25
apr
Seneste opdatering: 25/4-12 kl. 1050
1 kommentar - Tryk for at kommentere!

Af Thomas Nydahl

Ännu ett utdrag ur boken under arbete, och liksom i tidigare utdrag handlar det om Gina Khan och hennes tankar om situationen i Birmingham:

Gina Khans mest uppmĂ€rksamma text Ă€r Reading Ayaan Hirsi Ali in Birmingham som publicerades i nĂ€ttidskriften Democratiya, nummer 16, sommaren 2009. OcksĂ„ i den tar hon som utgĂ„ngspunkt sin dubbla identitet – som muslimsk kvinna och som brittisk medborgare, ”som Ă€lskar sitt land och stĂ„r bakom vĂ„ra soldater som förlorar sina lemmar och liv nĂ€r de slĂ„ss mot jihadister och islamister”. Det Ă€r en mycket stark formulering som inte lĂ€mnar nĂ„got Ă„t tvivlet för lĂ€saren. Hon berĂ€ttar att hon vuxit upp i en miljö med ”bögar, ateister, kristna, sikher, hiduer och buddister”. Hon fick aldrig lĂ€ra sig att hata eller se ner pĂ„ andra mĂ€nniskors religion eller kultur. Just dĂ€rför kom hon att sĂ„ beundra Ayyan Hirsi Ali, den somaliska muslimska kvinna som i högre grad Ă€n nĂ„gon annan blivit en levande symbol för kampen mot islamismen inifrĂ„n den egna miljön.

Khan menar att Ali i sina böcker formulerar just de sanningar som de flesta muslimer undertrycker. Hon kĂ€nner ocksĂ„ sĂ„ starkt igen sig sjĂ€lv i Alis böcker, dĂ€rför att ocksĂ„ hon tvingades till ett Ă€ktenskap hon inte ville ha. Khan berĂ€ttar om sin uppvĂ€xt i ett brittiskt omrĂ„de dĂ€r det bodde greker, kineser, jamaicanare och indier som alla respekterade varandra. Hennes förĂ€ldrar hade butiker, sĂ„ de var i högsta grad integrerade. Men nu, sĂ€ger Khan, ”nu har de flesta vita flyttat ut och omrĂ„det har fallit sönder. Det har islamiserats.

MoskĂ©er, mini-moskĂ©er och madrasas (koranskolor) vĂ€xer fram i snart sagt varje gathörn, men ingenting finns för de unga. Drogerna och brottsligheten har gjort omrĂ„det otryggt för unga flickor. Jag har sett bĂ„de anti-vĂ€stliga och antisemitiska affischer och flygblad i butiker som drivs av skĂ€ggiga muslimer. Jag sĂ„g hur islamisterna mobiliserade det muslimska samhĂ€llet rakt framför ögonen pĂ„ mig. Före 11 september kunde jag inte sĂ€tta ord pĂ„ det, men jag kĂ€nde att nĂ„got inte stod rĂ€tt till, men att det gjordes i islams namn.”

”Jag lĂ€mnade omrĂ„det dĂ€rför att jag som ensamstĂ„ende mamma inte kunde uppfostra mina barn i ett samhĂ€lle dĂ€r imamerna och moskĂ©erna inte gjorde ett dugg för att tjĂ€na samhĂ€llet eller för att lĂ€ra ut en pluralistisk islam. Till och med skolorna tillĂ€t smĂ„skolans flickor att bĂ€ra slöja, och det har inte det minsta med religionen att göra.”

”Ingen annan religion eller folkgrupp stĂ€ller de krav som muslimer gör i de lokala omrĂ„dena, och jag har bevittnat friktionen det orsakar gentemot de vita jag arbetat tillsammans med, nĂ„gra av dem som var mina vĂ€nner och inte hade den minsta anstrykning av rasism i sig.”

Ghan menar att denna radikala förĂ€ndring kan lastas en sĂ€rskild muslims inriktning, densamma som vi sett styra sĂ„ mycket av utvecklingen i arabvĂ€rlden de senaste Ă„ren, dĂ„ en ”arabisk vĂ„r” snabbt blivit en höst eller vinter med nya, hĂ„rda regimer.

”Wahhabismen och salafismen har fĂ„tt stĂ„ oemotsagd alltför lĂ€nge i England. Det finns ett vĂ€xande inflytande frĂ„n Mawdudi, den teoretiska gurun för den inflytelserika pakistanska islamistorganisationen Jaamat-e-islam. MĂ„nga brittiska muslimer följer dem, och mest anmĂ€rkningsvĂ€rt Ă€r att det gör ocksĂ„ Muslim Council of Britain. Inflytandet frĂ„n Muslimska brödraskapet blir allt större, och Hizb ut-Tahrir fortsĂ€tter att frĂ€mja extremistiska lĂ€ror pĂ„ universiteten. De har olika namn och etiketter men de stĂ„r för samma ideologi; att muslimer ska Ă„tervĂ€nda till ”den sanna islam”, att kalifatet mĂ„ste Ă„terupprĂ€ttas, att var och en som inte Ă€r muslim Ă€r en kuffar. De muslimska församlingarna i Birmingham har i Ă„rtionden indoktrinerats av denna reaktionĂ€ra form av islam. Min egen far indoktrinerades pĂ„ gamla dagar och de övertygade honom att skĂ€nka sina pengar för att bygga en madrasa i Pakistan.”

PÄ tisdagen meddelades det att polisen gripit fem mÀn i Luton, misstÀnkta för förberedelse till terrorbrott. De fem har sin bakgrund i Bangladesh.

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

1 Comment
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
bowlaren
9 years ago

England Àr inte England lÀngre, en tÄr trillar ner pÄ min kind.