24
apr
Seneste opdatering: 24/4-13 kl. 1601
1 kommentar - Tryk for at kommentere!

 34 tips för konstnÀrer, kommuner, vissa obemedlade samt underbetalda

Av Thomas Nydahl

spartipsDetta Àr en bok för alla oss fattiglappar, oavsett om vi Àr fattiga av börd, utförsÀkrade, intvingade pÄ FAS3-program, sjukpensionÀrer eller nyblivna folkpensionÀrer med minibeloppen, det vill jag lova efter att ha lÀst den frÄn pÀrm till pÀrm.

Lars Vilks bok innehĂ„ller “34 tuschteckningar som visar olika förslag till hur mindre bemedlade, exempelvis kommuner och konstnĂ€rer, kan sĂ€nka sina kostnader. Varje teckning Ă„tföljs av en kort beskrivning av hur sparĂ„tgĂ€rder kan genomföras och vilken kostnadsminskning den leder till.” Smaka bara pĂ„ den insinuanta parbildningen av “kommuner och konstnĂ€rer” – det Ă€r sĂ„ att man hĂ€r anar en fristĂ„ende och radikal nationalekonom i farten.

Nu vore inte boken den bok den Ă€r, om nĂ„gon annan Ă€n Lars Vilks skrivit den. För humorn kĂ€nner man genast igen. Det Ă€r inga gapskratt den föder. TvĂ€rtom Ă€r det den milda, anarkistiska ironin som resulterar i leenden och hummanden under lĂ€sningen. ÄndĂ„ ska man vara helt pĂ„ det klara med att detta Ă€r en bok som har djupt allvarliga, sociala och kulturella problem, som utgĂ„ngspunkt. Vilks skriver:

“UtvĂ€gen för konstnĂ€ren, ur denna avsevĂ€rda svĂ„righet, Ă€r alltsĂ„ att sĂ€nka livskvaliteten och leva sparsamt. Alla handlingar, frĂ„n de största till de minsta, som konstnĂ€ren utför mĂ„ dĂ€rför omgĂ€rdas med minsta möjliga kostnader. DĂ„ han dessutom av nödvĂ€ndighet mĂ„ fortsĂ€tta att skapa konst skall varje Ă„tgĂ€rd kunna inlemmas i konsten.”

NÄ, frÄgar sig vÀn av ordning, varför nu detta? Motivet Àr enkelt: Lars Vilks fick blixtbesök av kronofogden i december 2001:

“De kom i gryningen. Och hemlighetsmakeriet var stort. Operationen lyckades och Omfalos kunde pĂ„ den stora kranbĂ„tens dĂ€ck i triumf hemföras som byte. Den av fogden utförda aktiviteten var naturligtvis kostsam. RĂ€kningen pĂ„ 100.000:- anlĂ€nde frĂ„n kronofogden till konstnĂ€r Vilks.”

DÀr finns förklaringen. Googla pÄ Vilks och Omfalos för vidare information i sakfrÄgan.

NĂ„gra exempel pĂ„ Vilks spartips. Han utgĂ„r frĂ„n ett av sina tvĂ„ valsprĂ„k. Det lyder “Allt Ă€r en fördel” och för den tvehĂ„gsne kan man bara anföra vad Vilks menar kan vara en fördel i situationer som denna:

Att laga byxben med gÄvotrÄd och skruvmejsel. Att bli en luvplockare. Att utstrÀcka sitt levnadslopp. Att skapa lÄgpriskonst. Att bli vattenbÀrare för att fÄ hem sitt varmvatten. Att sÀnka sitt innertak. Att surra glasögonbÄgarna dÄ de blivit trasiga.

Det finns mĂ„nga rĂ„d, det ena handgripligare Ă€n det andra, och man bör ocksĂ„ noga studera summeringen, dĂ€r konstnĂ€ren upplyser att “ett uppskattat totalt vĂ€rde av de ovan angivna sparmetoderna Ă€r 30. 320:-/Ă„r.” För den intresserade kan jag ocksĂ„ nĂ€mna att Bokförlaget Nya Doxa i Nora stod för utgivningen Ă„r 2004. Antikvariskt kan man alldeles sĂ€kert hitta boken. Hos sparsamma handelsmĂ€n.


ReaktionÀr opinionsyttring

Av Thomas Nydahl

Det kommer orovĂ€ckande nyheter frĂ„n Birmingham. En social och politisk kraft som man inte ska underskatta har i dagarna samlat 25.000 pakistanska muslimer (nĂ„ja, mĂ„nga hade rest dit frĂ„n andra delar av England och frĂ„n andra europeiska lĂ€nder) för att krĂ€va rejĂ€la inskrĂ€nkningar i yttrande- och tryckfriheten. Vi kĂ€nner igen argumenten: “Yttrandefriheten Ă€r nĂ„got bra, men att krĂ€nka islam Ă€r inte yttrandefrihet” (Speakers said that freedom of speech was a cherished value but abusing Islam is not freedom of speech). Jag bĂ€var inför den dagen dĂ„ parlamenten i vĂ€st faktiskt gör som de sĂ€ger, för dĂ„ Ă€r det slut med det fria ordet, sĂ„ som vi kĂ€nner och praktiserar det.

“BIRMINGHAM: Up to 25,000 British Pakistani men, women and children from across the UK gathered in Aston Park here to express their love for Hazrat Muhammad (peace be upon him) and to call on the British government to introduce legislation that bars Islamophobes from insulting Islam under the garb of the freedom of speech (…) Hazrat Peer Alauddin Siddiqui, who is a renowned Sufi scholar, told Geo News: “Thousands have come together to show peacefully to the western world that the production and promotion of a recent film insulting Prophet Muhammad (PBUH) has caused hurt to Muslims all over the world. We are a peaceful community and we will do everything to protect peace and respect for all on equal basis. It’s not fair that some people insult Islam everyday and preach hatred through their actions and words but the lack of legislation encourages such elements. We want to tell our government that we welcome debate and constructive criticism of our religion but insults are unacceptable and inflammatory language is contributing to the rise of extremism amongst youth in western countries where youth mistakenly believe that the West hates Islam and Muslims.”

Som ni ser av ordvalen sÄ Àr hela krÀnkthets-industrin samlad.

Du kan lĂ€sa hela artikeln – hĂ€mtad frĂ„n en pakistansk tidning (jodĂ„, de bevakar nog sina intressen lĂ„ngt hemifrĂ„n, men brittisk press, ocksĂ„ lokalpressen i Birmingham tycks ha tigit om manifestationen) – om du klickar pĂ„ denna lĂ€nk.

Mobiliseringen av den hĂ€r sortens reaktionĂ€ra massor sker parallellt med en ny vĂ„g av islamistiska terrorattentat – eller planer pĂ„ sĂ„dana – i USA, Kanada, Spanien, Frankrike och… ja, vi fĂ„r se.

Det finns ocksÄ all anledning att se det hÀr nya avsnittet av BBC:s Panorama som handlar om shariadomstolarnas praktik i landet (ett Àmne som jag ocksÄ berör i min bok Black Country, se till exempel hÀr):

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

1 Comment
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Allan Hansen
Allan Hansen
8 years ago