29
mar
Seneste opdatering: 31/3-14 kl. 0103
5 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Franz Schubert: 31 January 1797 ‚Äď 19 November 1828¬† Lettiske Olga Jegunova¬†og Schubert er tilsammen bed√•rende. Melodistemmen ligger mest i venstreh√•nden, us√¶dvanligt for et klaverstykke. F√łlg hendes h√¶nder og ikke mindst anslaget.

Impromptu¬†(fr., af lat.: in pr√≥mptu, i beredskab), egenlig det samme som improvisation, et √łjeblikkeligt indfald, benyttes bl.a. som betegnelse for en art musikstykker, der g√łr indtryk af at v√¶re let henkastede √łjebliksfostre og derfor ikke g√łr fordring p√• s√¶rlig streng udarbejdelse eller sluttet form; alts√• omtrent det samme som fantasistykker. Betegnelsen impromptu finder s√¶rlig anvendelse p√• klaverstykker af blandt andre Chopin og Schubert.

Ingrid Carlqvist forlader Sverige

Jag har tvekat fram och tillbaka ‚Äď stanna i Sverige och k√§mpa mot vansinnet eller fly galenskapen f√∂r att kunna betrakta den p√• avst√•nd? Nu har jag best√§mt mig. Adj√∂, Sverige ‚Äď jag drar. Det g√•r inte att leva i ett land d√§r dissidenter behandlas som psykiskt sjuka och d√§r myndigheterna vill sp√§rra in samh√§llskritiker p√• institutioner.
Det √§r den d√•liga nyheten. Den goda √§r att jag kommer att forts√§tta granska det svenska vansinnet ‚Äď men fr√•n andra sidan √Ėresund. LEDARE: Adj√∂, Sverige ‚Äď mig f√•r ni inte st√§mpla som psyksjuk¬†(se de 42 kommentarer)

Se ogs√• Sverige: Gadekunstner Dan Park tiltalt for ‚Äėhets mot folkgrupp‚Äô, f√¶ngslet: ‚ÄúHan m√•ste vara psykiskt sjuk‚ÄĚ og lidt bl√•stemplet svensk opinion: Rasisternas favoritkonstn√§r. Hvis Dan Park er sindssyg, kan han v√¶re blevet det af at l√¶se svenske aviser. Cave! Jeg har m√łdt ham nogle gange, og jeg s√• ikke andet end en nordl√¶nding med ¬†en ganske almindelig nordskandinavisk hang til st√¶rk√łl. Lars Vilks skriver om ham: Det kan inte hj√§lpas. Fallet Dan Park har ett principiellt intresse. Fr√•gan √§r p√• vilka villkor man kan vara konstn√§r och vilken roll konsten skall spela.

Martin Aagård (Aftonbladet) är smartare. Han understryker att Park förmodligen är den första svenska konstnär som har hamnat inom lås och bom på grund av sin konst. Ja, det är inte vanligt och vill man spetsa till det kan man säga att på senare tid har Sverige och Ryssland utmärkt sig genom att frihetsberöva konstnärer som protesterar mot etablissemangets politik. Aagård som någonstans ser att den vilda friheten äger något sympatiskt får dock avvisa Park som medspelare i det högerextrema lägret.

Men det finns lite mer. I konsten har man hamnat i det något besynnerliga läget att konsten hyser ungefär samma politiska korrekthet som etablissemanget, konsten blir alltså en statens tjänare vilket är något man inte är van vid (ännu lustigare att armkroken med staten utgörs av högersidan). Av tradition har konsten alltid befunnit sig i opposition mot de solida konventionerna men nu tycks det som om att granska makten har mist sin sälta. Om man antar att Parks intresse, för att inte säga besatthet, ligger i att utmana det politiskt korrekta, kan det förefalla att vara ett rimligt konstprojekt även om det naturligtvis kolliderar ofantlig med konstens rådande konsensus. Han strör omkring sig otidigheter av värsta sort och gör sig omöjlig i de flesta konstkretsar genom att konstant ge sig på de politiska ideal som föresvävar konstvärlden liksom världen utanför.

