24
aug
Seneste opdatering: 29/8-13 kl. 0535
9 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Jeg anser det for et af mit livs privillegier, at være vokset op i en familie, der afskyede politikere over en kam og i en skole, hvor politik var fuldstændig bandlyst. Jeg bryder mig stadig ikke om politikere, og jeg udholder højst at høre på dem en halv time om dagen, – det er som regel i Deadline – hvad der diskvalificerer mig som politisk kommentator: Engell og Quortrup, glem det. Klummer om danske politikere – glem det. Man kan ikke anmelde bøger man ikke har læst eller personer, man forsøger at undgå.

Udover nødder, der giver mig kløe i munden, har jeg bortset fra politikere ingen andre kendte allergier end sulfapræparater, TV, dårlig litteratur, dårlig musik og dårlig mad. Giv mig en bouillabaisse på et truck-stop i Frankrig og et TV og politikerfrit helle, så klør det ikke så slemt.

Man skal lægeundersøges, hvis man vil være soldat eller sømand, men ikke hvis man vil styre et land. Nu vil nogle af disse ucertificerede missiler indføre et forældrekørekort for at få børn. At afsky dem af hele sit hjerte, har vist sig at være et godt, permanent udgangspunkt for et liv.

Man kunne lade sig politisere i tresserne, hvis man ville, Vietnam politiserede en generation, hedder det, men denne havde ganske rudimentær viden om, hvad der foregik. De vidste ikke, at havde Kennedy og Mc Namara fået lov at fortsætte, var der aldrig blevet den katastrofe, som Nixon, Johnson og Kissinger foranstaltede. Se endelig The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara. Også hans liv fandt sted i krigstid. Vietnam generationen vidste ikke, at Mc Namara blev et gidsel af Vietnamkrigen mod sin vilje.

Men viden har aldrig været nødvendig for unge, for at danne sig stærke meninger om verdens indretning. I dag er Kissinger en omsværmet celebritet, – Liv Ullman faldt på sin dumme kunstnerrøv over ham – selvom han ret beset er en krigsforbryder når, man tænker på hans bombninger af civile i Cambodia. Han er omsværmet af andre celebriteter, der ligesom datidens unge heller ikke aner et klap. Disse er ikke så unge, men ungdom og dumhed hører ikke altid sammen. Gamle kan være rene babynumser inde i hovedet, tænk på en vis Politiken redaktør, der ved skæbnens ugunst også var en baby udenpå.

Det første politiske, der ramte mig i 16-års alderen, var Orwell, vaccinationen imod enhver totalitarisme. Man kan ikke pædagogisere det ind i unge, de skal opleve det følelsesmæssigt gennem kunsten, og de skal gøre det selv. Jeg kan takke mig selv, men også mine lærerere Henrik Sinding og Peter P. Rohde for at komme til Orwell i en tidlig, modtagelig alder. I 1970 kom hans George Orwell – Collected Essays, Journalism and Letters på Penguin redigeret af Sonia Orwell og Ian Angus.

Det var mange sider, men jeg læste det hele og jeg vil tro, det var en bedre politisk ilddåb end 4000 sider af Knausgaard om hans navle og dens umiddelbare omgivelser. Jeg ved det ikke, for jeg har anden læsning end ham, jeg prioriterer. Måske er Knausgaard vor tids Proust, det finder jeg ikke ud af, fordi tiden er for knap. Han har ytret sig om Sverige og Berivik, og det er ret forglemmeligt.

Så glemte jeg alt om politik i mange år, også et privillegium man først skønner på, når det er borte. Forældregenerationen blev aldrig færdige besættelsen, og Peter og Ina aldrig med DKP.

Orwell beklagede selv, at han levede i tider, der gjorde ham til den skribent, han blev: “A pamphleteer”, sagde han ondt om sig selv. Havde han ikke levet fra 1903 til 1950, havde han ikke skrevet sådan. I Spanien i 1936 opdager han, at der er en fjende ud over fascismen, kommunismen, der kuppede den folkelige, demokratiske opstand i Barcelona. I dag ville han have skrevet om islam, vor tids verdensomspændende totalitarisme. Han ville have hånet The Guardian og BBC og deres nordiske eftersnakkere for deres kryberi, der ville have været lige så slemt, hvad det været for Stalin.

I BBC filmen her personificeres Orwell af en skuespiller, og det mest interessante ved ham, er at det er Orwells ord, der kommer ud af hans mund, og ikke mindst alle de optrædende, der kendte Orwell personligt, bla Cyril Connolly og Victor Gollancz. Han nåede at færdiggøre 1984 kort før sin død, og hans syn på fremtiden er kulsort, men man skal ikke glemme, at han også havde lyriske sider, der i en anden tid ville have gjort ham til en anden forfatter.

