14
jul
Seneste opdatering: 17/7-14 kl. 1156
11 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Hakelius skrev en krönika om att danskar kan vara chauvinistiska idioter men att svenskar Àr det hela ­ tiden, utan att ens begripa det i sin prudentliga sjÀlvgodhet. Johan Hakelius pratar bla. om svensk mentalitet och varför debatten blir sÄ likriktad. Mikael Jalving

Der er sĂ„ mange fine pointer og smĂ„ nuancer i dag, at her er forkundskaber nok nĂždvendige. For eksempel at i Sverige er noget ‘rĂ€tt’, hvorfor man til daglig kan tale om ‘retfĂŠrdighed’ uden at specificere om den er juridisk, gudommelig, poetisk eller noget andet. Eller det svenske selvbillede, der er ude at takt med virkeligheden. Sverige er, som Danmark, et stammesamfund, bare en meget anderledes stamme, som vi ved, der har et ben i begge stammer. Sverige er et meget svĂŠrt samfund at komme ind i, modsat den officielle fortĂŠlling. Selv danskere og nordmĂŠnd skal Ăžve sig i en nogle Ă„r. Historikeren Herman Lindqvist trak det hĂ„rdt op, da han skrev:

Sverige och Danmark ligger sĂ„ nĂ€ra varandra, men de kulturella skillnaderna Ă€r mycket stora. Huvudproblemet Ă€r inte sprĂ„ket. Chefen för det danska Nordea Peter Lybecker sa sĂ„ hĂ€r: ”Innan jag begav mig in i fusionsarbetet som senare resulterade i Nordea trodde jag att den största skillnaden mellan danskar och svenskar var sprĂ„ket. Nu vet jag att det Ă€r den enda lik­heten.”

Midt i mellem har vi skĂ„ningene, de har deres helt egen stamme. Eller pointerne omkring det ‘totalitĂŠre’ Sverige, om det polariserede Sverige,  om hvorfor ‘konservativ’ er et skĂŠldsord, om ubehaget ved debat, der jo er svĂŠr at undertrykke efter nettes ankomst, hvorfor noget mĂ„ afskrives som ‘had.’ OgsĂ„ allle nichespĂžrgsmĂ„lene, der trĂŠkkes ind i den officielle samtale, som  om de havde stor betydning for alle: Insemination af lesbiske, homoseksualitet, der berĂžrer to procent af befolkningen, men som man skulle tro berĂžrte 80 procent.

 Alt sammen subtilt og godt set, her kommer alle nuancerne med og sÄ er det selvfÞlgelig kÊrligt beskrevet. Hakelius slalommer dog dygtigt udenom Sverige uproportionalt stor indvandring og dens konsekvenser for mindre velklÊdte svenskere. Han mener, at indvandringsmodstanden i virkeligheden er en samlegruppe for misfornÞjede mennesker af alle slags. Virkelig?  Der er dem, der mener han er en glat Äl og en overlever, en halvhjertet oprÞrer, der ikke pÄ vilkÄr vil forlade etablissementet, og her fik Jalving ikke Älen i rusen. Hakelius er gransket nÊrmere i Söndagskrönika: Sektlandet Sverige

Hamed Abdel Samad vil forlade Tyskland

Islamkritikeren, politologen Hamed Abdel-Samad har skrevet, han har planer om at forlade Tyskland. “Tyskland bliver hele tiden mindre behageligt for folk som mig,” skriver han pĂ„ Facebook. Det er ikke en anklage, men en advarsel. Ja, jeg er trĂŠt og kan ikke lĂŠngere holde til presset, men jeg er ikke bitter. Det er til syvende og sidst min egen beslutning, og jeg fortryder den ikke! Det er pĂ„ tide til at lede efter et nyt hjem, hvor jeg kan finde en lidt “normalitet ” og fred, og kan bevĂŠge mig uden politibeskyttelse.”

Abdel-Samad er kendt for sin skarpe kritik af islam, som han sammenligner med fascismen. For dette har han fÄet dÞdstrusler. Sidste Är ville ogsÄ f.eks. den egyptiske prÊdikant Assem Abdel Maged drÊbe ham for profetfornÊrmelse efter et foredrag i Kairo.

Islamkenderen Abdel-Samad har tidligere sagt, at offentligheden er vildledt, nĂ„r den tror, at islam og demokrati er forenelige. Islamkritiker Abdel-Samad verlĂ€ĂŸt Deutschland (Snaphanens oversĂŠttelse)

Hamed Abdel Samad er dansk gift men flytter nok snarere til USA., hele Europa er ved at blive for farligt for hÞjprofilerede islamkritikere, der har meget af livet foran sig. Se ogsÄ Hamed Abdel-Samad i KÞbenhavn og video ©Hamed Abdel Samad, Copenhagen, Cinemateket 2011

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

11 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Peter Buch
Peter Buch
6 years ago

Hvilken mÄlestok respektivt metode anbefaler den lÊrde lÊser for en vurdering af om man er misfornÞjet, fornÞjet eller andet, set dels aktuelt og bedÞmt over en ganske Ärelang periode?