Det finns en hel del konstnärer som har haft fel politisk inriktning och som har gett uttryck för sådana ståndpunkter i sin konst. Man kan erinra om Marinetti och Ezra Pound som hyllade Mussolini eller Dali som beundrade Franco. Samtliga har blivit storheter i konsthistorien.

Fotografiets fortryllelse

Still-fotos har ikke rigtig nogen opm√¶rksomhed i en tid, overm√¶t af billeder. Jeg insisterer p√• dets betydning. Billeder som ikke pr√¶tenderer at v√¶re kunst, skal stadig kunne p√•virke og bev√¶ge os. Ikke foto nr. 10 mio af Obama, Putin, L√łkke eller Thorning, ikke barbarernes billeder fra Syrien, men de andre billeder, de sansede. Dem man tager to af p√• et godt √•r.

¬†Jeg tog et her, der bliver ved med at forf√łlge mig, og et andet her, der dog var en ren for√¶ring, jeg ikke skulle g√łre nogen indsats for. M√•ske har jeg taget andre. Der er naturlyrik her og her, men det er noget andet.

Hvorfor er det bev√¶gende? Billedet kan noget, ord har det vanskeligt med. Jeg kan ikke svare p√• sp√łrgsm√•let, uden at begive mig ud i noget tvivlsomt fotofilosofisk, som Roland Barthes har gjort bedre. √ėjet og hjernen bag er tilstr√¶kkeligt til hverdagsbrug. Folk er ikke interesserede i fotos nu om stunder, der er for mange af dem. Jeg er ret ligeglad med dem. Jeg er interesseret.

Dette er et billede af menneskelig ukuelighed på den tragisk tænkelige baggrund. Det er muligvis mere end det, men så skal man vende tilbage til det og blive ved det.  Hver gang jeg ser det, giver det nye associationer.

Er hun ikke kl√¶dt i det t√łj, b√łrn var i Danmark i 50’erne? Kysser hun soldaten, eller hvisker hun noget til ham p√• fransk, som han ikke forst√•r? Og hvad siger hun? Lever hendes for√¶ldre? Hvordan kan de tale sammen? Hvor passer sch√¶ferhunden i baggrunden ind? Hvorfor er den s√• √•rv√•gen? ¬†Alt det usigelige og ubesvarede er fastholdt i det √łjeblik p√• et sort-hvidt negativ for 69 √•r siden.

I dag er den lille pige 73 år gammel, hvis hun lever, men da var hun på samme alder som hende her. Man kan konstatere det med ord, men kun billeder kan vise det. Så ung og gammel kan verden være på samme tid.- 9th Armored Division technician with a little French girl on Valentine’s Day, 14 Feb 1945

1-Indspilning i fuld skærm 30-03-2014 151214

0 0 vote
Article Rating


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

5 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Machiavelli
Machiavelli
6 years ago

Schubert er sikkert god musik, men Amira den 9 √•rige pige med guldstemmen er himmelsk og jager de muslimske sp√łgelser v√¶k, hvis man har nogen.

Ramona Fransson
6 years ago

Fullkomligt underbart. Njutning av hög klass!

Anonym
Anonym
6 years ago

snaphanen är inte uppdaterad till den 30 mars.

intetnavntak
intetnavntak
6 years ago
Reply to  Anonym

1. Du kan slette din browsers cache lager, det virker m√•ske. Men mest hvis du har v√¶ret p√• siden f√łr.
2. Du kan pr√łve at bruge en anden browser, hvis du ikke ved hvordan man √¶ndrer indstillingerne for “cookies” i din respektive browsers menu.
3. Et langsomt internet og/eller med lukkede porte kan g√łre, siden bliver indl√¶st forkert.