24
aug
Seneste opdatering: 24/8-12 kl. 1938
17 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Af HANS RUSTAD
Dommer Wenche Elizabeth Arntzen kom i begrunnelsen om tilregnelighet til at det psykiaterne Husby/Sørheim kaller vrangforestillinger er utslag av en politisk høyreekstrem subkultur.

Arntzen/dommen ikke bare avviser at forestillingen om at det at Breivik mener han har et ansvar og kall til å bestemme hvem som skal leve og dø er en vrangforestilling, hun/dommerne mener at dette springer ut av en subkultur.

På punkt etter punkt torpederte hun Husby/Sørheims psykiatriske diagnose med at Breiviks forestillinger må forståes på bakgrunn av en høyreekstrem subkultur som har fått spre seg i Europa. Til og med terroren mener retten er en logisk konklusjon på en bestemt tenkemåte. Det er en voldsom anklage, som risikerer å politisere dommen.

Aktorene Inga Bejer Engh og Svein Holden ser betenkte ut. Begrunnelsen dommerne gir, sender nærmest rettssaken i en helt annen retning. Etter hvert som rettssaken skred frem var det Breiviks singularitet som ble tydeligere og tydeligere. Det var ingen forbindelser til noe miljø. En ting er at politiet ikke fant fnugg av bevis på et Knights Templar, men det ble heller ikke dokumentert at Breivik hadde noen utstrakt sosial kontakt, eller var del av noe miljø. Han skrev innlegg på nettet – og her nevner dommen også hans kommentarer på document.no – men som PST har sagt: Breiviks innlegg på nett var moderate. Likevel finner dommerne grunn til å nevne disse innleggene. Det blir dermed nettet og nettdebattene som utgjør Breiviks “miljø”. Det blir en meget spesiell definisjon av “miljø”, som åpner en rekke spørsmål om hvem som definerer “miljø”. Mange vil mene at definisjonen avhenger av politisk ståsted. Arntzen/dommerne virker å ha kjøpt en fremstilling av debatter de kun kjenner fra utsiden. Hvorfor ikke betegne Aftenpostens Debattcentral eller VG-debatt som “miljø”?

Det var forbausende å høre hvor langt dommerne var villig til å gå når det gjaldt å vrake psykiatriske forklaringer til fordel for politiske.Dommen vil foreligge i sin helhet så snart opplesningen er ferdig.

Går lenger enn Aspaas/Tørrissen

Af HANS RUSTAD
Dommen slik Wenche Elizabeth Arntzen leser den fremstår som et oppgjør som går lenger enn selv det andre psykiaterparet, Aspaas og Tørrissen, gjorde.

Selv Breiviks tanker om å DNA-teste den norske befolkning for å finne hvem som var nærmest etterkommer av Harald Hårfagre, og det å velge en ny regent fra Vokterrrådet til Knights Templar, betegnes som utslag av politisk ekstremisme, ikke vrangforestillinger. Dette var blant de eksempler på galskap som aktor Svein Holden nevnte da han på pressekonferansen 29. november la frem Husby og Sørheims rapport.

Spørsmålet som melder seg under opplesningen er: overspiller dommerne, går de for langt i å redusere psykiatri til politikk? Det vil undergrave dommens legitmitet og gjøre det vanskelig for påtalemyndigheten å la være å anke. Dommen fremstår som mer og mer kontroversiell. Under første halvdel kunne det merkes bifall og tilfredshet blant pressefolket, men etterhvert som Arntzen leser opp, synes man å registrere at det er oppstått en viss fallhøyde.