Angela
Angela
6 years ago

Ja, jag förstĂ„r Hamed Abdel-Samad. Fler och fler tystnar för att de inte orkar. Det tragiska Ă€r nĂ€r oppositionen angriper varandra enligt jantelagen. “Ingen fĂ„r bli profet i sitt eget land” lyder ett talesĂ€tt i Sverige. Eller “Ingen fĂ„r vĂ€xa upp i himlen”. PĂ„ det sĂ€ttet hjĂ€lper man till att krossa den lilla opinion som finns och som haft modet att vĂ„ga. Jag tĂ€nker igen pĂ„ “hyllningarna till tanten” som jag nĂ€mnde igĂ„r: “Kvinnor som bĂ€r upp bĂ„de kulturliv, civilkurage och sparande…” Öppnar en kvinna munnen fĂ„r hon alltid mera skit Ă€n en man. Ingen man behöver först försvara sin… Read more »

barfbag
barfbag
6 years ago

“…hvor han kan finde fred for nĂŠrgĂ„ende muslimer” – han vil altsĂ„ flytte til GrĂžnland med sin danske kone!

Bjovulf
Bjovulf
6 years ago
Reply to  barfbag

Ja, deroppe lĂžser problemet med muslimerne sig jo helt af sig selv,
nĂ„r ramadanen falder i sommermĂ„nederne 😀 – pga. midnatssolen.

Bjovulf
Bjovulf
6 years ago

SĂ„ bliver det jo bare spĂŠndende at se, hvor mange der overhovedet gider at betale for at se denne form for politisk korrekt spillefilm 😉 – Orwell har sandelig ikke levet forgĂŠves … British Film Institute tells filmmakers to tick new diversity targets or miss funding http://www.telegraph.co.uk/culture/film/film-news/10952584/British-Film-Institute-tells-filmmakers-to-tick-new-diversity-targets-or-miss-funding.html By Hannah Furness, Arts Correspondent 8:47PM BST 07 Jul 2014 Comments231 Comments Movie companies have been told they must meet new targets [!!!] for ethnic minority [!], gay [!] and female characters on screen to be eligible for future funding from the British Film Institute. The BFI, Britain’s largest public film fund, announced… Read more »

Angela
Angela
6 years ago
Reply to  Bjovulf

Ja, det Ă€r skrĂ€mmande,Bjovulf. Jag hörde ngn kommunikĂ© om detta i SR men har inte hört nĂ„gon reaktion pĂ„ det. SĂ„ sent som pĂ„ 1900-talet nĂ„dde makthavarna i stort sett bara den inhemska publiken nu Ă€r de globala. De s k “sociala” medierna kringgĂ€rdas med lagar och förordningar. T o m i Sverige slĂ„r Ă„siktspolisen till mot gallerior. Det hade man aldrig trott för 20 Ă„r sedan. Jag har förut refererat till dokument och beslut tagna i San Francisco och frĂ„n Oslo som av journalister kallas “lilla saltsjöbadsavtalet”. Folk i allmĂ€nhet har varit för naiva . De har inte insett… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
6 years ago
Reply to  Angela

Ja, det der Ă€r ju den rena “1984”-stil – har ni redan nĂ„gra sĂ„nna kvota-reglar i Sverige innom film- och TV-branchen eller pĂ„ andra stĂ€llen? Ja, det Ă€r helt otroligt och mycket sörgligt, men kĂ€nner du trots allt inte, att fler och fler svensker Ă€r i gĂ„ng med att vakna pĂ„ alvar, inte vill vara tysta och PK lĂ€ngre och ser att andra vĂ„gar att öppna munden, nĂ€r de ser vad som hĂ„llar pĂ„ att hĂ€nda med deras engĂ„ng sĂ„ fridsamma, sĂ€kra, trevliga och vĂ€lfungerande land, tom. utan de nĂ„nsin har blivit frĂ„gat eller fĂ„tt möjlighet – och tilstĂ„nd! –… Read more »

Bergfast
6 years ago
Reply to  Bjovulf

Hakelius vill föresprĂ„ka och mana till sans, vett, balans i formuleringar i samhĂ€llsdebatter och kommentarer av olika slag. Försvara ett avstĂ„ndstagande frĂ„n ordet hat, hata, hatande, sĂ„ mycket som möjligt. FrĂ€mst kanske frĂ„n ett sjĂ€lvförblindat etablissemang och frĂ„n s.k. offentliga röster, för att dĂ€rmed kunna bevara en samhĂ€llelig atmosfĂ€r dĂ€r möjligheter till samtalande och resonerande över huvud taget ges en chans att kunna leva. Om man istĂ€llet, steg för steg, blir alltmer aggressiv, hatisk, fördömande, kategorisk och stĂ€mplande i sina formuleringar, sĂ„ förstör man just det samhĂ€lleliga rummets samtalsmöjligheter. Detta vilket i sin tur dĂ„ riskerar att hastigt istĂ€llet leda… Read more »

Bergfast
6 years ago
Reply to  Bjovulf

Det gör Hakelius rÀtt i att föresprÄka, skulle det vara förstÄs.

Kanske behöver det tillkomma en allt större allmĂ€n medvetenhet och insikt om att mycket stora delar av dagens massmediala underhĂ„llningsindustri, och egentligen nĂ€stan merparten av dagens massmedier i alla dess former och varianter, de facto Ă€r – vapen och verktyg för massförstörelse – …..

AlltsĂ„ de Ă€r egentligen: “Weapons of Massdestruction”…

SkÄning
SkÄning
6 years ago

Judar och muslimska konvertiter flyr Europa, medans “europĂ©er” Ă„ker ner till Syrien och Irak för att delta i ett mordiskt Jihad. “May you live in interesting times”, som en gammal kinesisk vĂ€lsignelse sĂ€ger, Ă€nda tills man kom pĂ„ att det var en förbannelse.