrigt er det besynderlig med det ene af medlemmerne, der er fra Centralamerika og dermed m√• formodes at v√¶re katolik, hvordan kan han dog holde ud at hylde en anden religion i tide og utide? Budskabet i den originale tekst (skrevet af j√łdiske J.-J. Goldman) er rigtignok diametralt modsat Outlandish’ “gendigtning”. I deres video er der ogs√• nogle besynderligheder: Hvorfor h√¶nger der et kors p√• v√¶ggen hos den t√łrkl√¶dekl√¶dte Aisha? Og hvor realistisk er det lige, da en meget dansk udseende ung mand maser frem foran… Read more »