Nu var hans ‘rigtige romaner’ – A Clergyman’s Daughter – Keep the Aspidistra Flying – Coming Up for Air – ikke vellykkede, jeg har læst dem fordi jeg ville læse hvert et ord, så måske han alligevel skulle takke sin hårde, politiserede krigstid tid for sin uforglemmelighed, ligesom jeg skal kreditere min egen levetids elendigheder for, at jeg ikke kom til at skrive dårlige romaner, som det var min oprindelige tanke, inspireret af alle de gode, jeg havde læst. Hvis ens samtid tilbyder én en mulighed for at lade være med at skrive en roman, skal man nok tage imod den. Jo færre dårlige romaner i verden desto bedre, og her er den mondæne vendkåbe Martin Kongstad helt ufortalt.

Den rigtige Orwell starter med Down and out in London and Paris(1933, hele bogen) og reportagebogen The Road to Wigan Pier, om kulminearbejdernes elendige liv, året hvor Hitler kommer til magten, han får TB og ødelægger sit helbred. De markerer er tidspunktet, hvor dokumentaristen Orwell parrer sig med forfatteren Orwell. Men her om foråret og den almindelige frø, hvis udstående øjne Orwell syntes, var noget af det smukkeste:

Certainly we ought to be discontented, we ought not simply to find out ways of making the best of a bad job, and yet if we kill all pleasure in the actual process of life, what sort of future are we preparing for ourselves? If a man cannot enjoy the return of spring, why should he be happy in a labour-saving Utopia? What will he do with the leisure that the machine will give him?

I have always suspected that if our economic and political problems are ever really solved, life will become simpler instead of more complex, and that the sort of pleasure one gets from finding the first primrose will loom larger than the sort of pleasure one gets from eating an ice to the tune of a Wurlitzer.

I think that by retaining one’s childhood love of such things as trees, fishes, butterflies and–to return to my first instance–toads, one makes a peaceful and decent future a little more probable, and that by preaching the doctrine that nothing is to be admired except steel and concrete, one merely makes it a little surer that human beings will have no outlet for their surplus energy except in hatred and leader worship. Some Thoughts on the Common Toad, Essay

The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara, 2005

Vietnam kommer ind i filmen minut 42 og for alvor min 57 efter WW 2 og Cuba-krisen. “Had Kennedy lived, we would never have had 500.000 men there.” “The fog of war” er Carl von Clausewitz’ begreb. I Europa har vi glemt krigen. Det er en generation siden, der var gratis pladser til krigsinvalider i Paris’ metro. Det udsætter os for, at vi skal genopleve krig. Mc Namara citerer T.S.Elliot fra The Waste Land:

We shall not cease from exploration. And the end of all our exploring. Will be to arrive where we started. And know the place for the first time.

“Jeg er led og ked af at leve i et fængsel”

My mother and father are both active participants and activists in and for the Islamic community. Me – oh me? I am a godless secular humanist atheist. Unfortunately, I am still in the closet for the sake of my life.

I am so sick and tired of pretending to care about & follow Islam.

I am so sick of wearing that stupid hijab on my head. (I asked if I could substitute it for a shawl, only to be called a whore in return.)

I am so sick and tired of being asked to memorize the quran.

I am so sick and tired of NOT being able to express my thoughts.

I am so sick and tired of hearing their racist, sexist, homophobic, bigoted and factually wrong stances.

I am so sick and tired of their learning and spreading of WRONG facts to promote Islam (Neil Armstrong became a Muslim after hearing the Adhaan from Space? LOL!)

I am so sick and tired of their mental, physical, emotional and psychological abuse towards me.

I AM SO SICK AND TIRED OF THEIR FUNDAMENTALISM.

Too bad, I am still financially dependent on them… When I look at my other atheist and humanists friends, they are enjoying their lives to the fullest. They can partake in those atheist events and campaigns. Most of my ex-Muslim friends do not come from fanatical Muslim families like I do. They do not have to wear the hijab OR be forced to go to madrasahs to learn. So it is easier for them to hide their apostasy and express themselves. They can wear whatever they want, go wherever they want, say whatever they want, do whatever they want. Me?

“As long as you are living under our feet, you will do our bidding.” – My parents.

I am living in prison.

My mom beat me in public when she found out I wrote a love poem. She thought I had lost my virginity. Truth is: I have never dated anyone in my life. She warned me that she will not hesitate to skin me alive if I ever do lose my virginity before marriage. I believe that this is the very same mindset that contributes to the culture of honor killings. For these people, it is what the community says and thinks of them that matter, not the welfare of their children.

I have spoken in favor of LGBTQIA rights before, particularly transgender’s rights when they decided to spew transphobic sentiments on me. That was the last time I ever spoke about such things because they threatened to stop my education as it was imparting ‘disgusting and immoral’ values in me. They made many vile remarks about the LGBTQIA community that I do not wish to mention them.

