23
apr
Seneste opdatering: 24/4-13 kl. 1627
16 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Filippa von Platen, der af og til skriver her på bloggen, på Document og hos Thomas Nydahl, medvirker i Kulturradioens program om identitet – fra minut 25:50. I morgen sendes anden del her: I tiden 2: Förändring. Jeg kan forstå, der var en vis palaver om de nævnte blogs nu skulle kaldes “nationalistiske og stærkt højreorienterede,” eller bare dansk, svensk og norsk.

For mig spiller det nul rolle, men det satte et par tanker igang om sprogforskelle i Norden. Jeg begyndte med at google ‘nationalisme’ på svensk og på dansk: Dansk: Ca. 3.030.000 resultater (0,23 sekunder) – Svensk Ungefär 22 800 000 resultat (0,21 sekunder). Enter er der over syv gange så mange nationalister i Sverige, og/eller også taler vi i forskellige begreber.

Når vi i Danmark taler om nationalister, er det oftest om politiske bevægelser på den anden side af jorden – ikke om danskere. I Sverige er der ifølge sproget mange hjemlige nationalister. I Danmark er en nationalist lig med en chauvinist, i Sverige er det en Sverigedemokrat, Nationaldemokrat eller længere ude. Den sproglige shaming af det nationale er langt mere udbredt i Sverige end i Norge og Danmark. Hvorfor?

Hvis vi nøjes med at regne fra 1945, mener jeg der er der to afgørende grunde til, at ‘fædrelandskærligheden’ eller ‘nationalfølelsen’ har udviklet sig sprogligt forskelligt i Norden: Danmark og Norge var besat af tyskerne, og de var ikke neutrale under den kolde krig. Derfor har den almindelige forklaring, at nationalstaten er skyld i alt ondt, har haft mindre gennemslagskraft i Norge og Danmark. Alle der er voksne ud over en vis alder i Norge og Danmark er vokset op i samfund med en sund, tempereret nationalfølelse. Vi er også vokset op med en grundig kristendomsundervisning. I dag ville man muligvis sige, at den ville have gøre skolebørn til chauvinister og troende kristne, men det viste sig, at den ingen forkyndende virkning havde. Det blev ikke resultatet, det var snarere en vaccine imod nationalismens vrangbillede, chauvinismen, og den virker endnu. Jeg vil hævde, at den har vist sig mere effektiv i Norge og Danmnark, end flere generationers antinationalt præk i Sverige. At Norge producerede en Breivik, og ikke Sverige, er et af historiens mere lunefulde træk, man ikke kunne sandsynlighedsberegne.

Anderledes i Sverige. Internationalismen har spillet en langt større rolle på bekostning af det nationale, derfor ser man, at selv nationalt sindede svenskere benytter sig af internationalisternes sprog om sig selv: “Jeg er nationalist, men jeg er ikke racist,” kan man se skrevet. Ingen dansker eller nordmand, som er rigtig i hovedet, ville skrive sådan om sig selv. Jeg kan gribe mig i at beklage, at nazisterne ikke besatte Sverige, og at landet valgte neutraliteten. Den åndelige vægtløshed er heller ikke i eksistentiel betydning en sund tilstand.

Man ser den samme historisk-politiske forskel slå igennem i anvendelsen af ordet ‘islamofobi’. I Danmark anses det for et propagandaord, som kun benyttes af islamister og en enkelt socialdemokrat ved navn Jensen, i Sverige anvender akademikere det, som om det var videnskabeligt, neutralt beskrivende, og de skammer sig ikke engang.

Blandt andre af disse grunde, må Sveriges Radio kalde mig hvad de lyster, det siger mest om hvor SR nu befinder sig politisk og henviser ‘kun’ til en  kulturforskel, jeg alligevel ingen indflydelse har på. Man kan spørge, hvad der træder i stedet, når man nedbryder nationen kulturelt, mentalt, sprogligt og folkeligt. Et nyt “vi”, som mange skriver om? En ny, større enhed, som jo er EU’s trosbekendelse? Jeg tror ikke på det. Vi ser nu af et Sverige i opløsning, at en tilbagevenden til førnational tribalisme ligger for enden af den vej, et flertal af politikere har betrådt uden at rådføre sig med deres folk.

