1
okt
Seneste opdatering: 2/10-12 kl. 1551
14 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Mange muslimer i Tyskland er gift med flere kvinder. Nogle er kun i stand til at financiere deres mini-harem takket være socialhjælpen. Juristen og forfatteren Joachim Wagner skriver om et følsomt emne. (Die Welt: Polygamie in der Migranten-Parallelgesellschaft, Snaphanens oversættelse.)

Det er en oprørende historie Ayse F kan fortælle, først fattet men så tårevædet. En historie om ydmygelse og vold: I 16 år var hun offer for en bigamist, uden at vide det. Hun er stadig gift med sin mand, en irakisk kurder. Hun var ‘uendeligt forelsket i ham” og de har fire børn sammen.

Først blev de civilt viet Bosnien. Begge levede af socialhjælp i Tyskland, men hendes mand havde væsentlige indtægter ved siden af fra kriminalitet. Hvis han af og til forsvandt i flere dage eller uger, skulle Ayse F. ikke interessere sig for det: “En kvinde skal ikke stille spørgsmål.” En dag fik hun et telefonopkald fra en ukendt kvinde, som fornærmede og krænkede hende på kurdisk. “Ved den hellige Koran” svor hendes mand, at hun var den eneste kvinde og beroligede børnene med at “jeres mor forestiller sig ting”.

En mange-årig odyssé gennem krisecentre begyndte på flugt fra en voldelig mand og telefonterror fra den mystiske kvinde. I begyndelsen af 2009 den modtog hun et brev fra ungdomsforvaltningen i Berlin, der meddelte at hendes mand ikke havde betalt underholdsbidrag for en hende ukendt kvindes børn.

Hun skaffede sig telefonnummeret på den anonyme kvinde, og lod i telefonen som om hun var en mand. Kvinden fortalte hende troskyldigt, at hun havde giftet sig islamisk med sin mand for mange år siden i en Berliner- moské. Et hårdt slag for hende og deres fælles børn, som nu har opdagede deres fars andet familieliv på en bærbar computer.

Der fulgte nu mange måneder med vold, ydmygelser og forsoninger, indtil hun i 2011 hun søgte om skilsmisse. Siden da har hun levet i konstant frygt for sin fraseparerede mand, fordi en kvinde efter hans opfattelse “ikke bliver skilt”.

Ayse F.: “Det handler om hans ære og ejendom.” Han også fortalt hende , at “en skilsmisse ved en tysk domstol ikke betyder noget. Så længe du ikke er islamisk skilt, er du min kone.”

Ayse F. var gennem et såkaldt imam-ægteskab blevet anden kone. Disse ægteskaber indgås i henhold til sharia. Eksperter i Neuköllnerforvaltningen skønner, at 10 til 20 procent af alle ægteskaber mellem muslimer kun indgås religiøst. De er juridisk ugyldige, men har i den muslimske kultur i samfundet undertiden en højere status end civilt indgåede ægteskaber.

Gennem disse imamægteskaber kan forbuddet mod polygami nemt omgås. Enhver som tror, at flerkoneri er kun en hobby for arabiske sheiker og magthavere i Golf-stater, tager fejl. Polygami er i hemmelighed en realitet for muslimske indvandrere i Tyskland.

Er 30 procent af alle arabiske mænd i Tyskland polygamister?

Ifølge iagttagelser af Claus Roechert, chef for Berlins politis afdeling 5, er polygami i det “arabiske samfund et almindeligt fænomen, især blandt libanesere og palæstinensere.” Den palæstinensiske behandler af unge lovovertrædere, Nader Khalil, skønner at 20 procent af hans venner i Berlin har en anden kone. Den libanesiske familieterapeut Abed Chaaban i Neukölln anslår, at 30 procent af alle etnisk arabiske mænd i Berlin er gift med to kvinder, – en muslimsk og en juridisk tysk.

Antallet af polygame ægteskaber er endda steget. Det er ikke et massefænomen, men det der langtfra isolerede tilfælde længere.

At der trods forbudet forekommer polygami i dette land, har fem årsager. For det første tillader Sharia polygami med op til fire koner. For det andet virker anonymiteten i det moderne samfund som en camouflage, der gør det nemmere at leve i flere ægteskaber.