Breivik declared war on humanity. And he won

At the start of his trial I wrote a piece in which said I wished the police had simply shot him while they had the chance. Nothing that’s happened in the months that have followed have caused me to re-evaluate that view. It’s all worked out as his he hoped. From the moment he stepped foot on Utoya island and began tightening his grip on the trigger of his rifle, to the moment his the sentence was read out, everything has gone according to plan. In fact it probably exceeded his expectations; Breivik believed he would be killed during his “assault”. But instead he lived to have his day in court, and read out in person sections of his 1,518 page manifesto of hate. When the prison term was handed out the court room camera focused on Breivik. There was no remorse, or fear, or even anger. Just a quiet smile of satisfaction. Anders Behring Breivik declared war on humanity. And he won. Dan Hodges: Anders Breivik’s sordid victory is complete (Breivik modtog sin dom med et smil.)

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

17 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Emeritus
Emeritus
9 years ago

Til fagmanden Høgsbro. Vi kan finde alt i generne og den tidlige opvækst, men… Der er en tærskel, som det står i ethvert menneskes magt at overskride eller holde sig fra. De allerfleste viger instinktivt og livet igennem tilbage fra visse tanker for ikke at nærme sig den tærskel. Andre gør ikke. Hvad adskiller egentlig Mohamed Atta og Anders Behring Breivik i den henseende? I hvert fald hverken det religiøse, højre- eller venstresnoede afsind. De repræsenterede begge det velbegavede, ekstreme og beslutsomme i gerningsøjeblikket. Var de normale i det øjeblik? Før? Efter? Nogle beskæftiger sig simpelthen med både ekstreme tanker… Read more »

Høgsbro
Høgsbro
9 years ago
Reply to  Emeritus

Om han har udviklet en “ideologisk psykose” eller har en endogen psykose er mindre interessant. Men der hvor jeg troede at den første rapport sygeliggjorde politiske holdninger så viste det sig faktsik at være modsat. De så derimod på hans mimik, konsistens i tankegang, kvalitetstræk ved fantasier og den slags typisk psykiatrisk arbejde, og så ikke på de politiske holdninger som noget specielt farligt. Dommerens afvisning af den første rapport er klart udtryk for at de holdninger, som ødelægger for den lyserøde nation Norge, skal ses som “farlige”, som førende til endnu en Breivik.

Peter Andersen
9 years ago
Reply to  Høgsbro

Netop Høgsbro

Dommen er politisk fordi de holdninger han repræsenterer er farlige. De bryder med de vedtagne konventioner og derfor har man også lagt mere vægt på dem end på forbrydelsen og Breivik selv. Og det er det der er skræmmende.

Når 90% af nordmændene ikke ser det, har de opdraget dem godt.

Høgsbro
Høgsbro
9 years ago

Jeg overværede retssagen de par dage hvor de psykiatriske diagnoser blev diskuteret. Som tidligere psykoterapeut med speciale i psykiatri, særlig psykoser, afviste jeg øjeblikkelig den mulighed, idet jeg hellere gik ind for at der var tale om en personlighedsforstyrrelse. Men da jeg så det første hold psykiateres forsvar gik det op for mig at de havde ret. De begrundede sagligt sine vurderinger, og var overbevisende. At der er et psykotisk element i ABB kan der ikke være tvivl om. Jeg bemærkede også Dommer Arntzens måde at forholde sig til ABB på. Han var dømt af hende allerede før retssagen begyndte.… Read more »

XXXXX
XXXXX
9 years ago
Reply to  Høgsbro

Høgsbro Jeg er meget enig i din vurdering omkrig ABB. Dommer Arntzen var en skandale, forudindtaget og følelsesladet uprofessionelt! Steen Du rygsvømmer. Du ved bedre end de fleste, at det ikke drejer sig om ABB, eller at se på det lille billede af terror handlingen på Utoya. Det er en krig mellem 2 uforenlige kulturer, som for nogens vedkommende allerede er begyndt. Du tager skarpt afstand fra ABBs handlinger. Syntes du bedre om de billeder, som du selv bragte her på siden af babyer skudt gennem hoved Af “frihedskæmpere” i Syrien. Det er det vi står overfor. Man kan ikke… Read more »

XXXXX
XXXXX
9 years ago
Reply to  steen

Tiden vil vise, hvem der får ret.

