14
nov
Seneste opdatering: 14/11-14 kl. 1810
12 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Hans Rustad
Under den svenske tystnaden finnes noen fÄ skribenter som har fortsatt Ä skrive, skrive, skrive. De merker nÄ at flere kommer etter. Forsiktig ytres spÞrsmÄl og kritikk fra kommentatorer i de store avisene. Men det skjer pÄ et tidspunkt da Migrationsverket anslÄr at det vil komme 105.000 asylsÞkere til Sverige. PÄ ett Är.

Hvordan er reaksjonen? Fortsatt er det slik at den som stiller ubekvemme spÞrsmÄl blir truffet av en bannbulle. SÄ lenge tilstrekkelig mange slutter opp om uthengningen, fungerer skremselstaktikken. Den beholder sin magi.

NÄr norske medier tar frem Ali Esbati som sier Sverige er et bedre innvandrerland enn Norge, uten Ä nevne den svenske tystnaden, er de med pÄ Ä stÞtte opp under den. Dermed viser de at den ogsÄ er norsk.

Ingen norsk avis har noensinne sitert Merit Wager eller Maurice Rojas. Wager har i en Ă„rrekke dekket svensk innvandringspolitikk gjennom sin blogg, basert pĂ„ tips fra insidere i Migrationsverket, sĂ„kalte “miggor”. De har tegnet et helt annet bilde av Sverige enn det svenske medier har holdt frem. Hun ble en viktig kilde og har hatt stor betydning, men ikke for svenske medier. For dem er hun en ikke-person.

NĂ„ krakelerer fasaden. Kommentatorer i riksmediene begynner Ă„ bli bekymret. Over alle spĂžrsmĂ„lene som man ikke fĂ„r reise. Det er fullstendig tabu Ă„ nevne ordet “volym”, og evne.

NĂ„r et land forkynner at det er nĂždhavn for alle flyktninger fra MidtĂžsten – alle syrere fĂ„r permanent opphold – uten Ă„ ville diskutere kapasitet – forstĂ„r man at noe er tokigt.

Marit Wager er derfor oppgitt og fortvilet. De som vÄkner omsider, vÄkner ti Är for sent.

Jag har skrivit om dessa frĂ„gor – asylomrĂ„det frĂ€mst – sedan maj 2005 och miggorna har rapporterat sedan början av 2008. Men jag har ju sett – och ser nĂ€r nu allt fler, tidigare tĂ€mligen tysta, skribenter börjat vĂ„ga sig in pĂ„ det minerade asylomrĂ„det – att medan jag/de skriver och skriver och skriver och skriver och skriver sĂ„ rasar allt det vi skriver och skriver och skriver och skriver om samman runt omkring oss. Vi sitter pĂ„ vĂ„ra redaktioner och arbetsrum och medan vi skriver och skriver och skriver och skriver sĂ„ skapar tiotusentals (ingen vet förstĂ„s hur mĂ„nga
) mĂ€nniskor, som vi inte vet vilka de Ă€r, varför de Ă€r hĂ€r och varför vi ska försörja dem, helt nya och egna samhĂ€llen och lagar. I de 186 (kanske fler idag?) utanförskapsomrĂ„dena och de 55 ”no go”-zonerna som Ă€r det Sverige som uppstĂ„tt pĂ„ grund av fega och okunniga skribenter, debattörer och politiker.

Et nytt land

Det skapes et nytt land, rett foran Þynene pÄ det offisielle Sverige. Men dette Sverige vil ikke se. Det vil bare til himmels. Alle som setter spÞrsmÄlstegn ved utviklingen dÞmmes til helvete. Genast.

Wager sier hun vet at man i redaksjonene har pÄlagt og instruert medarbeiderne om hva man fÄr si og hva man ikke mÄ skrive. Det er herfra tystnaden styres. Hvis mediene ikke hadde vÊrt med pÄ en slik justis ville politikken aldri overlevd valg etter valg.

Men nÄ stÄr sammenbruddet for dÞren.

Hvordan? Fordi Sverige ikke har ressurser hverken menneskelig eller Þkonomisk til Ä ta seg av sÄ mange. Det finnes ikke nok boliger, eller helsevesen til Ä ta seg av sÄ mange, for ikke Ä snakke om skole og arbeid.

