2
nov
Seneste opdatering: 2/11-12 kl. 1343
4 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Af Thomas Nydahl

HĂ€r finns en artikel om judiska församlingen i Helsingfors som jag fĂ„tt av en vĂ€n i VĂ€stra Nyland. Artikeln berĂ€ttar om ett fenomen som Ă€r vĂ€lbekant för oss skĂ„ningar men som upptrĂ€der lite varstans i Europa. OrovĂ€ckande rapporter kommer frĂ„n Berlin, och sĂ„ hĂ€r kommenterade Spiegel saken: “The apparent involvement of Muslims has prompted the German Jewish community to apply pressure against the Muslim community to do more to stop anti-Semitism. In an interview with the Berliner Zeitung newspaper on Friday, the head of the Central Council of Jews in Germany, Dieter Graumann, called on Muslims to redouble such efforts.”

I Frankrike har judehatet lett till bĂ„de enskilda mord och massakrer. SĂ„ sent som under torsdagen hölls en minnesceremoni för offren i Toulouse. DĂ€r medverkade sĂ„vĂ€l Frankrikes president Francois Hollande som Israels premiĂ€rminister Benjamin Netanyahu. Enligt Haaretz sa Hollande bland annat att “French Jews must know that the republic will do everything to protect them.”

SÄ hÀr skriver man pÄ YLE (förkortning för finska rundradion/yleisradio-bolaget) om situationen för judarna i Finland:

“Den judiska församlingen i Kampen i Helsingfors utsĂ€tts för hot i genomsnitt sex till tio gĂ„nger i mĂ„naden. – Det kan bestĂ„ av verbala hot, skĂ€llsords hĂ€lsningar med högerextrema tecken, folk som formar sina hĂ€nder som vapen och skjuter mot oss, berĂ€ttar Martin. Han sĂ€ger att situationen för judarna i Finland inte Ă€r bra. Martin tar fram en liten ask som innehĂ„ller kort. – Det hĂ€r Ă€r en liten kortlek som jag utvecklat, förklarar Martin samtidigt som han radar upp korten pĂ„ bordet framför oss. Korten visar bilder pĂ„ bland annat ett lik utanför skolan i Toulouse strax efter skottlossningen. Det nĂ€sta kortet Ă€r en bild pĂ„ en man med arabiskt utseende. Han tĂ€cker namnet pĂ„ mannen med fingret. – Den hĂ€r mannen brukade stĂ„ utanför vĂ„r lokal och filma. Han hotade att han skulle döda alla som finns hĂ€r, beskriver Martin lĂ„gmĂ€lt.”

Notera att sĂ€ttet att beskriva hoten i mycket liknar de svenska politikernas sĂ€tt att “förklara” genom att tiga om de verkliga hoten i Malmö. I den finska artikeln antyds förvisso att”en man med arabiskt utseende” hotar dem.

I Malmö Ă€r det numera vardagskunskap att hatet och hoten kommer frĂ„n muslimska grupperingar frĂ„n Mellanöstern, den stora och tunga grupp som tidigt bidrog till en islamiseringen av staden. Kan man ta itu med judehatet om man inte vet var det kommer ifrĂ„n? Naturligtvis inte.Den judiska församlingen i Kampen i Helsingfors utsĂ€tts för hot i genomsnitt sex till tio gĂ„nger i mĂ„naden…”

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

4 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Lightmann
Lightmann
8 years ago

– Ole, at kunne forsvare sig selv burde vĂŠre en menneskeret. DesvĂŠrre, er det en ret der i lande sĂ„som DK, ofte bliver straffet af staten.

Lightmann
Lightmann
8 years ago

– Og er situationen sĂ„ meget anderledes i Israel? Der er de jo ligeledes omringet af folk der vil drĂŠbe dem ved fĂžrst given lejlighed. Jeg kan ikke beskrive, hvor meget jeg skammer mig pĂ„ de skandinaviske landes vegne, dem der foruretter bliver beskyttet, den forurettet bliver tvunget til at flytte…Nogen der kan huske den her? : http://da.wikipedia.org/wiki/F%C3%B8rst_kom_de_for_at

Ole Burde
Ole Burde
8 years ago
Reply to  Lightmann

”Og er situationen sĂ„ meget anderledes i Israel ? ” …. Svaret er at det fĂžles MEGET bedre nĂ„r man er istand til at forsvare sigselv .. Specielt fĂžles det enormt tilfredsstillende at se sine bĂžrn vokse op til det . Hvis du sĂŠtter antallet af krigs-og terrror drĂŠbte israelere op pĂ„ en graf , vil du se at tallet er stĂžt faldende .

Ole Burde
Ole Burde
8 years ago

Hver gang der har vĂŠret et terrorangreb mod jĂžder i Frankrig , kan man mĂŠrke det pĂ„ ejendonspriserne i Israel . Der ankommer 2000 regulĂŠre immigranter omĂ„ret , men et langt stĂžrre antal har kĂžbt og bliver ved at kĂžbe flere og flere ekstra lejligheder i Israel , bĂ„de som investering og som et sted som er parat ”hvis nu..” . Muligvis omkring 150.000 har valgt at ”sidde pĂ„ kufferterne” pĂ„ en elegant mĂ„de som ogsĂ„ er en mĂ„de at holde ferie pĂ„ ..