Måske vil lammet og løven græsse fredeligt sammen på den grønne eng?

Nej se..

Lammet har stukket hoved ind i løvens mund.

Emeritus
Emeritus
9 years ago

Jeg er uenig i jeres konklusioner. Det glæder mig meget, at 80 % af nordmændene støtter dommen. Det betragter jeg som et folkeligt sundhedstegn. Jeg tror ikke et øjeblik på, at Anders Breivik er utilregnelig. Han er desværre helt normal. Det er det skrækkeligste ved ham. Han ved præcist, hvad han har gjort, og han vidste, hvad han ville, og der er ingen konflikt i ham, hvad det angår. Vi kan nok så meget ønske, at han var blevet skudt, vi kan ønske, at han er bindegal, men det er at flygte fra virkelighedens hårde realiteter. Det betyder ikke, at… Read more »

Peter Andersen
9 years ago
Reply to  steen

Han er et udyr ja – men er vi egentligt klar over hvad det er vi står over for? Tingene går jo lidt stærkt her for tiden. Det tyvende århundrede havde sine verdenskrige, sine kriser, sine ideologier og sine kulturélle opgør men – nu er vi i gang med noget så vanvittigt abstrakt og fuldstændigt overvældende som globalisering. Ingen aner jo helt præcist hvad dette er for noget. Vi daldrer bare rundt og tænker på, at det er noget med, at handle med kineserne. De fleste af os har på sølle ti år lige fundet ud af, at islam er… Read more »

Maria
Maria
9 years ago
Maria
Maria
9 years ago

Så sent som i går aftes bragte Aftenposten en lang artikel om, at de fleste eksperter, avisen havde talt med, mente, at Breivik blev erklæret utilregnelig. Følgende blev fremhævet: “Advokat Morten Furuholmen mener det ikke er noen tvil om at Breivik må finnes utilregnelig. – For meg er det helt åpenbart at Breivik må erklæres utilregnelig. Dersom Breivik blir erklært tilregnelig, har ikke retten klart å motstå presset fra mediene og bistandsadvokater, sier advokat Morten Furuholmen. For det er nå vi får testet rettssikkerheten i Norge, ifølge Furuholmen. – Hvis man ikke kan etablere en rimelig tvil når to av… Read more »

Høgsbro
Høgsbro
9 years ago
Reply to  Maria

Maria, jeg skrev noget lignende som dig, bare ikke ligeså klart. Tak for et godt indlæg, som jeg fuldt kan tilslutte mig.

Maria
Maria
9 years ago
Reply to  Høgsbro

Tak Høgsbro. Så er vi to, der ikke sover.

Thomas Nydahl
9 years ago

“At the start of his trial I wrote a piece in which said I wished the police had simply shot him while they had the chance.” Det instämmer jag till fullo i. Det gjorde NYPD idag när en dåre öppnade eld vid Empire State Building. Varför ska denna morbida gangster hållas vid liv i tre norska fängelseceller, varifrån han har rätt att med fängelsets skrivare som verktyg, skicka sina “politiska manifest” världen runt, i avsikt att skapa en krets av internationella beundrare? Hans slutord idag tycker jag räcker som motivering för en hårdare regim, när han bad om ursäkt för… Read more »

Peter Andersen
9 years ago

Wenche Elizabeth Arntzen gjorde hvad hun havde fået besked på. Det er selvfølgelig en politisk dom. Breivik bryder med samtlige konventioner og sætter det norske samfund på den anden ende. Derfor er det heller ikke nok, kun at straffe ham. Alle, som bare tilnærmelsesvis kan tænkes at stille spørgsmålstegn ved de vedtagne konventioner, skal straffes. Det er i virkeligheden endt med, at blive et sammenkog af alt det manden opponerede imod. Men det finder de først ud af senere, når den værste hævntørst har lagt sig. Men det norske samfund er traumatiseret i en grad, så debatten omkring alt dette… Read more »