For det tredje behøver manden ikke behøver at bekymre sig om udgifterne den anden kone, fordi staten overtager underholdspligten for hende og deres børn. For det fjerde er imamerne ligeglade ægtefællernes baggrund, hvis de bare har tillid til første, anden og tredje kone. Og for det femte: Religiøse ægteskaber bliver ikke registreret. De registreres kun i moskeens interne arkiv. Der er ikke noget centralt register for islamiske ægteskaber. Det betyder, at mænd kan gå fra moske til moske uden at nogen opdager, hvor ofte de bliver gift.

De polygame ægteskaber i dette land findes i to udgaver: I den ene er kvinderne af religiøse eller kulturelle grunde indforståede, i den anden, der er langt mere almindelig, er det andet ægteskab en hemmelighed. I kvindernes hjælpeorganisation Terre des Femmes registreres stadig oftere desperate kvinder, der er gået i en fælde.

At der i Tyskland i dag forekomme mini haremmer, skyldes at religiøse ceremonier er baseret på Sharia, og at nogle mænd hensynsløst drager fordel af sameksistensen mellem islamisk og tysk familielov. Næsten ingen imamer spørger inden før ægteskabet om mandes civilstatus.

[…]

Det er ubegribeligt, at den tyske velfærdsstat stadig financierer sådanne polygame ægteskaber. Mens det i arabiske lande er en selvfølgelighed, at mænd betaler deres anden eller tredje kones underhold, og det derfor kun er de rige, der kan tillade sig den luksus, sørger den tyske stat for at selv arbejdsløse kan tillade sig at være polygame.

Officielt findes polygame ægteskaber ikke ifølge Berlin socialkontorer, men de fleste ved, at man lukker øjnene for et problem. Deres afmagt overfor polygamien skyldes to ting: Imam ægteskaber er uden retlig gylighed. Og for det andet lyver de kun religiøst gifte anden og tredjekoner overfor socialcentret. De foregiver at være enlige mødre og foregiver ikke at kende faderen – hvad der giver dem den ekstra fordel af mere enlige forældre får højere socialhjælp.

Socialdemokraten Erol Özkaraca finder det grotesk: “Fuldt tilslørede kvinder, som får børn uden for ægteskab, eksisterer ikke. Har de barn alligevel, er de anden eller tredje kone.”

Denne mistanke opstår i visse socialcentre igen og igen. Som når en traditionelt klædt kvinde hvert år at få et nyt barn og faderen stadig angives som ukendt. “Selv om kvinden altid ledsaget af den samme til centret, er vi magtesløse. Polygamister er altid sikret hjælp fra staten.”

Det har flere juridiske grunde. “Ifølge loven må vi ikke spørge, om de arbejdsløse er gift eller ej, kun hvor mange der bor i husstanden. Desuden må ansatte ikke spørge til polygami, og hvis kvinderne selv nægter at opgive en fader, har vi ikke en chance. Det er Moralsk er uacceptabelt, men ikke bare det, det er også en sag for anklagemyndigheden, fordi kvinderne også begår bedrageri ved at befri deres mand fra hans underholdspligt.”

Medarbejder Brautzsch er forarget over imamerne, der uden at tøve velsigner ægteskaber med anden eller tredje koner, selvom de ved at de fleste mænd ikke selv kan forsørge deres anden eller tredje kone, som de skal ifølge deres egen tradition. Og oven i, finder hun det irriterende, at muslimske indvandrerforeninger “straks bliver stramme i masken hvis man taler til dem om dette spørgsmål.”

Denne øgning af polygami i har tyske lovgivere selv lettet med en lovændring i 2009. De har nemlig ophævet det civile ægteskabs forrang for det religiøse med den virkning, at ethvert katolsk eller protestantisk ægteskab – og også et muslimsk – kan finde sted før et civilt. Hvis det var omvendt, kunne religiøse ægteskaber kun indgås kun efter civile. Det kunne så hurtigt opdages via personnummerregistret, hvem der allerede er gift, og hvem der ikke er.

Derfor har Terre des Femmes længe og med god grund opfordret til en tilbagevenden til den gamle lov – også for at beskytte muslimske kvinder mod polygami.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

14 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] også Snaphanen: Polygami i tyske indvandrer- og parallelsamfund, oktober […]

HH
HH
9 years ago

Efter att ha tittat på bilden ett längre tag har jag gjort mitt val. Hon längst bort till vänster ser snyggast ut! Snygg kropp. Men kanske kameltrut… det är ju rena gissningen som på ett tivoli… men så minns jag plötsligt… jag är ju gammal vorden, har redan barn… och barnbarn… snygga tjejer… hoppas de får ett bra liv med sin nya man… eeh…jag menar att hon inte blir nummer fyra eller så… Schäkta, jag har så svårt ta mig ur sängen… åldern ni vet… jag är inte lagd åt pedofili!

