13
jul
Seneste opdatering: 14/7-14 kl. 1555
18 kommentarer - Tryk for at kommentere!

1-botanisk have 13.7.2014 019

Penisblomsten, Amorphophallus titanum, sprang ud i forgÄrs, det er byens store tillÞbsstykke. Der var mange i Botanisk Have, og mange ville fotograferes med den. Sjovt nok udelukkende kvinder. Er der en frisk genusvetare pÄ linjen? De har ogsÄ en i Bergianska trÀdgÄrden i Stockholm, der hedder den JÀtteknölkalla. Det ved jeg ikke, hvad betyder, men det lyder ikke videre penibelt. Der kan gÄ ti Är imellem, og den er svÊr at dyrke kunstigt.

Timelapsevideo af blomstringen, otte dage presset sammen.

Mitterands personlige kok

Selvom jeg er en habil kok, gĂ„r jeg ikke op i den hĂžjere gastronomi undtagen Ă©n gang om Ă„ret, hvor jeg gĂ„r pĂ„ en svinedyr klasserestaurant bare for at minde mine smaglĂžg om, hvad perfektion er. Spillefilmen Haute Cuisine (2012) handler om en virkelig person, DaniĂšle Mazet-Delpeuch, en stĂŠrk dame og en virkelig kunstner fra Perigord, der bliver kaldt til ÉlysĂ©e PalĂŠet af Francois Mitterand. Og den oser af charme.

En ven tog mig til Vester Vov Vov forrige vinter for at se El Bulli Cooking in Progress, verdens bedste restaurant i flere Ă„r, som ogsĂ„ viser virkelige perfektionister i arbejde. Man kan nu se den hele pĂ„ You Tube. Det er det der fascinerer mig mest, ligesom det tyske landshold man kan se i aften. Forbold krĂŠver megen fysik, teknik, men tyskerne har det, som fĂ„ andre hold har i Ăžjeblikket: At spille som et hold, en enhed, der kan modtage en bold og tĂŠnke lynhurtigt tre-fire trĂŠk fremad. En skakspiller har meget lĂŠngere tid til at tĂŠnke sĂ„ langt. Hvis et hold ikke er begavet og kan tĂŠnke som Ă©n organisme, og skifte taktik, er det ikke et rigtigt fodboldhold. Det bliver ikke en nydelse at se pĂ„. Brasilianerne var mĂ„ske ikke sĂ„ dĂ„rlige som 0-7, men de var dummere. – Filmen er tekstet pĂ„ engelsk.

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

18 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Angela
Angela
6 years ago

Eftersom “fruntimmersveckan” inleds pĂ„ fredag i denna vecka av Fredrik, vill jag dela med mig av lite fakta som Lars Johansson, chefredaktör för Helsingborgs Dagblad hyllande skriver om kulturtanten. Hon som inte lĂ„ter sig fotograferas bredvid en blomma p g a dess namn utan möjligen för att den Ă€r unik pĂ„ nĂ„got sĂ€tt eller vĂ€ldigt grann. 🙂 Enligt besöksstatistiken pĂ„ landets teatrar, bibliotek och museer Ă€r det kvinnor i Ă„ldern 45 Ă„r och uppĂ„t som dominerar i kulturpubliken. Och dominerar stort. PĂ„ Dramatens förestĂ€llningar i Stockholm Ă€r 72% av publiken kvinnor. Att kvinnor , Ă€ven flickor, lĂ€ser flest böcker Ă€r… Read more »

Angela
Angela
6 years ago
Reply to  Angela

Fruntimmersveckan började inte med “Fredrik” pĂ„ fredag. Den började igĂ„r med Marine Le Pen i EU-parlamentet i Strassbourg. Le Pin Ă€r lysande!

http://avpixlat.info/2014/07/15/farage-eu-liknar-sovjetunionen/

Angela
Angela
6 years ago

Hur mĂ„nga hade velat fotografera sig med blomman om den presenterats med sitt ursprungliga namn? Bunga bangkai, som betyder “kadaverblomma. Inte sĂ„ lĂ€tt att hitta pĂ„ en statushöjande text under det fotot i fotoalbumet. “HĂ€r stĂ„r tvĂ„ as”. Eller: “Liket liknar liket”. Eller: “Vilket lik luktar vĂ€rst?” “De tvĂ„ liken”

Angela
Angela
6 years ago
Reply to  steen

Ja penis “slĂ„r bĂ€ttre” Ă€n kadaver. 🙂 Det gĂ€ller att vara trendkĂ€nslig om man vill tjĂ€na pengar. Annars kanske det bara hade varit smĂ„pojkar som velat se “kadavret” och kĂ€nna lukten. HĂ„lla för nĂ€san och “tosa” sig.

T. Snorrason
T. Snorrason
6 years ago
Reply to  Angela

Steen, for at glĂŠde Angela med den rigtige vare – endog i meget diskret stĂžrrelse – bĂžr Du nu bringe et billede af Uwe Max Jensen in natura, feks. hvor han stĂ„r pĂ„ hovedet op ad Viborg Domkirke.
Det billede vil for stakkels Angela antageligvis fungere som tasten ctrl+alt+delete, hvad angĂ„r den uskyldige blomsts navn 🙂

Angela
Angela
6 years ago

Den kallas ocksĂ„ av lokalbefolkningen i sitt ursprungsomrĂ„de för kadaverblomma för att den luktar pyton. SĂ„ ingen dĂ€r gav den namnet penis. SĂ„ jag trodde rĂ€tt. 😉

HÀr en bra bild pÄ den vackra blomman och lite information.http://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4ttekn%C3%B6lkalla

Nattens drottning Àr nÄgot liknande. Vacker och blommar bara en natt. Den doftar ljuvligt. Som vanilj eller apelsin.