Once, I questioned Islam and its philosophy too much my parents told me that I am to quit school because the ‘secular’ education is corrupting me. They threatened me and said that they would enroll me in a religious school so I could earn a degree in Islamic theology, then they would ship me back to my home country and marry me off to some weird religious fanatic dude and that he would take care of me. But I begged and cried. They eventually came around and ‘forgave’ me. I never questioned Islam in front of them ever since.

Everyday – EVERY FREAKING DAY – I am told how a girl should NOT be liberal; “Being conservative is the best. Old is gold.” Same old shit. I am not allowed out of the house except to go to school or to follow my parents somewhere. They would quote me the Qur’an to justify their bigotry. This is happening in a first world country! There is no escaping this. My aunt told me that the more a girl stays at home, the purer she is. My father told me that if a woman can’t do house work, doesn’t get married and has no kids, she is useless and that her existence is absolutely unnecessary. I didn’t know that the female gentalia is required to do housework.

My parents have openly declared that Islam’s misogyny is justified because women ARE second class citizens. The main reason? “Women are not as strong as or as smart as men.” Excuse me? I didn’t know that every country elects its leaders based on physical fitness test. I didn’t know a person’s worth and rights are determined by his/her physical strength. And what about women like Hillary Clinton, Fawzia Koofi, Malala Yousufzai, Ada Lovelace, Hedy Lamarr, Grace Hopper, Marie Curie, Hypatia of Alexandria, Frida Kahlo, Judith Butler, Chandra Mohanty and Bernadette Devlin? These women revolutionized the world too!

I asked my parents once if I can wear the shawl in place of a hijab or not wear it at all. They responded by saying that I have to choose between the wearing the hijab or dropping out from school. I am forced to pray five times a day and fast during Ramadan. Worst of all, I have to do Islamic worksheets and memorize the Qur’an. But I became an atheist BECAUSE I am a feminist. When I first read the English translation of the Qur’an, I couldn’t help but feel depressed on the way it is filled with misogyny, sexism, homophobia, racism and bigotry. There was absolutely no use of circumventing the translations of the various Qur’anic and Hadith texts as I understood the Arabic meaning itself. That is the first reason why I left Islam. It later dawned upon me that the science and philosophy Islam taught was also stupid.

Do you know what will happen if they find out about the real me, my aspirations, my ideas, my thoughts?
1) Stop my education
2) Marry me off!

I really, really yearn to just say I am an atheist loud and proud. That’s all. To just wear what I want to wear. To say what I am dying to say. That is out of the question of course – they would slut shame me whenever I wear make-up, or wear ‘tight clothing’, or talk to boys. “Which boy are you serving tonight?” they would ask. For goodness’ sake! I don’t live, eat, dress or exist for men! I want to look good and boost my confidence. I want to take control of my life without getting threats or insults from them. I wanted to date someone but stopped because of my family. I have wanted to do so many things but I am stopped by my family. Just because I am a GIRL, I must be protected, I must be conservative, I must be silent and unheard. I feel that human beings are the only species that raise their daughters deliberately weak and reliant on their male counterparts, whereas the other living beings raise their children as resilient as possible to ensure that they are among the survival of the fittest.

Where was #MuslimahPride when Muslim women like Malala Yousufzai were silenced and oppressed? Why won’t they talk about these daunting realities? Years ago, I would have sided with #MuslimahPride but today, my mind is free and I am no longer suffering from Stockholm Syndrome like they are. I am more aware than them, more cognizant of realities than they are.

Yet, we have #MuslimahPride who claim to speak for women like me. In one of their open letters, they claimed that FEMEN is full of white supremacist liberal feminist. The last time I checked, I am a woman of colour. No, #MuslimahPride do not represent me and do not speak for me. The more I analyze their politics, the more illogical and contradictory their rhetoric seems. They make over-generalizations and sweeping statements. There are many women like me, Amina Tyler, Aliaa Magda Elmahdy, Maryam Namazie, Taslima Nasrin and Ayaan Ali Hirsi who have broken the shackles of Islam and are claiming back our liberty and human rights. Do not ever try to silence us because there are many more Muslim women who are trapped in the system and want to speak up but cannot. Matters like reading a book, surfing a website, or choosing not to wear a hijab can be a matter of life or death in many Muslim majority countries. People are detained, tortured and killed for simply trying to live 21st century lives. Giordano Bruno was burned at the stake for heresy. People TODAY continue to be put to death for blasphemy. #MuslimahPride, how do you have the heart to ignore these tragedies that are happening in front of our very eyes and claim to speak for women like us?