FörmÄga

Anna Dahlberg i Expressen, en avis som helhjertet har hyllet den Ă„pne dĂžrs og lommebĂžkers politikk, forsĂžkte Ă„ ta opp om hva som skjer ute i mottaksapparatet:

dagens havererade mottagningssystem med tiotusentals mĂ€nniskor som kommer att sitta fast pĂ„ flyktingförlĂ€ggningar, en misslyckad etableringsreform, akut bostadsbrist och framvĂ€xande parallellsamhĂ€llen”,

PÄ denne uro svarte en Svend Dahl i Liberala NyhetsbyrÄn:

”Medan vĂ€rlden firade att det Ă€r 25 Ă„r sedan Berlinmuren föll passade nĂ„gra tunga borgerliga opinionsbildare pĂ„ att konstatera att dagens murar inte Ă€r tillrĂ€ckligt höga.”

Tove Lifvendahl som fremfĂžrte lignende uro, forsĂžker Ă„ forsvare seg og kollegaen. Men det skjer gjennom Ă„ forsĂžke Ă„ forklare at det var ikke slik det var ment, og at Dahl tolker henne i verste mening.

Dermed bruker man energien opp pÄ Ä forsvare seg, og forsikre om at man er ren og ikke smittet av Sverigedemokratene. Da har systemet vunnet nok en gang.

Forskuslet

Det er dette Wager konstaterer: OppvÄkningen skjer for sent og er for beskjeden. Ingenting kan redde det Sverige som en gang var:

SjÀlv skriver jag numera för att framtida forskare ska ha viktigt material samlat och lÀttillgÀngligt nÀr de forskar kring varför vÀlfÀrden och demokratin och yttrandefriheten raserades pÄ ett eller tvÄ decennier i Sverige medan det inte skedde i de nordiska grannlÀnderna.

PÄ et par tiÄr har man greid Ä forskusle det generasjoner har bygget opp. Wager tror det stÄr sÄ mye bedre til i nabolandene. I Norge er volumet mindre, men retningen er den samme, og frykten for Ä si noe galt. Portvokterne passer pÄ at ingen sier at keiseren er naken.

FÞr og under valget i Sverige i hÞst var det intet medie som tok opp at Sverige er pÄ vei mot noe som de ikke kontrollerer. I stedet roste flere Sverige for Ä vÊre sÄ generÞst og humanistisk.

Hva venter?

I Mummitrollet finnes Hufsa, en stor svart skummel skikkelse som kommer mot en, uimotstÄelig. Den slÄr en med skrekk, slik Draugen og NÞkken gjÞr. PÄ svensk heter den MÄrran.

DÀrute sitter MÄrran, Ànnu har hon inte hasat in pÄ redaktioner och arbetsrum pÄ Söder och Kungsholmen och Vasastan och andra, Àn sÄ lÀnge men inte lÀnge till, nÀstan fredade zoner. Men hon nÀrmar sig. Och dÄ Àr det slutskrivet, dÄ gÀller det att springa och springa och springa och springa i stÀllet. Att fly.

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

12 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
curt jansson
curt jansson
6 years ago

De som hĂ€r rĂ€knar med Sveriges snabba förfall till allmĂ€n skandinavisk standard har glömt hur det gick till under Stora Nordiska Krigets (1700-1721) slutfas. Sverige var mer eller mindre bankrutt, folket nedtryckt under de högsta skatter man dittills sett, unga mĂ€n gick pĂ„ skogen för att slippa krigstjĂ€nst, allt verkade vara pĂ„ sammanbrottets rand. Karl XII förmĂ„dde Ă€ndĂ„ uppbĂ„da en armĂ© pĂ„ 60 000 man, betala för utrustning och driva tvĂ„ kampanjer mot Norge (1716 och 1718), medan folket höll sig tysta och lojala. NĂ„gon fick nog och sköt konungen (att han stupade för en norsk kula, fĂ„r den tro,… Read more »

Falsterbo
6 years ago
Reply to  curt jansson

Alla folkliga uppror har slagits ned under historiens gĂ„ng. Det har fĂ„tt till följd att folket lĂ€rt sig att “gör vi uppror, dĂ„ dödar överheten oss”.

