10
apr
Seneste opdatering: 13/4-12 kl. 1850
7 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Filmen kommer ikke her fordi jeg vil diskutere dødsstraf for ekstraordinære forbrydelser, – Breivik ville være det oplagte eksempel, hvis nogen ville, men det vil nogen ikke, – for det er ikke sĂĄdanne forbrydere, den handler om. Disse ofre og forbrydere er dagligdagens smĂĄ mennesker, som skæbnen har spillet terninger med, og de har allesammen tabt.

Den kommer fordi Herzog er en stor kunstner, der stiller spørgsmĂĄl og vil trænge ind i et voldsomt emne, der er større end nogen af dets aktører. Herzog er ikke film-aktivist eller debattør. Han har ikke en sag, han skal have langet over disken, han sigter et helt andet sted hen og han ender med lige sĂĄ mange nænsomme og direkte spørgsmĂĄl til en virkeligheden, som da han begyndte. Men hvert eneste af hans spørgsmĂĄl er stillet med en kunstners absolutte gehør, og han finder glimt af poesi i de medvirkende jo dybere han trænger ned, netop som man tror, man ligger ned og ikke kan rejse sig igen. Et klinisk blik, men mere end undersøgende – ĂĄbent og forstĂĄende. Filmen kredser ligesom Truman Capotes “In Cold Blood” om Ă©n enkelt mordsag fra Texas. “In Cold Blood” ĂĄd Capote op, hvad Herzog tog med, ved jeg ikke.

Herzog taler om de store ting i et dagligsprog renset for klicheer, og han kalder sine medvirkende til live med sit sprog, selv den unge Michael James Perry, der skal henrettes mandagen efter. Det er en oplevelse, det er reportage som ingen journalist laver det, for de ejer hverken Herzogs sprog ellers hans enestĂĄende tilgang. Werner Herzog: Into the Abyss, – A Tale of Death, A Tale of Life, 2011.(Werner Herzog: fearless odysseys into the abyss, Werner Herzog: Ned i afgrunden. Filmen havde biografpremiere i Danmark den 4 april 2012.)

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

7 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
SkĂĄning
SkĂĄning
9 years ago

Werner Herzog… Trodde inte han gjorde film längre. Fast jag tycker att det jag har sett, förutom Aguirre, the Wrath of God, inte har varit nĂĄgot att hänga i julgranen precis. Nu är ju detta en dokumentär, sĂĄ den kanske kan vara värd nästan tvĂĄ timmar.

SkĂĄning
SkĂĄning
9 years ago
Reply to  steen

He he… Jo, det blir nog en titt som gonatt ikväll. 🙂

Marie
Marie
9 years ago

Til eftertanke om bl.a. cirkus. ”Berit Reiss-Andersen er styreleder i Den Norske Advokatforening. – Det er en fare som enkelte har vært inne pĂĄ at dette kan bli et sirkus fordi det er noen spesielle personligheter pĂĄ listen. Likevel synes jeg mange har vært veldig raske til ĂĄ felle en dom over Lippestads vitneliste, sier Reiss-Andersen.” ”Dette er vitnelisten til Breivik: * Bjarne Dahl, politiker som er ekskludert fra Fremskrittspariet med en fortid fra Hvit Valgallianse og Fredrelandspartiet. * Mattias Gardell, svensk professor i sammenlignende regilionsvitenskap ved Uppsala universitet. * Thomas Hylland Eriksen, norsk professor, sosialantropolog, forfatter og samfunnsdebattant. *… Read more »

Marie
Marie
9 years ago
Reply to  steen

Det undrer ikke mig, at sagen er sĂĄ ĂĄbenlyst politisk lagt til rette, det har jeg hele tiden ventet, men den bliver meget svær at styre tror jeg. Her ville jeg gerne have citeret de første linjer fra den store biografi af Knut Hamsun, der udkom for nogle ĂĄr siden, og som fortæller noget om norsk folkesind, men jeg kan ikke huske dem helt. Dette var politisk redaktør Harald Stanghelles dag, som han i lang tid har arbejdet for at virkeliggøre. Han sladrede og intrigerede, synes jeg, da den første psykiatriske rapport udkom og ikke var ham tilpas. Men i… Read more »

Marie
Marie
9 years ago

EKSKURS ”I en pressemelding litt over klokken 12 stĂĄr det at de sakkyndige konkluderer med at Behring Breivik ikke var psykotisk da han begikk ugjerningene. Det kommer ogsĂĄ fram at psykiaterne mener at han ikke har en alvorlig psykisk lidelse, og at han heller ikke er lettere psykisk utviklingshemmet. Dette er punktene i konklusjonen: 1. Observanden var ikke psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad pĂĄ tiden for de pĂĄklagede handlinger. 2. Observanden har ikke alvorlig psykisk lidelse med betydelig svekket evne til realistisk vurdering av sitt forhold til omverdenene, og han handlet ikke under en sterk bevissthetsforstyrrelse pĂĄ… Read more »