French rabbi, son stabbed in Paris synagogue

Attacker is a 28-year-old Iranian who escaped from a local psychiatric facility. French rabbi and his son were stabbed Tuesday morning at a Paris synagogue in the city’s 9th arrondissement by an Iranian psychiatric hospital fugitive yelling “Allahu akbar.”

Citing a member of the congregation who was attending the morning prayer services during the attack, the French news agency JSSNews reported that the attacker entered the Paris synagogue on la rue Saulnier and injured “Rabbi Baroukh” and his son in an assassination attempt. Baroukh and his son, 18, were stabbed in the neck, according to French newspaper Le Monde. The father was lightly injured. According to torahbox.com, the attack took place at the Beth-El synagogue. Neither Baroukh nor his son were in mortal danger, the report said. Times of _Israel

0 0 vote
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

16 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] “Et svensk Malmø har vi ikke mere i dag” « SnaphanenCiting a member of the congregation who was attending the morning prayer services during … Volvo og Saab . Erling. Posted: 23 … som skriker efter billig …GÅ TIL HJEMMESIDE! […]

Erling
Erling
7 years ago

Godt googlet.

Anonymous
Anonymous
7 years ago

Jeg begyndte med at google ‘nationalisme’ på svensk og på dansk: Dansk: Ca. 3.030.000 resultater (0,23 sekunder) – Svensk Ungefär 22 800 000 resultat (0,21 sekunder).

Hæhæ…

Godt googlet.

Svend Andersen
Svend Andersen
7 years ago

, vedr. den forskellige udvikling i de nordiske lande efter krigen:

Erik Meier Carlsen holdt i 2011 et tankevækkende foredrag om emnet i Trykkefrihedsselskabet, i anledning af Mikael Jalvings bog ‘Absolut Sverige’ – du har et link til det under videoer, men videoen er fjernet ‘af ophavsmæssige årsager’ (??) – er det EMC der har ønsket den fjernet?

Videoen kan stadig ses her: http://www.youtube.com/watch?v=XueOAfY-ffc – kan varmt anbefales.

Lars H
7 years ago

Der er ingen tvivl om at nationalisme har en “dårlig” klang og af mange danskere sættes lig med chauvinisme. Men hvem er det, som har haft definitionsretten på dette begreb? ….. Ordet er sammensat af nation og -isme. Så hvordan kan man logisk tolke begrebet andet end at det må have noget med nationen at gøre. Hvordan blev det defineret i de gode gamle dage: “Overdreven yderligtgående nationalfølelse” ifølge :http://runeberg.org/salmonsen/2/17/0724.html Vor Tids Konversations leksikon :”Betegn. for en stærk udpræget national tænkemåde; går denne over til at blive yderliggaaende, kaldes det chauvinisme (s.d.)” Kunne være interessant med flere gamle opslagsværkers bud… Read more »

PisseNisse i Hökarängen
PisseNisse i Hökarängen
7 years ago
Reply to  steen

Njae..199 år räcker faktiskt (och det var mot Danmark). Går man några år längre tillbaks i historien, till rysskriget, så lever minnet ännu i Stockholms skärgård om ryssarnas bränder, mord, våldtäkter och plundring. Vi lite äldre riktiga män har dessutom alla gjort värnplikt, vilket vad jag förstår att bara en bråkdel av danska män gjort?

Morani ya Simba
Morani ya Simba
7 years ago
Reply to  steen

Steen, Norge både Sverige og Danmark giver god mening, også i lyset af at man nogle gange har fornemmet at den svenske elite har erklæret Norge for den åndelige “slagmark” mellem “dansk racisme” og “svensk tolerance” og anklaget Norge for at få “danske tilstande”. Pissenisse, ja var Sverige ikke med på Englands side under Napoleonskrigene mens Danmark jo gik med franskmændene efter det engelske angreb på flåden og København? Det var vel sådan I fik Norge? Jeg var for nylig forbi nationalmuseet i København da jeg havde et par timer at slå ihjel under en rejse og så der en… Read more »

Pissenisse i Hökarängen
Pissenisse i Hökarängen
7 years ago

Morani yS, jag borde kanske inte ha givit mig in på detta ämne då du säkert är mer påläst 🙂 Men i korthet blev väl Sverige (av Frankrike) tvunget att förklara England krig, det var inget man önskade sig och nog Sveriges mest fredliga krig, ingen skottväxling förekom mellan länderna. Det var tom så att engelska fartyg (inkl krigsfartyg) långa tider fick säker hamn hos fienden Sverige (vissa engelsmän deserterade tom och fick omgående “uppehållstillstånd” dvs accepterades så länge de arbetade och försörjde sig själva) Norge tog vi väl in genom fälttåget 1814. Ja, Danmark har varit arvsfienden, det var… Read more »

