1
okt
Seneste opdatering: 1/10-14 kl. 1650
9 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Indspilning i fuld skærm 01-10-2014 064305

DR 2 Deadline, fra min. 7:50 hvori medvirker en dansk b√łrnebogsforfatter og den professionelle antiracist og V√§nsterpartist, Jallow Momodou. Der kommer nogle udm√¶rkede pointer p√• bordet bla. om undervurderingen af b√łrn, men der mangler alligevel nogle brikker til forst√•else af, hvad der foreg√•r.

For det f√łrste, at Sverige er et langt mere ideologisk styret land end Danmark. N√¶sten alle g√•r rundt med en -isme i knaphullet, hvor danskere er langt mere pragmatiske gennem epokerne. Vi kom ogs√• overvejende uideologiserede ud genem 1968 – eller rettere 70’erne, der markant √¶ndrede selv det borgerlige Sverige. Ideologer former ikke bare nuet, de reviderer historien s√• den passer til nutiden og dens forestillinger.

Hvad er det “racistiske” ved ord som ‘neger’ og ‘muhammedaner’, som foruds√¶ttes et faktum? P√• alle europ√¶iske sprog har ordene v√¶ret almindelige i √•rhundreder, ogs√• inden kolonialismen. Bare i min barndom, var det det det hed, og at jeg ikke bruger betegnelserne mere, er udelukkende fordi de er blevet kontraproduktive.

Vi antager – m√•ske med rette – at negre og muhammedanere opponerer imod ordene, derfor har vi √¶ndret vores sprog som de h√łflige mennesker, vi er. Muslimer skulle have opponeret, fordi ‘muhammedaner’ skulle indikere, at de tilbeder Muhammed og ikke Allah, hvad de jo i virkeligheden g√łr. Muhammed st√•r i centrum af islam, Muhammed er det menneske, man skal efterligne. En fredagsb√łn handler ikke om Allah, den handler lidt om Muhammed, men f√łrst og fremmest om Pal√¶stina, Tjetenien, Afghanistan og alle de andre steder, hvor muslimer er mener sig politisk kr√¶nkede. En mosk√© er et partikontor.

Jeg mener stadig, at muhammedaner er et langt bedre beskrivende ord. “Sort” eller “neger” kan v√¶re hip som hap for min skyld. “Afro” plus 48 stavelser gider jeg ikke sige. Da man brugte de to ord, var der intet ‘racistisk’ i dem, det er eftertidens fortolkning.

Om politiserende, ideologisk sprogbrug skal man vide, at det kender ingen gr√¶nser. Det slutter ikke ved Pippi. I Sverige er det allerede p√• kanten af det tilladelige at vise, at kinesere har en mongolfold ved √łjnene, eller at kalde nogen “araber”, som Jalving g√łr det i sin kronik i dag. Man kan ikke sige “Hvem skal redde araberne fra sig selv” i det offentlige rum i Sverige i dag. Det svenske sprog vil ligesom landet blive √¶ndret til ukendelighed, antagelig bliver der ikke meget tilbage, som man uden risiko kan sige. Hvis angst √¶der sj√¶le, √¶der ideologer sprog, selvom de ogs√• tilbyder nye politiske ord som “islamofob” og “v√§rdegrund” i stedet. Ideen er, at √¶ndrer man folks sprog, √¶ndrer man ogs√• deres tanker. Det virker da ogs√•, kan man se, is√¶r p√• dem der ingen tanker havde i forvejen. – Suppler med Mons Krabbes “De l√§ttkr√§nkta kommer aldrig kunna sluta censurera”¬†og Johan Westerholms Max Potta.

0 0 vote
Article Rating


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

9 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Morten - - -
Morten - - -
6 years ago

Der er mange “problemer” med Pippi – men eet trumfer dem alle … https://www.facebook.com/video.php?v=836620463035854

– – –

Boel Tammes
Boel Tammes
6 years ago
PFEP
PFEP
6 years ago

Sverige √§r p√• god v√§g att bli en fascistoid √•siktsdiktatur och det med b√•da media och maktens goda minne. Jag l√§ste f√∂rsta g√•ng George Orwells 1984 d√• jag var fjorton i 1964 och har l√∂pande √•terl√§st denna egentligen skr√§mmande bog, kanske tio g√•ngar. Det √§r med fasa att jag ser hur de av George Orwell beskrivna √•tg√§rdar inf√∂r “olikt√§nkande” idag faktisk √§r legio i dagens Sverige, tankekontroll, Expokurs inom fack eller skola, RFHL-utbildning spikad genom arbetsplatsplacerade angivare och liknande. Det blev under d√•tiden ett j√§kla hall√• p.g.a Guilliou och Bratts avsl√∂jande kring IB- aff√§ren, en fack/sossestyrd underr√§ttelsetj√§nst i Stasiliknande formar.… Read more »

Robin Shadowes
Robin Shadowes
6 years ago

Du har nog rätt angående mohammedaner. Det finns även en bloggare som resonerar likadant om nazisterna. Att det egentligen borde heta hitlerister istället. Ty i båda fallen är ideologin underordnad personkulten. Kanske därför Hitler är så populär i mellanöstern helt enkelt.

Santor
Santor
6 years ago

I virkeligheden er det ikke negerne og muhamedanerne de svenske tosser er bange for at fornærme. Det er deres egen angst for at diskutere den virkelighed de selv lever.

Pr√łv et lille eksperiment som f√łlgende. Tr√¶d ind i et lokale hvor de tilstedev√¶rende er afslappede og veltilfredse og sig s√• h√łjt, uden at r√•be, at alle kan h√łre det, “selvf√łlgelig er det islams skyld”. Panikken bryder ud hurtigere end hvis man lukker en ebola-smittet ind i en lufthavns ankomsthal ūüôā

Bjovulf
Bjovulf
6 years ago
Reply to  Santor

Taler du af egen erfaring, Santor? ūüėČ

Santor
Santor
6 years ago
Reply to  Bjovulf

Yup. Den virker hver gang og viser almindelige menneskers angst for at involvere sig i debatten. I √łvrigt beh√łver man bare at sig “islam”, det har n√łjagtig samme effekt ūüôā

Bjovulf
Bjovulf
6 years ago
Reply to  Santor

Og nu bare IS ūüėÄ

Erling
Erling
6 years ago

Hjaelp! En bornebogsforfatter, der siger noget fornuftigt!

Kan der goeres noget, doktor?