22
jun
Seneste opdatering: 23/6-12 kl. 1455
2 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Jeg havde ikke hørt orkesterversionen af denne af Beethovens sidste ‘gale’ strygekvartetter fra 1825-27, Beethoven på vej ind i skyggernes dal – trodsig og radikal. Men indspilningen er en ‘øreåbner’ der hjælper én til at høre i hvor høj grad den stokdøve Beethoven kort tid før sin død befandt sig musikalsk helt bogstaveligt 100 år ude i fremtiden. Der er ikke noget der lyder tilnærmelsesvist sådan før Schönbergs ungdomsværk Verklärte Nacht i 1899 (som også findes orkestreret, bedst af Jasha Horenstein, Verklaerte Nacht op.4, SWDR.) og Mahlers symfonier fra samme tid og senere. Det kommer først i det 20 århundrede. Prøv at lytte, alle der kun kender originalversionen. Afsøg landskabet: Hvilken komponist i dag befinder sig i år 2112, for så vidt vi kan ane hvordan den tid lyder?

This recording seems to invite a lot of scoffing from purists. I’m a purist too, so why am I not scoffing? What’s wrong with trying something different for once, it’s not like the full string orchestra treatment is ever going to replace the real deal string quartet ensemble for which it was originally written. Bernstein himself said that this was his favorite of all his recordings. Since he recorded such a great deal, it’s a remarkable statement by a conductor of his caliber. He dedicated this record to the memory of his wife……Sometimes I’ll play this to people who would not normally engage with a string quartet but are easily won over by a string orchestra. Think Samuel Barber’s Adagio for Strings (1936) but much longer, varied and profound. Sound from the other side of the Universe, December 19, 2005

Tre tibetanere på Højbro Plads

af Henrik W.Jensen

Den gamle børnesang “Tre små kinesere på Højbro Plads” har fået ny aktualitet – nu med tibetanere.Fredag den 15.juni var der indkaldt til protestdemonstration på Højbro Plads i anledning af festbanketten for den kinesiske diktator Hu.

Den skulle ganske vist finde sted på Christiansborg, men herboende tibetanerne og deres danske støtter havde allernådigst fået lov til at stille sig op i en afstand af ca.150 meter fra den port, hvor bilkortegerne ville ankomme.

Til stede var desuden ca. 25 Falun Gong-udøvere, der sad på Absalonstatuens sokkel og mediterede i protest mod det kommunistiske regimes forfølgelser. På pladsen bag statuen stod jeg sammen med ca. 70 tibetanere og danskere og hørte på taler, sang og musik vendt mod den kinesiske undertrykkelse af Tibet.

Da så tidspunktet for diktator Hu’s ankomst nærmede sig, trak vi hen foran Absalon, foldede bannere og faner ud og råbte slagord i håbet om, at Kinas selvbestaltede magtelite kunne høre og se os og blive mindet om, at der findes et tibetansk folk.
En enkelt hollændervogn med nogle få betjente havde under hele forløbet holdt ved Gammel Strand, i øvrigt uden at der på noget tidspunkt havde været anledning til at gribe ind.

Men nu tilbage til børnesangen:

“Tre tibetanere på Højbro Plads sad og spillede på kontrabas. Så kom en betjent…”

Og det var netop hvad der skete, kort før limousinerne med de kinesiske gæster ankom til Christiansborg: En ældre gråhåret betjent (sandsynligvis indsatslederen) skridtede fronten af og meget kort efter rullede fire til fem hollændervogne op få meter foran demonstranterne, så tæt på at de spærrede deres udsyn til Christianborg. Og hvad vigtigere var: Spærrede de kinesiske lederes udsyn til de tibetanske flag!

Aktionen var stærkt provokerende og vakte naturligvis stor harme blandt især tibetanerne. Dagen efter blev den undskyldt med, at politiet havde anset demonstranterne for at udgøre en trussel mod sikkerheden omkring Christiansborg. Og her er så kendsgerningerne om denne “trussel”, som jeg oplevede den på nærmeste hold:

Halvdelen af demonstranterne var kvinder og flere af dem havde børn med. En fjerdedel sad under hele forløbet og mediterede. Ingen var bevæbnede med sten eller stokke, der var absolut ingen autonome bølletyper iblandt og ingen var maskerede bortset fra en kvinde og en mand, der en halv time tidligere havde performet som Helle Thorning i øm omfavnelse med diktatoren Hu.

På grund af kanalen går den eneste direkte vej fra Absalon til Christiansborg over højbroen. Hvis demonstranterne havde villet angribe Hu’s kortege eller porten til Christiansborg, måtte de nødvendigvis forcere denne bro. Og hvis politiet virkelig havde frygtet noget sådan, kunne de have blokeret broen med en enkelt eller to hollændervogne og nogle få mand. Så hvorfor gjorde de ikke det?

Fordi politiaktionen handlede om at skåne den højstærede diktator for at se et tibetansk flag!

Det danske politis optræden på Højbro Plads var som bestilt af det kinesiske sikkerhedspoliti og føjer sig til de mange andre pinlige episoder under Hu’s besøg: Journalisten som blev anholdt og tilbageholdt i fem timer for at sætte små plakater op, kvinden der blev sigtet for narkobesiddelse og kropsvisiteret fordi hun viftede med det tibetanske flag ved Langelinje, en anden kvinde der fik sit tibetanske flag beslaglagt ved Christianborg, fordi “det er ulovligt idag” og den New York-baserede kinesiske TV-station, der fik afslag på at dække præsidentbesøget.

Politiledelsen har sendt aben videre til enkelte “lidt for nidkære” betjente. Men lige som børnesangen om de “tre små kinesere” for hvert nyt vers forvrænges til “tri smi kinisiri”, “tru smu kunusuru” osv., lyder også politiledelsens forklaringer for hver gang mere og mere forvrænget. Og årsagen kan kun være, at de i virkeligheden skal dække over beslutninger taget længere oppe i systemet.

Det direkte ansvar for pollitiets optræden ligger naturligvis hos regeringen og dens socialdemokratiske statsminister, der med denne i dansk sammenhæng uhørte undertrykkelse af ytringsfriheden har lagt sig fladt ned for det kinesiske diktatur.

At Helle Thorning er en politiker helt uden ideer og idealer, er almindeligt kendt. Men hvor er protesterne fra det socialdemokratiske bagland? Og hvor er kritikken fra de radikale og folkesocialistiske regeringspartnere, der normalt ikke forsømmer nogen lejlighed til at flashe deres høje humanistiske moral? Med deres tavshed udstiller de i stedet deres hykleri.

Se fotoserien Præsident Hu bliver mødt med Tibet-protest, video: Demonstranter ville for tæt på Hu og Lars Hedegaard: Kinesiske tilstande i Danmark

0 0 vote
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

2 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Michael Larsen
Michael Larsen
8 years ago

Det er ikke politidirektøren der finder på den slags. Det er heller ikke politidirektøren der nægter den kinesisk/amerikanske tv-station adgang. Grav lidt dybere, så dukker justitsministeren og statsministeren op. Det her er en skandale der venter på afsløring.

bowlaren
8 years ago

Glad Midsommar till er i Danmark Mvh Svensson 🙂
http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/