Morani ya Simba
Morani ya Simba
7 years ago

“Men visst inser jag att våra nordiska bröder kan gotta sig i vår prekära ställning just nu.” Jeg godter mig BESTEMT ikke over Sverige’s situation. Jeg beklager hvis jeg nogle gange er stødende m min lidt bramfrie stil når jeg beskriver Sverige. Men jeg elsker Sverige. Jeg er vild med de store skove med alle de dyr jeg savner i Danmark (elge, bjørne, losser; vi har lige fået ulve i Danmark igen 🙂 ), jeg kan godt lide almindelige svenskere og har endda datet et par flickor. Der er ingen skadefryd fra min side. Jeg ønsker at danskere, fra DF… Read more »

PisseNisse i Hökarängen
PisseNisse i Hökarängen
7 years ago

All in good taste, Morani 🙂 Inga problem här, det kan nog finnas befogad skadeglädje också, inte minst mot uppblåsta Danmarksbashare som Sundström, när hennes luftslott rasar. Men som alltid brukar eliten rädda sig och sin cash och vanlig medeklass får notan. Så även denna gång. Utan en svensk strävsamt arbetande och skattebetalande medelklass, inget luftslott. Inga höga tinnar och torn att ropa ut den godkända sanningen ifrån och inga skattebetalare att tukta..bara lite till…lite hårdare Jag tycker det är bra att Danmark finns till hands. Danskar har lättare än nästan alla andra av jordens folk att syna den svenska… Read more »

Marit
Marit
7 years ago
Reply to  steen

Angående nasjonalisme : Norge har vært under både Danmark og Sverige i tidligere tider. Derfor har feiringen av vår nasjonaldag (17.mai) betydd så mye for oss nordmenn. Men nå er det, etter masseinnvandringen startet, kommet mange tegn fra AP-politikere om at det norske skal nedtones. Vår fhv. utenriksminister, Jonas Gahr Støre (AP), har lansert ideen om “Det Nye Norge” og “Det Nye Vi”. Likeledes har han nedsatt en kommisjon som skal utarbeide ” En Ny Nasjonalfølelse.” Som om den kan tegnes på et tegnebrett ! Denne NYE nasjonalfølelsen skal være ferdig og bli presentert for folket i 2014, da vi… Read more »

Morani ya Simba
Morani ya Simba
7 years ago

“Hvis vi nøjes med at regne fra 1945, mener jeg der er der to afgørende grunde til, at ‘fædrelandskærligheden’ eller ‘nationalfølelsen’ har udviklet sig sprogligt forskelligt i Norden: Danmark og Norge var besat af tyskerne, og de var ikke neutrale under den kolde krig. Derfor har den almindelige forklaring, at nationalstaten er skyld i alt ondt, har haft mindre gennemslagskraft i Norge og Danmark.” Det er et godt spørgsmål hvorfor de tre skandinaviske “svaner” er så forskellige. Personligt ville jeg umiddelbart sige at Norge er det mest åbenlyst patriotiske og det tror jeg kan hænge sammen med lidt indre usikkerhed… Read more »

Erling
Erling
7 years ago

Sverige og Schweiz har det tilfælles, at deres lande strategisk set er komplet værdiløse. Ingen krigsherre med respekt for sig selv ville gide ofre een eneste division på dem.

Nogle lande er bare født heldige.

Anonymous
Anonymous
7 years ago

“Hvis vi nøjes med at regne fra 1945, mener jeg der er der to afgørende grunde til, at ‘fædrelandskærligheden’ eller ‘nationalfølelsen’ har udviklet sig sprogligt forskelligt i Norden: Danmark og Norge var besat af tyskerne, og de var ikke neutrale under den kolde krig. Derfor har den almindelige forklaring, at nationalstaten er skyld i alt ondt, har haft mindre gennemslagskraft i Norge og Danmark.” Det er et godt spørgsmål hvorfor de tre skandinaviske “svaner” er så forskellige. Personligt ville jeg umiddelbart sige at Norge er det mest åbenlyst patriotiske og det tror jeg kan hænge sammen med lidt indre usikkerhed… Read more »