PFEP
PFEP
9 years ago

Något är fel med bilden då kvinnor/fruar måste gå två steg bakom mannen!
Förövrigt är det bara att ta tag i detta ofog där främjar båda inavel och socialt bedrägeri.

HH
HH
9 years ago

Den var bra Victor! Men som du minns på våra långliga färder fick vi ta det som stod till buds… Tyvärr, geten… Var fick vi det ifrån? Hur som helst, Olof var i alla fall mannen. Han med änterhakarna. Minns så väl när han rev ned bron där i London. Som sen blev en barnramsa: “Londonbridge is falling down, falling down, Londonbridge is falling… Då var det andra tider. Han skulle bara inte tagit vägen över Rouen!
Vid Tor, Odin och Freja!

Victor
Victor
9 years ago

Fire koner – så er der altid en, der er er præmenstruel….fandeme en god ide mohammed.

Torstein
Torstein
4 years ago
Reply to  Victor

Nei,stemmer ikke,bodde i kollektiv m 5 piger. De innordnet sig,så de menstruerte samtidigt.
Det har jeg også hørt,når flere piger bor sammen, andre pladser,det er merkelig men sant ! ??

HH
HH
9 years ago

Tor, Odin och Frej(a)! Min hustru är den som styr och ställer. Hon kan t o m min skostorlek! Till mina arabiska tofflor! Hon är MYCKET tålmodig med mig. Jag lyder hennes minsta vink! Min chef – och kanske litet av en gudinna… Asa-mor till alla våra barn!! Jag var bara assistent vid dessa tillfällent… Som ni säkert minns, vikingar, var det våra hustrur som hade bestyret med hem och härd när vi slog araberna på käften. Med husets nycklar vid sin midja!

falkeøje
falkeøje
9 years ago

Hvorfor bringes disse urimeligheder ikke op med fuld styrke under valgkampene?

falkeøje

Prudentius
9 years ago

Det er ikke længe siden radikal ungdom gerne ville have et opgør med forbudet mod flerkoneri. De taler selvfølgelig udfra partiets rene ideologiske linje, som folketingsgruppen af praktiske hensyn må gå lidt mere stille med. Pædofili og slaveri er også tilladt af Allahs hellige lovgivning og blev udøvet af det perfekte menneske Muhammed, eksemplet til efterfølgelse for alle muslimer. Jeg vil faktisk tro de radikale med tiden også vil få øjnene op for de multikulturelle dyder i pædofili og slaveri, netop fordi vi ikke kan bruge vores egne fordomme til at dømme andre menneskers skikke og kulture, det ville være… Read more »

Frank P
Frank P
9 years ago

Så sætter muslimerne sig da bare på endnu et olieland 🙂

Bjovulf
Bjovulf
9 years ago

Skal man efterhånden le eller græde over den rørende lallenaivitet, der lægges for dagen af Integrationsborgmester Allerslev? 😀 http://politiken.dk/indland/ECE1767919/borgmester-vil-have-boesser-joeder-og-muslimer-til-at-moedes-og-diskutere-hatecrimes/ Danmark 30. sep. 2012 KL. 22.41 Borgmester vil have bøsser, jøder og muslimer til at mødes og diskutere hatecrimes Minoritetsgrupper og unge [?!?!] skal hjælpe med løse problemet med såkaldte hatecrimes. [ Hvem er det mon lige, der står for hovedparten af disse overfald og trusler? ] AF Marie Sæhl Københavns unge skal selv være med til at diskutere, hvordan man kommer problemerne med diskrimination og hadforbrydelser i hovedstaden til livs. Det mener borgmester for beskæftigelse og integration i København, Anna… Read more »

Torstein
Torstein
4 years ago
Reply to  Bjovulf

Der var en 80 år gammel Inder som sa noget smart: Europeere er sku dumme, vi har prøved å komme overens med Islamister i over 1000 år! Hvad tror i jer kan bestille ! !
Unskyld min dansk ! ? ?

Johan
Johan
9 years ago

Jag håller mig till min Polly-Ester jag. 😉