Nudity is not oppression. Nudity is an expression – expression of freedom! Nudity is a metaphor for emancipation from the social constructs and freedom from the imposed limits of thought and performance. This is beautifully encapsulated in a quote of Mona Eltahawy: “When a woman is the sum total of her headscarf and hymen – that is, what’s on her head and what is between her legs – then nakedness and sex become weapons of political resistance.” Human beings must be the only living things that are ashamed of their own bodies. One who finds nudity offensive has a poor grasp of art, history and culture.

#MuslimahPride is an insult to women like me who are oppressed by Islam itself. Their ‘activism’ is alarmingly similar to Jewish Nazi apologia or that of the Anti-suffragists women of the 1910s who would had a belief that women had the right to complete freedom within the home and would say, ‘its our choice not to vote.’ This is pure Stockholm Syndrome and sheer ignorance on their part.

Sure, you might have had the ‘freedom’ to choose to don the hijab, like I did, but I do not have the very same freedom to choose to take it off without being slut-shamed or threatened. Are my experiences unwarranted? Why the hypocrisy and double standards?

I swear once I am free, I will give all I can to stand up against these stupid ideologies. No matter what they put me through, I will not be destroyed. I am not your typical daughter who will conform to your bigoted traditions. No body has the rights to take my liberty from me. I am godless but I am not voiceless. I will rise! I will fight! Fuck this – I will start NOW!

Rational Hub

0 0 vote
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

9 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Peter Buch
Peter Buch
6 years ago

-Jeg anser det for et af mit livs privillegier, at være vokset op i en familie, der afskyede politikere over en kam og i en skole, hvor politik var fuldstændig bandlyst. Jeg bryder mig stadig ikke om politikere, og jeg udholder højst at høre på dem en halv time om dagen, – det er som regel i Deadline – hvad der diskvalificerer mig som politisk kommentator-… Det kl. 18:49 skrevne var min reakion på det her førstnævnte citatudsnit, jeg tro jeg før har forsøgt at afvise eller minimere angst for at være rubriceret som politisk kommentator, det jeg tolker dine… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
6 years ago

Steen

Bloggen og ord deri kan rubriceres som politisk kommentar. chart.dk gør det eksempelvis.

At have, eller ikke at have, udsat sig for politikere er ikke af betydning for at lave en politisk kommentar.
I min fortolkning.

Bjovulf
Bjovulf
6 years ago

Udlændingepolitik bliver en vigtig kampplads i valgkampen i Norge http://denkorteavis.dk/2013/udlaendingepolitik-bliver-et-vigtigt-emne-i-valgkampen-i-norge 26. Aug 2013 Verden omkring os Der er valg til Stortinget i Norge den 9. september. Det norske Fremskrittspartiet har i den anledning udarbejdet en rapport med en gennemgang af konsekvenserne af den norske udlændingepolitik og en række forslag til, hvor der bør strammes. Den 44 sider lange rapport er et imponerende stykke arbejde. Den norske velfærdsmodel med dens høje ydelser bliver gennemgået. Og en lang række beregninger over omkostningerne ved først og fremmest den ikke-vestlige indvandring fremlægges. Der er endda et glimrende afsnit, hvor FN´s flygtningekonvention analyseres og sættes… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
6 years ago

Den Korte Avis afslørede udlændingesvindel: nu skal Mette Frederiksen forklare http://denkorteavis.dk/2013/den-korte-avis-afslorede-udlaendingesvindel-nu-skal-mette-frederiksen-forklare 26. Aug 2013 Tophistorier Efter en artikel i Korte Avis fredag om udenlandske fupstuderende, der opholder sig illegalt i Danmark, har Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, nu kaldt beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i samråd. Blandt andet beskrev artiklen, hvordan udenlandske studerende fra den tredje verden via fup og fiduser kommer ind i landet, hvorefter de bliver her illegalt, da ingen kontrollerer, om de rejser ud igen. Giver artiklen anledninger til ændringer i den førte politik? Dansk Folkeparti vil nu have regeringen til at stramme op på reglerne og beder… Read more »

A.V. Duch
6 years ago
Reply to  Bjovulf

McNamara var et selvoptaget fjollehovede, der intet anede om sydoestasien, livet der og folkets aspirationer.
Det var Kennedy, der oprindeligt optrappede Vietnamkonflikten.

Ole Burde
Ole Burde
6 years ago

”The fog of McNamaras war with himself ” …. MacNamara er en gammel syg mand som forgæves prøver at forene to uforenlige opfatelser af sin egen rolle i Historien . Allerhelst ville han åbenbart fordømme sig selv og alt hvad han har gjort , for dermed at kunne føle sig som et ægte ” Gutmenschen” , men på den anden side vil han ALLIGEVEL også gerne sole sig i sin fortids berømmelse som en af USA’s mest effektive sikkerhedspolitkere … … det ER hårdt at være blød !

Johan
Johan
6 years ago

Härligt väder i Skåneland och en god läsupplevelse på Snaphanen, med goda tips för ökad bildning.
Tack!

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x