11
sep
Seneste opdatering: 12/9-14 kl. 1942
3 kommentarer - Tryk for at kommentere!

‘America stands tall and America stands proud’. Jeg var i SmĂ„land 9.11. 2001 med en halvamerikaner, som vi nĂŠsten altid var dengang. Der kom en sms fra Danmark ved tretiden pĂ„ eftermiddagen “tĂŠnd fjernsynet”. Det var dramatisk, SĂ„dan blev vi katapulteret ind i en ny tid, der ogsĂ„ pĂ„virkede Folketingsvalget i Danmark to mĂ„neder efter. Jeg flyttede umiddelbart mit kryds og blev en paria i Sverige og i de kredse af socialdemokrater og Radikale, jeg kendte dengang. SĂ„dan husker jeg 9.11.2001, solskin, Sverige, svampesĂŠson og grĂŠdende familiemedlemmer med slĂŠgninge pĂ„ Ăžstkysten af USA.

I 2004  havde jeg forladt det hele, og jeg har aldrig kigget mig tilbage. FÞr 2001 er en anden verden, ogsÄ rent personligt. Jeg forlod Sverige og begyndte at skrive om det. Jeg synes efter de Är, det er lidt nemmere at gÞre pÄ  afstand. Jeg har gjort mit feltarbejde i Sverige i mange Ärtier, jeg synes ikke, jeg behÞver vÊre der lÊngere. Disse tretten Är har bÄde skilt os ad, og bragt os sammen pÄ en ny mÄde, jeg ikke kunne have forudset.

Samizdat i Sverige
Det pinefulde med svensk samfundsdebat er, at for fĂ„ interessante personer deltager. Det er naturligvis mediernes skyld. I Danmark ville Tullberg, Arnstberg, Sandelin og mange andre have skrevet kronikker i de landsdĂŠkkende dagblade i mange Ă„r. De ville have prĂŠget debatten til demokratiets bedste. I Sverige er de marginaliserede af en stupidiseret offentlighed..  Jan Tullberg skriver alligevel.: KRÖNIKA: Den mediala jĂ€rnburen

Den som vill fĂ„ utrymme i den mediala debatten mĂ„ste visa respekt för de högaktade fördomar och gĂ€llande konventioner som inte fĂ„r ifrĂ„gasĂ€ttas utan Ă€r premisser för debatten. Den danska högersegern 2001 följdes upp med en ”vĂ€rdekamp”. Man tĂ€nkte inte hĂ„lla sig inom de ramar som etablerats under vĂ€nsterregimen. I Sverige blev det ingen vĂ€rdekamp efter maktskiftet 2006, skriver Jan Tullberg, författare till boken LĂ„sningen.

Vi har inte en polarisering i Sverige utan snarare en monopolisering. Detta gör att alternativa medier i dagens Sverige fyller en liknande funktion som samizdat i Sovjet. TyvĂ€rr sĂ„ gĂ€ller ocksĂ„ Pravdas privilegium att bara fördöma dissidenterna utan att behöva argumentera mot deras Ă„sikter; dĂ„ sa man avfĂ€rdande ”kontrarevolutionĂ€rer”, nu ”rasister”.

Johnny Cash, 26.2.1932-12.9.2003. “Hurt”

Det sidste nummer, Cash indspillede. June Carter dÞde tre mÄneder efter, han selv syv mÄneder.

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

3 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Nielsen
Nielsen
6 years ago
Machiavelli
Machiavelli
6 years ago

Enig og tak PFEP man kan dÄrlig vÊre uenig. Men Europa grÊnser bliver ikke lukket, fÞr befolkningerne selv tager skeen i deres egen hÄnd. Politikerne er rene kultur kriminelle som kun tÊnker pÄ karrieren. Om ikke mange Är, sÄ vÊlter den arabiske og afrikanske befolkning ind over Danmarks grÊnser fra Sverige.

PFEP
PFEP
6 years ago

Jeg har boet i Sverige i 27 Ă„r, flyttet 6 gange under tiden mellem DK og Sverige, jeg,om nogen har ind pĂ„ bĂ„de sjĂŠl og krop, oplevet hvordan Sverige har forandrets og jeg er faktisk urolig i dag. Jeg sĂ„ “live” (CNN) da det sidste tornet torpederedes og blev faktisk helt kold og urolig for verdensfreden. Lidt OT, allerede den gang havde SVT/SR berĂžringsangst overfor Islamismen og det sad laaangt inde inden de lokale, statskontrollerede medier begyndte at fabulere om at det mĂ„ske var “ekstremister” med muslimsk baggrund var bagom denne terror. I dag har vi “IS” med en rĂžvfuld… Read more »