Falsterbo
6 years ago

Detta borde hela det svenska folket höra “SWEDEN – Ship of fools” av Pat Condell:
http://www.youtube.com/watch?v=RZsvdg1dkJ4

Ole Burde
Ole Burde
6 years ago

Det er stadig alt for tidligt at se frem til en virkelig forandring i Sverrige . Den vil fĂžrst komme nĂ„r (og Hvis) omkostnigerne ved at vedligeholde den eksisterende orden bliver stĂžrre end Systemet kan bĂŠre . Hele Sverriges tragedie bliver specielt tragisk ved at det nettop er landets fantastiske evne til at BÆRE sĂ„danne omkostninger, lĂŠngere end noget andet samfund, som gĂžr det muligt for den sindsyge magtelite at kĂžre tragedien videre ud mod horisonten …

Jakob
Jakob
6 years ago

Sekularisme og individualisme?? NĂŠrmere betonkommuhamedanisme… Passer fint med, at den sĂ„kaldte elite er meget lille, men meget magtfuld.

Gösta Oscarsson
Gösta Oscarsson
6 years ago

I internationella sociologiska jĂ€mförelser mellan lĂ€nder sĂ„ framtrĂ€der faktiskt Sverige som extremt. Vi sitter dĂ€r lĂ€ngst upp i högra hörnet dĂ€r maximal sekularism och individualism (jo tro mig!) möts. Kan det vara detta som gör oss sĂ„ extrema? För det Ă€r ju onekligen extremt om en utifrĂ„n europeiska normer extrem politik bedrivs av 87 % av politikerna och nĂ€r det parti som pĂ„talar denna extremism Ă€r det extrema partiet!?! Sedan finns det dessutom en relativt liten “elit” dĂ€r “alla kĂ€nner alla” och dĂ€r man kĂ€nner sig beroende av “de övrigas” uppskattning; det Ă€r inte roligt att bli utfryst. Vidare detta… Read more »

LarsS
LarsS
6 years ago

Jeg noterer mig, at kick-starteren er trĂ„dt i bund og motoren nu sat igang. MĂ„ske stadig i tomgang, men det varer ikke lĂŠnge fĂžr Sverige gĂ„r i 1. gear, sĂ„ i 2., 3. og efter en udkobling i 4. gear for fuld fart. Arnstberg og Sandelin har et blogindlĂŠg fra en hr. Karlberg som de er ikke sĂ„ lidt begejstret for og jeg forstĂ„r dem, det er en sylespids problemformulering og et durk-direkte spĂžrgsmĂ„l som den herre her lĂŠgger pĂ„ bordet: “Om man vet att 550.000 mĂ€nniskor bor i 186 utanförskapsomrĂ„den, som inte fanns för 25 Ă„r sedan, och att… Read more »

LarsS
LarsS
6 years ago
Reply to  steen

Jep, det er netop begyndt at blive til en selvkĂžrende forestilling. Selv synes jeg, at vulkanen i Sverige kun lige er gĂ„et i udbrud, men der er sker mere indenfor de seneste 30 dage end indenfor de sidste 30 mĂ„neder. MĂ„ske er det bare mig, men jeg fornemmer noget stort er ved at ske i Sverige – endeligt! For et par dage siden (ikke nĂŠvnt i svensk media, uha-da-da-) smed AB Elisabet Höglund pĂ„ porten (en kort telefonfyring fra Jan Helin). En dame som har vĂŠret PK hele sit liv, men nogle fĂ„ uger inden sin afsked tog Jimmie Åkesson… Read more »

LarsS
LarsS
6 years ago
Reply to  LarsS

I Ăžvrigt et meget skarpt indlĂŠg af Kent Eckeroth – han er sĂ„ uhĂžflig og udannet, at han tillader sig at konfrontere sine politiske modstandere med det vĂŠrste af det vĂŠrste – sandheden!

Falsterbo
6 years ago

MEDIAS MAKTKONCENTRATION
http://thoralf.bloggplatsen.se/2014/11/09/10920050-medias-maktkoncentration/

Denna “mediamaffia” fĂ„r hundratals miljoner frĂ„n svenska skattebetalare och vad fĂ„r vi tillbaka?
-Ett fullstÀndigt förstört samhÀlle!