30
aug
Seneste opdatering: 30/11-12 kl. 1741
11 kommentarer - Tryk for at kommentere!

En drejelire, ogsĂ„ bare kendt som lire er et strengeinstrument med rĂždder i middelalderen. Instrumentet betjenes med et hĂ„ndsving forbundet med et hjul, placeret delvist inde i klangkassen. En rĂŠkke strenge spĂŠndt ud henover hjulet (der smĂžres med harpiks som en violinbue), sĂŠttes i svingning nĂ„r hĂ„ndsvinget drejes med musikerens ene hĂ„nd. Med den anden hĂ„nd betjenes en rĂŠkke taster (ordnet som et klaviatur) kan spilleren afkorte strengen/strengenes mensur, for pĂ„ den mĂ„de at ĂŠndre tone….De fĂžrste kilder pĂ„ drejeliren kendes fra Spanien omkring Ă„r 1000, afbildet i udhuggede kirke- og klosterfriser. Drejeliren, der i denne tidligst kendte form kaldes et ”Organistrum”, optrĂŠder som et temmelig stort instrument betjent af to personer: Ă©n til at betjene hĂ„ndsvinget og Ă©n til at betjene tangenterne. Drejeliren.

Lirekassemanden var meget almindelig i KĂžbenhavn i al fald indtil 1960, hvor han kom rundt i gĂ„rdene pĂ„ brokvartererne eller i det folkerige Borgergade/Adelgade og spillede for bĂžrnene – som der var mange fler af end biler – og husmĂždrene, noget der eksisterede pĂ„ den tid. De kastede mĂžnter indpakket i noget blĂždt ned til ham, sĂ„ ingen skulle blive slĂ„et fordĂŠrvet. En to-krone vejede 13 gram i 1959. I dag er der ingen husmĂždre, bĂžrnene er i forstĂŠderne eller pĂ„ institution, og lirekasssmanden er nĂŠsten vĂŠk, men man kan stadig blive slĂ„et til lirekassemand = fattig, socialt udstĂždt eller invalid mand der tjener lidt penge ved at spille pĂ„ lirekasse. Dette pragteksemplar har han selv bygget, og jeg filmede et nummer ved RundetĂ„rn med mobilen i gĂ„r. Det kan ses i 720 p HD.

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

11 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Multi etnisk spillemand
Multi etnisk spillemand
3 years ago

Det er en helt fantastisk video du har “skudt”. Om det er fake eller ej, sĂ„ er det fin gammeldags gade underholdning. Men trods din beskrivelse er en lirekasse ikke et strenge instrument men derimod et lille pibe orgel hvor tonerne kommer fra orgelpiber(lyrer), og luften fra en bĂŠlg som lirekasse spillemanden betjener med sit hĂ„ndsving. https://da.wikipedia.org/wiki/Lirekasse En drejelire er et helt andet instrument. Desuden kan jeg slet ikke lide din side, som nĂŠsten pĂ„stĂ„r at Danskere er en race, budskabet lugter rigtig fĂŠlt og giver ĂŠkle associationer. Alle der bor og lever i Danmark er indvandrere, du ved jo… Read more »

Kim Freyberg
Kim Freyberg
9 years ago

En lirekassemand ville ogsÄ hÞjst sandsynligt, hvis han fÊrdedes pÄ nÞrrebro idag, blive udsat for rÞveri, eller han skulle betale beskyttelsespenge.

Lotte
Lotte
9 years ago

‘positivbevilling’ af det offentlige. Som sĂ„dan en agtvĂŠrdig person (‘slĂ„et til positivspiller’) som sattes i stand til at ernĂŠre sig selv.

Gad vide, hvad tilsvarende skulle hedde og indeholde i dag? 🙂

Jeg husker ogsÄ ganske svagt lirekassemanden fra min farfars gÄrd ca. 1972.

Skjoldungen
9 years ago
Reply to  Lotte

Lotte, de tilsvarende hedder i dag krigsinvalider. Dem har vi mange af efter 10 Ă„rs krige i fjerne lande, hvor vi af uransagelige grunde partout skal blande os i barbarernes interne stamme- og klanfejder. Men hvor man i sin tid agtede og ĂŠrede veteranerne – ja, skrev sange til dem (“Den gang jeg drog afsted”) og rejste mindesmĂŠrker for dem (“Den tapre Landsoldat” i Fredericia og KĂžbenhavn) – samt gav de lemlĂŠstede et levebrĂžd i form af en “lirekasse”, sĂ„ giver vi dem i dag en gang lirumlarum.

Lotte
Lotte
9 years ago
Reply to  Skjoldungen

Ja, en del er anderledes nu. Jeg erindrer lirekassemanden med stor fryd, han skabte glĂŠde, hvor han kom frem. Men mon ikke, det har vĂŠret en kummerlig tilvĂŠrelse, trods alt. Jeg bemĂŠrker den med at vĂŠre i stand til at ernĂŠre sig selv. Definitionen er skredet, mildt sagt, moralen indlysende fulgt med. Ned af bakke. Det er som om samfundet er blevet ĂŠreslĂžst. Min onkel pĂ„ 80 siger ofte: jeg forstĂ„r ikke nutiden. Han er vokset op med et ĂŠreskodeks og har det stadig i behold. Hav altid orden i dine pengesager, og lig ikke andre til last, siger han,… Read more »

Poul HĂžjlund
Poul HĂžjlund
9 years ago

Den radiostyrede jordmortaske er genial! Og der hÊnger vist har en Êgte koncertsav pÄ instrumentet ogsÄ. En rigtig gademusikant, Herligt.

Bo
Bo
9 years ago

Tack för denna video !

Detta bör vÀl vara Kungen av positivhalare.

Vid 0:37 lÄter det exakt som om nÄgon stÄr och pissar helt öppet pÄ gatan. Jag hoppas att det i sÄ fall Àr en demonstrativ handling mot mÄngkulturen. Dock förargelsevÀckande beteende om det vore sÄ, haha.

Bo
Bo
9 years ago
Reply to  Bo

Jag ber verkligen om ursÀkt, om kommentaren, om att nÄgon skulle stÄ och pissa, om det inte vore sant. Det lÄter verkligen sÄ vid 0:37.

Ta det som humor i alla fall:)

Skjoldungen
9 years ago

I sandhed et pragteksemplar af en lirekasse! – Og for blot at komplettere beskrivelsen, sĂ„ bruger dannede mennesker som os her pĂ„ flĂžjen helst betegnelsen ‘positivspiller’ frem for det noget nedsĂŠttende ‘lirekassemand’. Udtrykket vandt vistnok udbredelse efter den fĂžrste slesvigske krig (1848-50), hvor lemlĂŠstede soldater kunne opnĂ„ en ‘positivbevilling’ af det offentlige. Som sĂ„dan en agtvĂŠrdig person (‘slĂ„et til positivspiller’) som sattes i stand til at ernĂŠre sig selv.

Gunnar Biering
9 years ago
Reply to  Skjoldungen

Hr. Skjoldunge,
jeg har nu aldrig pÄ dansk hÞrt en lirekasse kaldt for en positiv i daglig tale. Derimod kan jeg huske fra mellemskolen, hvor vi blandt meget andet lÊste nogle tekster pÄ svensk, at svenskerne kalder en lirekasse for en positiv.

IÞvrigt enig: Jeg har aldrig set sÄdant et fantastisk apparat som det her! Han er virkelig gÄet til vaflerne hjemme pÄ vÊrkstedet.