7
jun
Seneste opdatering: 7/6-12 kl. 1807
7 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Af Thomas Nydahl

I den hÀr boken av Theodore Dalrymple finns det en essÀ som heter Multiculturalism starts losing its lustre. I den argumenterar han emot den statligt pÄbjudna ideologin multikultur och visar pÄ falskheten i dess skimrande och av godhet mÀttade resonemang:

“For the salad to be delicious, no ingredient should predominate and impose its flavour on the others. Even as culinary metaphor, this view is wrong: every cook knows that not every ingredient blends with every other. But the spread and influence of an idea is by no means necessaraly proportional to its intrinsic worth, including (perhaps especially) among those who gain their living playing with ideas, the intelligentia.”

Dalrymples argument har förstÄs inte det minsta med hudfÀrg att göra. I vÄrt nya Europa, dÀr multikulturen Àr högsta pÄbjudna ideologi, mÄste vi konfrontera den sortens missförstÄnd. Dalrymple skriver klargörande i Àmnet:

“Britishness has been a cultural, not a racial or biological, concept with the tradition of tolerance, compromise, civility, gentlemanly reserve, respect for privacy, individuality (evident as far back as ChaucerÂŽs time), a ready acceptance of and even affection for eccentricity, a belief in the rule of law, a profound sense of irony and a desire for fair play: in short, the common decensy that Orwell wrote of so eloquently.”

Antag att ett lands minoritetsbefolkning, jag tÀnker sÀrskilt pÄ den muslimska förstÄs, antog dessa kulturens och civilisationens kÀnnetecken. Skulle det dÄ vara ett problem att samleva med mÀnniskor frÄn muslimska kulturer? Alls inte. LÄt oss bara ta tvÄ minoriteter som lever i Sverige: den judiska och den kinesiska. StÀller nÄgra av dessa minoriteter krav pÄ sÀrbehandling med avseende pÄ vardagsliv och beteendemönster? Jag kan inte se det. TvÀrtom talar vi hÀr om tvÄ synnerligen vÀlintegrerade folkgrupper. Den judiska har förstÄs haft lÄng tid pÄ sig. Men ocksÄ den kinesiska, oavsett om den kommer frÄn Vietnam eller andra platser, Àr en grupp som med eget, hÄrt arbete blivit en del av det svenska samhÀllet. Men somaliska och afghanska unga mÀn? Irakiska och andra muslimska kulturgrupper? (Dalrymples resonemang utgÄr ifrÄn den största muslimska minoriteten i Storbritannien, den pakistanska). Jag Àr inte alls sÀker pÄ att de i Sverige, eller i det brittiska landskapet, skulle godta att följa vÄr grundlag (dÀrför att sharia i allt högre grad blivit en sÀrartspolitik som tillÀmpas bÄde av imamer och i civilsamhÀllet, inte minst i Storbritannien Àr detta ett faktum), inte heller att de skulle acceptera vÄrt sÀtt att hantera konflikter, sÄvÀl pÄ mikronivÄ i familjen som i makronivÄ i samhÀllet som helhet.

En kultur tar mycket lÄng tid att skapa och forma, men den kan förstöras snabbt.

(Foto: Jeg kan godt lide dette, sÄ man mÄ leve med at teleoptikken den dag var af mindre end perfekt kvalitet. Den er kasseret.)

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

7 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Bergfast
Bergfast
8 years ago

Korrigering, (förtydligande): “Utan relation till ”den inre vĂ€rlden”, och i relation till ”Den som Är”, som INTE förĂ€ndrar sig, sĂ„ förlorar mĂ€nniskan ”nĂ€rheten” till sitt jags existentiella kĂ€lla”, och dĂ€rmed ocksĂ„ nĂ€rheten till ”sitt sjĂ€lv”, och i förlĂ€ngningen nĂ€rheten ocksĂ„ till andra mĂ€nniskors ”sjĂ€lv”. MĂ€nniskan, om hon förnekar vilken ”varelse” hon Ă€r, blir i förlĂ€ngningen frĂ€mmande bĂ„de för sitt egna sjĂ€lv, för sitt eget jag, och ocksĂ„ för andras jag, om hon undlĂ„ter att kultivera och bekrĂ€fta verkligheten och sanningen om sig sjĂ€lv.” “Kultiveringen av relationen till ”Gud”, vars Namn Ă€r: ”Den som skall bevisa sig vara Den som Är”,… Read more »

Bergfast
Bergfast
8 years ago

AngĂ„ende :

“Britishness has been a cultural, not a racial or biological, concept”
. Även om de faktiska olika folken som finns, som har olika etniska sĂ€rskiljande kĂ€nnetecken som de alla sjĂ€lva kan se och identifiera sig sjĂ€lva med, sĂ„vĂ€l som identifieras av andra genom, inte pĂ„talas som ideologi, eller som koncept, eller ens som nĂ„gonting betydelsefullt i sig, sĂ„ Ă€r det ett faktum att mĂ€nniskor I sina vardagliga liv pĂ„verkas och prĂ€glas i sina identitetsuppfattningar och sjĂ€lvbilder OCKSÅ av hudfĂ€rg och andra “synliga och mĂ€tbara” specifika etniska skillnader och kĂ€nnetecken. För de flesta tillhör och ingĂ„r dessa fysiska s.k. etniska specifikheter,… Read more »

Frank P
Frank P
8 years ago

http://www.dn.se/sthlm/nyaste-svenskarna-valkomnades

“Sedan nationaldagen förra Ă„ret har 29.920 personer fĂ„tt medborgarskap i Sverige.” Er det ikke overraskende lidt? Mente de skulle nĂ„ de 10 mio. inden 2020.

JensH
JensH
8 years ago

Seneste nyt fra Absurdistan:

“SĂ€msta siffrorna för polisen pĂ„ 8 Ă„r. Ministern: De hĂ€r siffrorna Ă€r skrĂ€p”

Andelen brott som klaras upp Àr den lÀgsta pÄ Ätta Är, visar Rikspolisstyrelsens siffror. Under januari-mars
var andelen fall dĂ€r en person kunnat bindas till brott endast 17 procent.”:

http://svt.se/svttext/web/pages/115.html

“De hĂ€r siffrorna Ă€r skrĂ€p och det mĂ„ste naturligtvis bli bĂ€ttre, sĂ€ger justitieminister Beatrice Ask (M) med
anledning av att andelen brott som klaras upp Ă€r den lĂ€gsta pĂ„ Ă„tta Ă„r.”:

http://svt.se/svttext/web/pages/116.html

Crass BĂžrsting
Crass BĂžrsting
8 years ago

Good old Dalrymple. Read him!