3
maj
Seneste opdatering: 19/2-17 kl. 1036
2 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Genpostering fra 2009 fordi… jeg fik lyst til at høre den. Og nu også på Amsterdam Post.  Giv dem blod os sex lige i sylten, så visner de af angst. De bliver måske voldelige, men så giv dem overvold tilbage. Shock and awe. Det er feminisme. Ikke neglebidende, universitært ævl. Ikke underkastelse, fortolkninger, undskyldninger –  modstand! Det er også en smuk, poetisk-teatralsk video modsat Outlandish’ kaffebar på Valium, uden et enkelt skud Viagra. Forlad de mænd, forlad islam, forlad dårlig musik! Brug høretelefoner, den er flot produceret:

Khaled var frihedens store stemme i 1980’ernes Algeriet, hvor folkemusikken raï trodsede diktaturets mørkemænd. Han var stjerne i sit franske eksil, men hans sange om drukture og utroskab var blevet noteret af hjemlandets fundamentalistiske mørkemænd, og Khaled figurerede højt på deres dødslister. Kongen af Rai, Aïcha’s far spiller i Vega d. 8 oktober.

“Aisha” som lidenskabelig kærlighedssang: Som man kan se ved at sammenligne denne originalversion (1996), der musikalsk er lysår bedre end Outlandish’  flegmatiske, blodfattige kopiversion, så er det to helt forskellige kvinder, de besynger.

Cheb Khaleds drømmesyn er en fri, ikke for fastholdere, kortskørtet, utilsløret kvinde med neglelak og tyk læbestift, en drøm der forsvinder fra ham og teaterscenen op i luften som en arabisk Columbine, flygtig som eros er.  Aben man ser i flere glimt, er lige ud af Commedia dell’Arte, der ikke var kendt for sin snerpethed inden kirken udrensede uartighederne,  for langt senere at acceptere sit nederlag til naturen.

Kunstgrebet at snøre erotikken inde,  klarer Outlandish 400 år senere på 4 minutter. “Halal-versionen” eller kunstnerisk forræderi og snylteri kan man alt efter behag kalde deres islamiserede, klorblegede udgave. Deres video hylder den tæmmede, indhyllede kvinde Aisha, den usikre, pseudomaskuline mands magt over kvinden. De der læser fransk, kan se at også Outlandish´ tekst er en næsten hel-amputeret, primitiviseret version af originalen.

Det giver alt i alt god mening, at Outlandish anvender islamistiske referencer og optrådte på “Islamofobi-konferencen” i 2006 sammen med 1200 andre kønsadskilte mørke-mænd og kvinder, der samlede sig for at afpresse Danmark, netop de bornerte, livsfornægtende typer, der nu fører sig frem som frisindets og tolerancens fortalere, netop de voldsparate  typer Khaled måtte flygte fra i 1986.

Khaled er det moderne Mellemøsten, der i dag må gispe efter vejret selv i Europa, fordi vi nu har så mange fascistoide muslimer, at de frisindede ikke længere kan leve i sikkerhed her takket være europæisk ‘humanisme’. Vi slår frihedsstemmerne i arabverdenen ihjel, samtidigt med at vi sørger for at slå os selv ihjel. Jeg er ikke politiker, men jeg har tillid til, at europæiske politkere vil løse dilemmaet på den værst tænkelige måde for alle parter.

Han er også kvindernes næsten ikke udtalte  længsel. Vi har et Europa, hvor også de skal leve i angst for halvmånens grønne pest. Der er andre sange på nettet med Cheb Khaled, for eksempel Didi. Hør den flot producerede lyd med hovedtelefoner. (En anden algierer der er truet ud af landet, er Souad Massi, der synger en blanding af country og fado med orientalsk præg, for eksempel her i Moudja.)

Og mere musik, september 2012:

Forspil

Nu hørte jeg det igen akkompagnerende i Michaels Palins indtagende Hammershøi-film. Bachs præludium no.1 fra Das Wohlptemperierte Klavier. For mig var det kærlighed ved første møde. Det var i 1967, hvor den er lagt ind som citat i mellemstykket i Procol Harums “Repent Walpurgis” min. 2:28. En omvej til Bach, men ét sted skal enhver begynde. Det er så kort og enkelt, og jeg ved ikke, hvorfor jeg aldrig kan blive færdig med det, hvorfor der ikke kan slides på det, som med så megen anden musik, jeg holder af. Det er som den første kærlighed, hvad enten man er 4 eller 14 år, følelsen og lyden kan ikke forklares, den fylder hele ens verden uden ord. Man er kommet hjem til et nyt hjem, hvor man ikke havde været før.

Organisten Matthew Fisher brugte mange klassiske referencer, blandt andet Vidor. Orkestrets verdensberømte A Whiter Shade of Pale er også båret oppe af Fishers orgel og kærlighed til Bach. Hele sangen er bygget over barokkens vandrede basso continou, men den låner mere fra andre end Bach og fra noget så (da)nutidigt som Percy Sledges “When a man loves a woman.”

Den surreelle tekst har været genstand for utallige (over) fortolkninger, måske handler den om kønsakten i en drøm, men der var ikke en stor musiker i tiden, der ikke var fascineret af den. Det der drog alle fra Beatles til Hendrix var, at de ikke forstod, hvad de hørte, og de forstod ikke, at det var engelske arbejderdrenge fra Croyden, der havde udtænkt det. Det var ikke grader og eksaminer, det var instinkt og følelse for at grave lidt dybere i tiden, end de fleste andre.

Der er en dejlig version af den her fra London 2003, hvor Matthew Fisher er tilbage i orkestret igen i Union Chapel, og det er en kirke.  Han er fuld af referencer, er det “In an English Country Garden” (minut 3:55) Han klokkelignende orgellyd er sangen, Gary Brooker er bare den, der skal aflevere dens anden gåde – teksten.

Måske er Bach og Fisher lige så enkle, som de er dybe, eller måske rettere ‘fromme’ på hver deres måde. Das Wohtemperierte Klavier er på en gang komponeret for at unge musikere kunne lære sig at spille en ret enkel musik, samtidigt med, at den blev en af den klassiske musiks mest indflydelsesrige værker i eftertiden.

Og Fishers enkle, vandrende bas og rene Hammondlyd, der rejser en katedral der forbinder 1967 med 1600 tallet, er måske bare et basin man skal lade sig synke ned i og acceptere for pålydende. Den er nummer 57 på listen over alle tiders bedste popmelodier. og får Phil Spectors ekkorum til at lyde prætentiøse. Alle kan høre det, uden at kende hverken ham, Bach eller Vidor. Det indlysende behøver ingen forklaring. Hvis du er i tvivl om, at det er kærlighed, så er det det ikke. En modnet version ,endnu bedre end originalen.

0 0 vote
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

2 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Carsten
Carsten
6 years ago

Tak

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x