Angela
Angela
6 years ago

“Sjovt nok udelukkende kvinder. Er der en frisk genusforsker derude?” Det Ă€r ganska tragiskt att kvinnor tror att de mĂ„ste stĂ€lla upp pĂ„ sĂ„dant sexuellt trams för att inte bli sedda som “haggor” eller ngt annat. PĂ„ samma sĂ€tt som de tror att de mĂ„ste skratta sĂ„ snart mĂ€n drar ett sex-skĂ€mt. Kvinnor Ă€r livrĂ€dda för att bli sedda som “trĂ„kiga” framför allt sexuellt trĂ„kiga sĂ„ de vĂ„gar inte annat. Det kan ocksĂ„ kosta dem en högre tjĂ€nst, bĂ€ttre betyg eller en socialt lĂ€gre rang om de inte stĂ€ller upp med det förvĂ€ntade. Att de tror att de stĂ€ndigt mĂ„ste… Read more »

Ludvig
Ludvig
6 years ago
Reply to  Angela

Det var vĂ€ldigt vad du gick igĂ„ng pĂ„ penisblomman, Angela. Den fick sitt officiella latinska namn – “formlös jĂ€ttepenis” pĂ„ svenska – i det viktorianska England, dĂ€r den blommade första gĂ„ngen i icke-vilt tillstĂ„nd. Steens fina bild pĂ„ detta naturens under, vars förföriska doft Ă€r avsedd för de insekter den vill locka till sig för pollinering, visar ocksĂ„ en kvinna. Om henne sĂ€ger du att hon “blivit sĂ„ manipulerad och tillintetgjord att hon tror sig fĂ„ bĂ€ttre status fotograferad tillsammans med en blomma som nĂ„gon döpt till penis.” NĂ€r du sansat dig kan du knappast annat Ă€n medge att du… Read more »

Angela
Angela
6 years ago
Reply to  Ludvig

Detta svarade jag pĂ„. ——————————————- Erling Posted: 13 July 2014 – 16:00 – Reply Intet under, at pigerne er duperede. ————————————————– Till de övriga kommentarerna. Nej jag Ă€r knappast “pryd”. Och inte Ă€r jag “feminist” heller. Eller genusforskare. Men steen bad om en förklaring och den förklaringen (svaret) Ă€r normalt mĂ€nskligt beteende utifrĂ„n den situation kvinnan befinner sig i. Kvinnor i gemen tror att de mĂ„ste stĂ€lla upp pĂ„ det mĂ€n tycker Ă€r roligt. “Kvinnan tige i församlingen”, sitter djupt rotad. Det mannen stipulerar ger tyngd och status. SĂ„ Ă€r det fortfarande. Det behöver man inte vara genusforskare för. Det… Read more »

SkÄning
SkÄning
6 years ago
Reply to  Angela

Du har inte trampat mig pĂ„ svansen. Det verkade snarare som om du var förnĂ€rmad, sĂ„ jag tyckte kanske bara att du skulle slappna av lite i all vĂ€lmening. Varför reta upp sig över skitsaker som helt saknar mening? Kvinnan pĂ„ bilden Ă€r vĂ€l en av otaliga asiatiska turister i Köpenhamn, och de brukar tycka att sĂ„nt hĂ€r Ă€r lite smĂ„kul, utan att ha nĂ„gon större tradition av “kvinnan tige i församlingen”. SĂ„ ursĂ€kta mig om jag uppskattar lite simpel könshumor. Det Ă€r verkligen inget jag prackar pĂ„ mina kvinnliga vĂ€nner. De brukar dĂ€remot vara ytterst noga med vad jag… Read more »

SkÄning
SkÄning
6 years ago
Reply to  Angela

NÄja, Angela. Det Àr lÀtt att bli frustrerad i dagens Sverige, men jag tycker nog att du har smittats lite av den svenska prydheten (ny-viktorianism skulle jag nÀstan kalla den). Vad Àr problemet med att man döper en vÀxt efter det manliga eller kvinnliga könsorganet? Och jag har svÄrt att se att tjejen pÄ bilden annat Àn tycker det Àr roligt.

Angela
Angela
6 years ago

Ja, det Ă€r inte konstigt att kvinnfolk kĂ€nner sig duperade, manipulerade. Med största sannolikhet (99,9%) Ă€r det en man som döpt blomman. Man ser vad man vill se. Jag kĂ€nde inte till blomman.Har aldrig sett den och kĂ€nde dĂ€rför inte till dess namn. Och sĂ„g och tĂ€nkte dĂ€rför nĂ„got helt annat. Och det kanske mĂ€n som tror att den liknar en penis skall vara glada för. En del mĂ€n ser sin avbild överallt i naturen sĂ„ Ă€ven om det skulle vara ett litet strĂ„, en pinne pĂ„ marken eller prinskorv. Eller det senaste under de sista decennierna – efterkonstruktionen om… Read more »

Marit
Marit
6 years ago
Reply to  Angela

Akta dig, Angela. SĂ„ du ikke gĂ„r Gudrun Schymans og genus-“forskernes” ĂŠrende. 🙂

Erling
Erling
6 years ago

Intet under, at pigerne er duperede.